Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Σχετικά με: Αν ψάχνετε δουλειά μην κάνετε αυτά τα λάθη!

Είμαι στέλεχος επιχείρησης πάνω απο 20 χρόνια. Πολύ καλά τα λέει ο κύριος. Πράγματι έτσι είναι. Οι νεαροί και νεαρές επιστήμονες που ψάχνουν για δουλειά δεν γνωρίζουν...(αφορά: Αν ψάχνετε δουλειά μην κάνετε αυτά τα λάθη!) όσα αναφέρονται στο άρθρο.

Δεν γνωρίζουν όμως κι άλλα πράγματα:

1. υπάρχουν αρκετές παραπλανητικές αγγελίες σε διάφορα sites.
2. σχεδόν ποτέ σε περίπτωση απόρριψης οι εταιρίες δεν απαντούν στους υποψήφιους επιτείνοντας την αγωνία τους
3. υπάρχουν αγγελίες όπου για junior θέσεις ζητούν να είσαι ... ελέφαντας
4. ΌΤΑΝ βγαίνει καμιά καλή αγγελία σε sites, η θέση συνήθως έχει κλείσει πριν ανοίξει
5. υπάρχουν οι λεγόμενες εικονικές ή φωτογραφικές αγγελίες. οι πρώτες εξυπηρετούν άλλους σκοπούς (επιδοτήσεις, business plans προς χρηματοδότηση κλπ) οι δέυτερες εξυπηρετούν τους κολλητούς/ές
6. η μάστιγα που λέγεται ΚΑΚΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ / head hunters και η προώθηση των ημετέρων με το αζημίωτο φυσικά

Μπορώ να αναφέρω κι άλλα, όμως δεν υπάρχει λόγος να αποκαρδιώνονται τα νέα παιδιά.

Η γνώμη μου είναι πως σε περιόδους ύφεσης, όπου υπάρχουν ελάχιστες εργασίες αντάξιες των προσόντων των νέων παιδιών, όλοι κάνουν ένα βασικό λάθος: θέλουν να γίνουν σε 2-3 χρόνια managers, διευθυντές κλπ., έχοντας στο μυαλό χρήματα και παροχές που υπήρχαν πριν λίγο καιρό και τώρα δεν υπάρχουν.

Αυτά έχουν περάσει πιά. Δεν υπάρχει τέτοια ανάπτυξη που να δικαιολογεί την παλιά αυθαίρετη ανέλιξη στην ιεραρχία. Τώρα πια πρέπει να ξεκινήσουν απο πολύ χαμηλά σε θέση, με 500€, να ματώσουν για να αποδείξουν την αποτελεσματικότητα τους κι αν είναι τυχεροί να βρίσκονται στην ίδια θέση μετά απο 1 χρόνο, ίσως πάρουν αύξηση.

Και κάτι τελευταίο. Δεν αμφισβητώ πως υπάρχουν εξαιρετικά γραφεία προώθησης στελεχών, που κάνουν καταπληκτική δουλειά. Όπως συμβαίνει όμως σε κάθε επάγγελμα υπάρχουν και τα λαμόγια.

Παρόλα αυτά συνιστώ, στα γραφεία, να δώσουν πραγματικές κατευθύνσεις κυρίως ψυχολογικής υποστήριξης στα νέα στελέχη, όπως για παράδειγμα πως να μάθουν να διαχειρίζονται μια απόρριψη, μια κακή συνέντευξη κλπ. Κακές συνεντεύξεις είναι όχι πάντα απο την πλευρά των υποψηφίων αλλά κι απο την αλαζονία των εργοδοτών. Δεν μπορεί π.χ να περιμένεις πάνω απο 30' σε προκαθορισμένο ραντεβού, δεν μπορείς να ανεχθείς προσβλητικές ή υποτιμητικές θέσεις εναντίον σου, που στόχο έχουν μόνο να σου ρίξουν το ηθικό αλλά και το...κασέ κι άλλες τέτοιες τεχνικές, όπως προσφάτως μαθαίνω τους ζητούν κάποιοι εργοδότες να τους κάνουν με πρόσχημα να δουν το σκεπτικό ή τις ικανότητες τους, ασκήσεις επι χάρτου, projects κλπ. Αυτά είναι ανοησίες κάποιων "επιχειρηματιών" της πλάκας. Μη τσιμπάτε και μη δίνετε την ιδέα σας για μια δεκάρα.

Δώστε λοιπόν, όλοι εσείς που έχετε γραφεία, μικρά ή μεγάλα τη δυνατότητα να κάνετε συνεντεύξεις με νέους υποψηφίους. Μπορεί να ανακαλύψετε διαμάντια.

Και κάτι τελευταίο. Μην αποθαρρύνετε τους 40+.
Καλή η πιτσιρικαρία, αλλά πάντα ένας 40+ έχει εκτός απο τα τυπικά προσόντα και το πιο σημαντικό: γνωριμίες κι εμπειρία.

Eνας έμπειρος 40+...
Αναγνώστης

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/