Όταν αποκαλύφθηκε η είδηση, πως η Μαντόνα προκειμένου να κρατηθεί σε άψογη φόρμα γυμνάζεται 5-7 ώρες την ημέρα, τότε πολλοί έσπευσαν να δηλώσουν, πως η πολλή γυμναστική δεν είναι πάντα ωφέλιμη για την υγεία. Μήπως είχαν δίκιο;
Ξέρουμε, πως τα οφέλη της γυμναστικής είναι πολλά τόσο για την υγεία όσο και για την φυσική μας κατάσταση. Αυτό που ενδεχομένως δεν ξέρουμε όμως, είναι πως η υπερβολική γυμναστική συχνά έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα…
«Θύματα» της εικόνας;
Σε μια εποχή που η εξωτερική εικόνα μετρά δυστυχώς, πολύ περισσότερο από τα ψυχικά ή τα πνευματικά χαρίσματα, η εμμονή της τελειότητας, φαίνεται πως κυριεύει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους ανά τον πλανήτη, με αποτέλεσμα να περνούν ακόμη και μισή μέρα μέσα στα γυμναστήρια προκειμένου να βελτιώσουν το σώμα τους.
Οι αψεγάδιαστες σιλουέτες που προβάλλονται από τα ΜΜΕ και τα σώματα-αγάλματα που φαίνεται πως ζουν με νόμους που δεν υπακούουν στα πάθη της ανθρώπινης φύσης, προκαλούν ολοένα και περισσότερα «θύματα» της εικόνας που πασχίζουν να χάσουν το περιττό λίπος μέσα από πολύωρη προπόνηση στο γυμναστήριο.
Εξάρτηση από τη γυμναστική;
Το νοσοκομείο «Berkshire- Huntercomble», στη Βρετανία, δημιουργήθηκε για να καλύψει μια ανάγκη που μέχρι πρότινος έμοιαζε σχεδόν αστεία. Ο λόγος για την εξάρτηση από τη γυμναστική που φαίνεται πως πλέον έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ιατρικές μεθόδους!
Όταν η γυμναστική γίνεται εμμονή
Η απελευθέρωση των ενδορφινών με την άσκηση και το αίσθημα ευφορίας που καταλαμβάνει αρκετούς αθλούμενους είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον στο να μετατρέψει το γυμναστήριο σε δεύτερο σπίτι του…
Ωστόσο, η απλή αυτή καθημερινή συνήθεια, ενδέχεται σταδιακά να λάβει διαστάσεις εμμονής. Πολλοί είναι εκείνοι που προτιμούν την ενασχόληση με το γυμναστήριο από το να συναντήσουν συγγενείς ή φίλους ή να ασχοληθούν με τις υποχρεώσεις τους. Έτσι, σταδιακά, η γυμναστική αποτελεί πρώτη προτεραιότητα βάζοντας σε «δεύτερη μοίρα» όλους τους υπόλοιπους τομείς της δραστηριότητας του ατόμου.
Η γυμναστική μπαίνει πάνω από όλα και η υπόλοιπη μέρα απλά κυλά μέχρι να έρθει η ώρα να ξαναπάει ο «εθισμένος» στο γυμναστήριο. Το «καμπανάκι» του κινδύνου ωστόσο, ηχεί ακόμη περισσότερο για όσους αντιμετωπίζουν διαταραχές στην όρεξη και που πολλές φορές καταφεύγουν στο γυμναστήριο προκειμένου να τιθασεύσουν τις επιταγές του στομαχιού τους.
Γιατί βλάπτει η υπερβολική γυμναστική;
Πέρα από τον εθισμό που ενδέχεται να προκαλέσει σε έναν υγιή οργανισμό η πολύωρη ενασχόληση με τη γυμναστική, ενδέχεται να σημειωθούν και άλλες, σωματικές κυρίως, βλάβες.
Οι τραυματισμοί στους χόνδρους, στα οστά, στους συνδέσμους και στους τένοντες καθώς και μείωση της μυϊκής μάζας, είναι οι συνηθέστερες «παράπλευρες απώλειες» που μπορεί να υποστεί κάποιος, όταν αθλείται υπερβολικά.
Τέλος, συχνές είναι και οι ενοχές, όταν για διάφορους λόγους, ο αθλούμενος δεν μπορεί να δώσει το καθημερινό πολύωρο «παρών» στο γυμναστήριο. Όσο για την ενίσχυση του οργανισμού απέναντι στις ιώσεις; Διαπιστώθηκε, πως η υπερβολική γυμναστική δεν θωρακίζει τον αθλούμενο απέναντι σε ιώσεις και ασθένειες αλλά αντίθετα αποδυναμώνει τον οργανισμό και τον κάνει πιο ευάλωτο στις εξωτερικές απειλές.