Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Φτιάξ’ το µόνη σου


woman-home-repair-386 Στάζει η βρύση; Βούλωσε ο νιπτήρας; Υπερχείλισε το σιφόνι; Πριν απευθυνθείτε στον ειδικό δοκιµάστε να το φτιάξετε µόνες σας! .....

Βρύση που στάζει

Αν η βρύση είναι παλαιού τύπου (ξεχωριστή βαλβίδα για το κρύο και το ζεστό νερό), ξεβιδώστε το µπροστινό µέρος της (απ’ όπου βγαίνει το νερό), αλλάξτε το λαστιχάκι (συνήθως τα φθαρµένα λαστιχάκια δηµιουργούν το πρόβληµα) και ξαναβιδώστε. Αν η βρύση έχει µείκτη κρύου - ζεστού νερού, ξεβιδώστε το επάνω µέρος και αλλάξτε το ανταλλακτικό του µηχανισµού που θα δείτε µέσα. Αν η βρύση είναι σφαιρική, όπως αυτές που συνήθως έχουµε στον κήπο, είναι καλύτερα να καλέσετε υδραυλικό.
Tip: Πριν προσπαθήσετε να σταµατήσετε τη διαρροή, φροντίστε να κλείσετε την κεντρική βάνα του νερού.
Αλλάξτε τη λάµπα
Μην αλλάζετε τη λάµπα αµέσως αφού καεί, αλλά περιµένετε λίγο να κρυώσει. Τότε πιάστε την µε ένα πανί (για να εξασφαλίσετε ότι δεν θα καείτε), ξεβιδώστε την και βάλτε την καινούργια. Αν η λάµπα είναι ψηλά, βεβαιωθείτε ότι η σκάλα που θα χρησιµοποιήσετε για να την φτάσετε είναι σταθερή και αρκετά ψηλή ώστε να µην χρειαστεί να τεντώνεστε.
Tip: Πριν αγγίξετε οτιδήποτε, κλείστε το γενικό διακόπτη του ρεύµατος.
Ξεβουλώστε το σιφόνι
Αν το σιφόνι στο µπάνιο έχει υπερχειλίσει, δοκιµάστε πρώτα να το ξεβουλώσετε µε τα ειδικά προϊόντα που κυκλοφορούν στο εµπόριο. Αν δεν τα καταφέρετε, βγάλτε τη σχάρα και µε ένα σύρµα προσπαθήστε να βρείτε την τρύπα της αποχέτευσης και να την ξεβουλώσετε.
Τip: Συνήθως τα σιφόνια βουλώνουν από τρίχες, κοµµατάκια χαρτιού, πανιά κ.ά.
Γι’ αυτό αποφεύγετε να πλένετε χαλιά και πατάκια στο µπάνιο σας.
Βουλωµένος νιπτήρας Ή νεροχύτης
1ος Τρόπος: Γεµίστε το νιπτήρα ή το νεροχύτη µε νερό, εφαρµόστε µια βεντούζα στο σιφόνι και σπρώξτε τη βεντούζα πάνω-κάτω µέχρι να ξεβουλώσει.
2ος Τρόπος: Αφού αδειάσετε όλο το νερό που έχει µαζευτεί, ρίξτε στο νιπτήρα ή το νεροχύτη τα ειδικά σκευάσµατα που θα βρείτε στην αγορά ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης.
3ος Τρόπος: Ξεβιδώστε το σωλήνα κάτω από το νεροχύτη ή το νιπτήρα (βάλτε έναν κουβά από κάτω για τα νερά που θα τρέξουν) και καθαρίστε τον (σ’ αυτή την περίπτωση καλό είναι να ζητήσετε τη συνδροµή ενός ειδικού).
Tip: Επειδή συνήθως οι νιπτήρες βουλώνουν από τρίχες και ο νεροχύτης από αποφάγια, τοποθετείτε ένα σπιράλ στο σιφόνι ώστε να συγκεντρώνονται εκεί και να µην περνάνε στην αποχέτευση.

Της ∆ήµητρας Βγενοπούλου
Με τη συνεργασία του Νικόλαου Τουλιάτου, εργολάβου οικοδοµών
forma
http://www.myworld.gr/