Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Η χοληστερόλη μας αφορά όλους


Σύμφωνα με ιατρικές έρευνες, τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πρώτη αιτία της θνησιμότητας παγκοσμίως. Η υψηλή χοληστερόλη είναι ένας κύριος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου. Πρέπει μάλιστα να τονιστεί ότι μας αφορά όλους, ανεξάρτητα από φύλο και ηλικία...
Ειδικά σήμερα, που τα ποσοστά παχυσαρκίας είναι αυξημένα, πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στον έλεγχό της, καθώς και στον τρόπο ζωής και στη διατροφή μας. Η πρόληψη είναι -όπως είναι γνωστό- η καλύτερη προστασία που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας, η χοληστερόλη χαρακτηρίζεται «υψηλή» όταν η «κακή» LDL υπερβαίνει τα 160 mg/dl και η ολική χοληστερόλη υπερβαίνει τα 240 mg/dl (οι τιμές αλλάζουν ανά άτομο ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου που πιθανόν έχει).
Βάσει των τιμών αυτών, στη χώρα μας 1 στους 3 Ελληνες έχει αυξημένη χοληστερόλη και οι 7 στους 10 δεν το γνωρίζουν (μελέτη Αττική, Ελληνικό Ιδρυμα Καρδιολογίας).
Η αλλαγή στη διατροφή μας αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη θεραπεία των διαταραχών των λιπιδίων και της υψηλής χοληστερόλης. Οπως έχει αποδειχτεί, τρόφιμα εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες μειώνουν την LDL χοληστερόλη.
Ερευνες έχουν αποδείξει ότι η πρόσληψη 2 γρ. φυτικών στερολών ημερησίως μειώνει την LDL χοληστερόλη κατά 7-10%, σε διάστημα 2-3 εβδομάδων. Οταν, μάλιστα, η πρόσληψη της ίδιας ποσότητας φυτικών στερολών συνδυάζεται με διαιτολόγιο χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη και με φυσική δραστηριότητα, τα αποτελέσματα είναι ακόμη καλύτερα.
Συνεπώς, τα εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες τρόφιμα έρχονται -παράλληλα με μια υγιεινή διατροφή- να γίνουν ο σύμμαχός μας στη μείωση της χοληστερόλης.
Τα spreads είναι ιδανικά για άλειμμα στο ψωμί, καθώς και λιωμένα πάνω σε πατάτες, ρύζι, πουρέ ή βραστά λαχανικά.
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα με φυτικές στερόλες χρησιμοποιούνται, όπως κάθε άλλο προϊόν της κατηγορίας τους με χαμηλά λιπαρά.
Τα εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες τρόφιμα είναι η πιο απλή και γευστική διατροφική συνήθεια που μειώνει κατά 7 – 10% τη χοληστερόλη σας, μέσα σε 2-3 εβδομάδες.
Η ποσότητα που χρειαζόμαστε καθημερινά είναι 2g φυτικών στερολών. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε τρεις μερίδες προϊόντων με φυτικές στερόλες. Για τα spreads μία μερίδα είναι 10 γρ., για το γάλα η μία μερίδα ισοδυναμεί με ένα κανονικό ποτήρι των 250 ml, ενώ σε ό,τι αφορά το στραγγιστό γιαούρτι η μερίδα αντιστοιχεί σε ένα μικρό κεσεδάκι γιαούρτι των 125 g.
Παράλληλα υπάρχει και το ρόφημα γιαουρτιού «1 την ημέρα» και περιέχει 2g στερολών, άρα αρκεί να καταναλώνουμε ένα την ημέρα μαζί με κάποιο γεύμα.
Μπορούμε, λοιπόν, να εντάξουμε εύκολα στο καθημερινό μας διαιτολόγιο τα εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες προϊόντα, επιλέγοντας οποιονδήποτε συνδυασμό θέλουμε.