Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

∆υσκολεύοµαι να καταπιώ


woman-neck-386 Έχετε αυτή τη δυσάρεστη αίσθηση ότι δεν µπορείτε να καταπιείτε, ότι έχετε έναν κόµπο στο λαιµό.Η δυσκολία στην κατάποση µπορεί να είναι από ένοχο σύµπτωµα έως µια απλή ψυχοσωµατική αντίδραση.

Τα «απλά»
Η δυσκαταποσία µπορεί να οφείλεται σε αµυγδαλίτιδα ή φαρυγγίτιδα, κάτι που συνήθως όµως συνοδεύεται και από πυρετό και ενίοτε οξύ πόνο στην περιοχή που υπάρχει φλεγµονή.....

Ελέγξτε τον οισοφάγο
Το σύµπτωµα µπορεί να υποδηλώνει διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα, καθώς και διάφορες παθήσεις ή διαταραχές του οισοφάγου. Στη δεύτερη περίπτωση είναι συνεχές και ο ασθενής το αισθάνεται περίπου στο ύψος της καρωτίδας. Τότε είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε γαστρεντερολόγο, ο οποίος θα εξετάσει τον οισοφάγο µε γαστροοισοφαγοσκόπηση για να διαπιστώσει αν υπάρχει φλεγµονή ή κάποιος νεοπλασµατικός όγκος. Μπορεί να ευθύνεται και η παλινδρόµηση γαστρικών οξέων, η οποία µάλιστα προκαλεί την αίσθηση δυσκαταποσίας κυρίως τις πρωινές ώρες.
Άλλες αιτίες
Νευρολογικά νοσήµατα, όπως το Πάρκινσον, µπορεί να ευθύνονται για τη δυσκολία στην κατάποση(σε αυτή την περίπτωση όµως συνυπάρχουν και άλλες ενδείξεις όπως δυσκινησία, µυϊκή δυσκαµψία ή τρέµουλο), καθώς και µυασθένεια ή αγγειακά εγκεφαλικά νοσήµατα. Επίσης, αν είστε καπνίστρια, είναι φυσιολογικό να έχετε µια ευαισθησία στην κατάποση, χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι δεν πρέπει να επισκεφτείτε τον ΩΡΛ σας.
Αν είναι ψυχοσωµατικό…
Το άγχος, το στρες και οι κρίσεις πανικού είναι συνήθεις αγχώδεις διαταραχές που µπορούν να µας δηµιουργήσουν τη γνωστή αίσθηση του «κόµπου στο λαιµό». Αν λοιπόν ο γιατρός σας έχει αποκλείσει όλους τους οργανικούς παράγοντες, τότε είναι καλό να επισκεφτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τυχόν καταστάσεις που σας προκαλούν έντονο άγχος. Παρόλο που το σύµπτωµα είναι κοινό σε πολλούς ανθρώπους, η θεραπεία του οφείλει να είναι εξατοµικευµένη για να φτάσει στη ρίζα του προβλήµατος.
Αν αντιµετωπίζετε δυσκολία στην κατάποση, συµβουλευτείτε έναν ΩΡΛ. Αν δεν βρει κάτι παθολογικό, θα σας συµβουλέψει να µειώσετε το άγχος στην καθηµερινότητά σας, αφού η αντίδρασή σας θα είναι καθαρά ψυχοσωµατική.

Της Άρτεµις Καράγιαννη
Με τη συνεργασία του Κωνσταντίνου Αναστασάκη, Ωτορινολαρυγγολόγου, ∆ιδάκτορα Πανεπιστηµίου, και της Φωστηρίας Αµανατίδου, ψυχολόγου - ψυχοθεραπεύτριας, ειδικής στη γνωστική συµπεριφορική ψυχοθεραπεία
http://www.myworld.gr/







forma