Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Kρέας, ψάρια «κόβουν» το τσιμπολόγημα


Αν έχετε την τάση να τσιμπολογάτε νυχθημερόν ανθυγιεινά εδέσματα, ελέγξτε την διατροφή σας. Μια νέα μελέτη δείχνει πως η ελλιπής κατανάλωση πρωτεϊνών προκαλεί πείνα και τάση για παχυντικό τσιμπολόγημα.

Αντιθέτως, η αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων όπως το κρέας, το ψάρι, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και οι ξηροί καρποί, μπορεί να μας εμποδίσει να παίρνουμε 1 κιλό το μήνα...
Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι κατανάλωναν κύρια γεύματα με μόλις 10% περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες, έτρωγαν καθημερινά 260 θερμίδες περισσότερες κατά μέσον όρο, σε σύγκριση με όσους έπαιρναν το 15% των ημερήσιων θερμίδων τους από πρωτεϊνες.
Επιπλέον, το 70% αυτών των πρόσθετων θερμίδων προερχόταν από τσιμπολόγημα και όχι από περισσότερο φαγητό την ώρα των κύριων γευμάτων.
Ο μέσος κάτοικος της Δύσης παίρνει από τις πρωτεϊνες το περίπου 12% των ημερήσιων θερμίδων του, αλλά για πολλούς ανθρώπους το ποσοστό είναι τόσο χαμηλό επειδή δεν τρώνε σκέτες τις πρωτεϊνες, αλλά σε συνδυασμό με υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, πίτες, ρύζι κ.τ.λ.) μέσω έτοιμων φαγητών.
Η μελέτη
Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ και το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, οι οποίοι επιστράτευσαν 22 εθελοντές ηλικίας 18 έως 51 ετών, οι οποίοι είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος.
Οι εθελοντές έζησαν για τέσσερις μέρες σε ένα επιστημονικό εργαστήριο και έτρωγαν φαινομενικά τα ίδια γεύματα, που παρασκεύαζε η ερευνητική ομάδα.
Το τυπικό πρωινό ήταν ένα μάφιν για πρωινό, τόνος με σαλάτα το μεσημέρι και μοσχάρι με ζυμαρικό ή μακαρόνια μπολονέζ με λαχανικά και ένα επιδόρπιο για βράδυ.
Η περιεκτικότητα της διατροφής σε λίπη ήταν σταθερά 30% των ημερήσιων θερμίδων, αλλά οι υδατάνθρακες κυμαίνονταν από 45% έως 60% των ημερήσιων θερμίδων.
Όλοι οι εθελοντές γυμνάζονταν επίσης υπό επίβλεψη μία ώρα την ημέρα (έκαναν βάδην), ενώ το ημερήσιο πρόγραμμά τους ήταν γεμάτο δραστηριότητες για να μην τρώνε από ανία ή στρες.
Οι εθελοντές που έτρωγαν τις λιγότερες πρωτεϊνες (10% των ημερήσιων θερμίδων), κατανάλωσαν στη διάρκεια του τετραημέρου 1.036 θερμίδες περισσότερες. Σε βάθος χρόνου αυτό «μεταφράζεται» σε 12 κιλά επιπλέον!
Οι εθελοντές βαθμολογούσαν κάθε ώρα την πείνα τους – και έτσι οι ερευνητές διαπίστωσαν πως 2 ώρες μετά από κάθε γεύμα, όσοι εθελοντές έτρωγαν πολλές πρωτεϊνες (15% των ημερήσιων θερμίδων) πείναγαν πολύ λιγότερο απ’ ό,τι εκείνοι που έτρωγαν τις λιγότερες.
«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως ο άνθρωπος έχει ισχυρή όρεξη για πρωτεϊνες και ότι η ελλιπής περιεκτικότητα της διατροφής σε πρωτεϊνες μπορεί να πυροδοτήσει αύξηση της πρόσληψης θερμίδων», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Άλισον Γκρόσμπι, από το Σίδνεϊ.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS One».