Η Εύα Ζήκου, απόφοιτος του Τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του
Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας
Παχυσαρκίας και της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, μας
συμβουλεύει για να μπορούμε να καταναλώνουμε τα αγαπημένα μας αυγά χωρίς
τον κίνδυνο της χοληστερίνης ή της σαλμονέλας...
«Η χοληστερόλη δεν συναντάται σε μεγάλες ποσότητες σε πολλές τροφές, με
εξαίρεση τα αυγά και τα εντόσθια, όπως το συκώτι. Αν λοιπόν τα επίπεδα
χοληστερόλης σας είναι υψηλά, θα ήταν σκόπιμο να περιορίσετε τα αυγά που
καταναλώνετε. Το ανώτατο όριο είναι τρία αυγά την εβδομάδα, χωρίς
περιορισμό όμως στα ασπράδια των αυγών.
Επίσης, θα πρέπει να προσέξετε τα εξής:
- Όταν μαγειρεύετε αυγά, αποφύγετε την προσθήκη βούτυρου και τυριού, γιατί αυτό θα τα επιβαρύνει με κορεσμένα λιπαρά.
- Μερικά αυγά ίσως περιέχουν βακτηρίδια σαλμονέλας. Για να
ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος, να διατηρείτε τα αυγά σας στο ψυγείο και να
πλένετε τα χέρια σας κάθε φορά που τα πιάνετε. Όταν κάνετε τα αυγά ποσέ ή
ομελέτα, φροντίστε να πήζει και ο κρόκος και το ασπράδι.
- Η σπιτική μαγιονέζα, τα παγωτά και η μους περιέχουν ωμά αυγά και
υπάρχει ενδεχομένως κίνδυνος για σαλμονέλα. Βεβαίως, τα αντίστοιχα
προϊόντα του εμπορίου περιέχουν παστεριωμένα αυγά.
Τώρα, εκτός από τα αυγά, αν γενικώς θέλετε να μειώσετε τα επίπεδα
χοληστερόλης, είναι πολύ πιο σημαντικό να περιορίσετε τα λιπαρά ή και να
αλλάξετε τους τύπους λιπαρών που καταναλώνετε. Η υιοθέτηση μιας δίαιτας
υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες μπορεί επίσης να βοηθήσει.»