Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Έρευνα της Κάπα Research για το κέντρο της Αθήνας

Η κατάσταση διάλυσης στο κέντρο της Αθήνας αποτελεί απειλή για την ίδια την υπόσταση του ελληνικού κράτους. Αυτό επισημαίνει η μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων του Λεκανοπεδίου σε έρευνα για το ιστορικό κέντρο που διενήργησε η Κάπα Research για λογαριασμό του «Βήματος της Κυριακής».  Παρά την ύφεση, οι Αθηναίοι εντοπίζουν ότι...


το ιστορικό κέντρο δεν αντιμετωπίζει τόσο οικονομικά προβλήματα όσο κοινωνικά, τα οποία και συνδέουν ευθέως με τη μεγάλη συγκέντρωση παράνομων μεταναστών και την ανεξέλεγκτη δράση του εγκλήματος. Ετσι οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου στην πλειονότητά τους θέτουν ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της μετανάστευσης και την ενίσχυση της αστυνόμευσης, ενώ κατηγορούν ως απόντα τα κορυφαία θεσμικά όργανα της ελληνικής πολιτείας. Επίσης στη μεγάλη τους πλειονότητα οι Αθηναίοι προτείνουν πολεοδομικά μέτρα για την ανάκτηση του κέντρου, όπως ανακαινίσεις διατηρητέων κτιρίων, ενοποιήσεις αρχαιολογικών χώρων, ευρείες πεζοδρομήσεις, πολιτικές βιώσιμης κινητικότητας και ενίσχυση των δημόσιων συγκοινωνιών, με στόχο την ανάδειξή του ως πολιτιστικού και τουριστικού προορισμού. Μάλιστα, συμφωνούν με το ότι και οι ίδιοι θα πρέπει να σέβονται τον δημόσιο χώρο των Αθηνών, όπως σέβονται και τον ιδιωτικό τους.

Οι Αθηναίοι δεν έχουν απαξιώσει στη συνείδησή τους το ιστορικό κέντρο, το οποίο και θεωρούν, παρά τα προβλήματα, ψυχή του ελληνικού κράτους. Αυτό διαφαίνεται και από την άποψή τους για την αξία της γης στο ιστορικό κέντρο, καθώς είναι υπερπολλαπλάσιο το ποσοστό όσων επιθυμούν να αγοράσουν ακίνητο σε σύγκριση με εκείνους που επιθυμούν να πουλήσουν την ιδιοκτησία τους στην εν λόγω περιοχή.

Σχεδόν εννέα στους δέκα που κατοικούν στο κέντρο έχουν αισθανθεί να απειλείται η ασφάλειά τους, έξι στους δέκα θέλουν να μετακομίσουν και ένας στους δύο νιώθει πλέον ότι η κατοίκηση στο κέντρο τον περιθωριοποιεί. Είναι ενδεικτικό ότι επτά στους δέκα κατοίκους του Λεκανοπεδίου δεν θα σκέφτονταν να εγκατασταθούν στο ιστορικό κέντρο. Τρεις στους τέσσερις δηλώνουν ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από τη συνολική κατάσταση. Μάλιστα, σημειώνουν ότι δεν κυκλοφορούν στο ιστορικό- εμπορικό κέντρο λόγω της αύξησης της εγκληματικότητας. Επτά στους δέκα Αθηναίους ομολογούν ότι σε σύγκριση με πέντε χρόνια πριν έχουν αραιώσει τις επισκέψεις τους στο κέντρο της πόλης.

Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων ομολογεί ότι η κατάσταση στο κέντρο έχει επιδεινωθεί σημαντικά και προκρίνει την εγκληματικότητα (85,5%) και την παρουσία των οικονομικών μεταναστών (57,3%) ως τα πλέον σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πρωτεύουσα. Μάλιστα, εμφανίζονται και τάσεις ενός μικρού «εμφυλίου», καθώς στο ερώτημα αν συμφωνούν με τις πράξεις αυτοδικίας οι απαντήσεις είναι περίπου 50-50! Τρεις στους τέσσερις Αθηναίους σημειώνουν, κατά την άποψή τους, ότι η δολοφονία του Μανώλη Καντάρη είναι αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης συγκέντρωσης λαθρομεταναστών στο κέντρο.

Στην πλειονότητά τους οι Αθηναίοι ζητούν από το κράτος, τον δήμο και την Αστυνομία να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ενώ σε μικρότερο βαθμό αναζητούν ευθύνες και από τους κατοίκους της πόλης. Οι κάτοικοι ζητούν κατά προτεραιότητα αντιμετώπιση του μεταναστευτικού (77%), ενίσχυση της αστυνόμευσης (59,6%), βελτίωση της καθαριότητας και του φωτισμού (30,6%). Επίσης θεωρούν ότι η εικόνα της Αθήνας μπορεί να αλλάξει με την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας (84,5%), των παράνομων μεταναστών (75,3%), των ναρκωτικών (43,8%), των εγκαταλειμμένων κτιρίων (23,1%) και του παρεμπορίου (22,9%). Οι πολίτες κρίνουν θετικά για τη βελτίωση του κέντρου μόνο τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων (42,2%), της Αστυνομίας (22,5%), του κεντρικού δήμου (16,6%), ενώ πολύ χαμηλά βρίσκονται η κυβέρνηση (5,2%) και τα πολιτικά κόμματα και η Βουλή (3,3%).

«Κάντε έργα για αναβάθμιση»

Οι Αθηναίοι ζητούν την ανάκτηση του κέντρου των Αθηνών, τη σύνδεση των πάρκων και των λόφων της πόλης σε δίκτυο πράσινων διαδρομών, την ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών, των ποδηλάτων και της πεζοπορίας έναντι του ΙΧ, τη συγκέντρωση δομών και υπηρεσιών του κράτους και του πολιτισμού στο κέντρο και, λιγότερο, την πεζοδρόμηση του κέντρου της πόλης.

Οκτώ στους δέκα Αθηναίους θεωρούν αποτελεσματικό μέτρο την ανακαίνιση διατηρητέων κτιρίων (79,8%), την παροχή φορολογικών κινήτρων για δημιουργία νέων επιχειρήσεων στο κέντρο (70,8%) και για τη λήψη δανείου για ανακαίνιση κτιρίου (62,5%), την εγκατάσταση δημόσιων υπηρεσιών σε άδεια κτίρια (55,8%), την παροχή οικονομικών κινήτρων σε φοιτητές για την εγκατάστασή τους (52,2%), αλλά και παρόμοιων κινήτρων για νέα ζευγάρια (43%).

Ενας στους δύο μνημονεύει τις πεζοδρομήσεις και την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων ως πρόγραμμα που εφαρμόστηκε με επιτυχία, ένας στους τέσσερις επικαλείται το τρίπτυχο «Τρίτσης- Μάνος- Πλάκα» και μόλις ένας στους δέκα τους Ολυμπιακούς Αγώνες αντίστοιχο ποσοστό γνωρίζουν και οι επιχειρήσεις-«σκούπα» της Αστυνομίας. Η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων του Λεκανοπεδίου επικροτεί τη δημιουργία της γραμμής U του μετρό (Πανεπιστήμιο- ΠολυτεχνείοΑλεξάνδρας- Κυψέλη- Γαλάτσι), συμφωνεί με τη διπλή ανάπλαση, την ήπια κυκλοφορία των οχημάτων από την Ομόνοια ως το Πεδίον του Αρεως, με το τραμ στην Πατησίων και την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου.