Στη δημοσιότητα δοθηκε απο τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, ο τρίτος απολογισμός του σχεδίου δράσης για την Αθήνα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ψηφίστηκαν από τη Βουλή μέτρα που θα οδηγήσουν στην επιστροφή των κατοίκων στο Κέντρο και την ανάπλαση της περιοχής, όπως τα φορολογικά κίνητρα για την αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό των κτηρίων των περιοχών «Γεράνι» και «Κεραμεικός-Μεταξουργείο»....
Για την εξασφάλιση ασφαλέστερων συνθηκών διαβίωσης από τους 2.085 νέους Αστυφύλακες που ορκίστηκαν τον Οκτώβριο, οι 2.033 τοποθετήθηκαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Επιπλέον, άλλοι 1.200 ειδικοί φρουροί θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στο λεκανοπέδιο. Εφαρμόζεται ειδικός σχεδιασμός για την καταπολέμηση των κλοπών-ληστειών στις εγκαταστάσεις και τους συρμούς του ΜΕΤΡΟ και του Η.Σ.Α.Π., καθώς και η Β΄ Ζώνη Αστυνόμευσης στις περιοχές του Άγιου Παντελεήμονα, Κυψέλης, Πατησίων, Κολωνού, Εξαρχείων και Πετραλώνων.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της μάστιγας του παραεμπορίου, η προσοχή μας επικεντρώνεται στα σημεία εισόδου των παράνομων φορτίων. Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών εντάσσει ηλεκτρονικά συστήματα αυτόματης καταγραφής οχημάτων για την αντιμετώπιση του διασυνοριακού λαθρεμπορίου των προϊόντων στα Τελωνεία, καθώς και συστήματα X-RAY σταθερής θέσης για έλεγχο αποσκευών και δεμάτων.
Καθώς το Εθνικό Σχέδιο για τα Ναρκωτικά υλοποιείται μέσω συνδυασμένων ενεργειών, έχουμε τα πρώτα ορατά αποτελέσματα, όπως η απογκετοποίηση του Κέντρου με το κλείσιμο της μονάδας του ΟΚΑΝΑ στην περιοχή των Εξαρχείων. Ο χρήστης αντιμετωπίζεται πλέον ως ασθενής και απευθύνεται στις νέες ειδικές μονάδες στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί και ο χρόνος αναμονής για τη λίστα.
Συνεχίζεται η προσπάθεια για τη μείωση του αριθμού των παρανόμων μεταναστών. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν απελαθεί 23.000 μετανάστες και επιπλέον 1.500 έχουν επιλέξει το πρόγραμμα της εθελούσιας επιστροφής (από 01.01.2010 έως 31.10.2011).
Τέλος, έχουν προχωρήσει ή ολοκληρωθεί συγκεκριμένες παρεμβάσεις, όπως η προστασία της δημόσιας υγείας, η δημιουργία κοινωνικών υποδομών, οι αστικές αναπλάσεις για τη βελτίωση της Αθήνας, η ενίσχυση της πολιτιστικής της ταυτότητας της και άλλες που θα μετατρέψουν σταδιακά την Αθήνα σε μία ελκυστικότερη και ασφαλέστερη πόλη.
Ακολουθεί ο αναλυτικά ο τρίτος Απολογισμός.
3ος Απολογισμός Σχεδίου Δράσης για το Κέντρο της Αθήνας
1. Μέτρα για την επιστροφή των κατοίκων στο Κέντρο. Ψηφίστηκαν από τη Βουλή φορολογικά κίνητρα για την αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό των κτηρίων των περιοχών «Γεράνι» και «Κεραμεικός-Μεταξουργείο» στο πλαίσιο του νέου Νόμου «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Τα κίνητρα αφορούν στην αποκατάσταση κτηρίων και στην υποστήριξη των ιδιοκτησιών όσων επιθυμούν να παραμείνουν ή να εγκατασταθούν στις περιοχές αυτές. Στόχος είναι η επανακατοίκηση και αναζωογόνηση του ιστορικού Κέντρου της Αθήνας. Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής: α) μείωση φόρου εισοδήματος, ανάλογα με το κόστος αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού των κτηρίων που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, ισόγεια καταστήματα ή γραφεία, των κοινόχρηστων χώρων και των όψεων αυτών, καθώς και των διατηρητέων κτηρίων που βρίσκονται στις περιοχές αυτές, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. στις περιπτώσεις που δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης και β) εφαρμογή μειωμένου συντελεστή φόρου μεταβίβασης, για τις αγοραπωλησίες των ακινήτων αυτών.
2. Εντατικοποίηση της αστυνόμευσης. Tο τελευταίο δίμηνο η Αστυνομία διέθεσε στο Κέντρο της Αθήνας συνολικά 29.605 αστυνομικούς και 7.625 μέσα, ελέχθησαν 77.132 άτομα και 4.582 οχήματα, προσήχθησαν 39.121 άτομα και συνελήφθησαν 1.063, ενώ έγιναν 3.179 πεζές περιπολίες.
3. Ασφαλέστερες συνθήκες διαβίωσης. Εφαρμόζεται ειδικός σχεδιασμός για την καταπολέμηση των κλοπών-ληστειών στις εγκαταστάσεις και τους συρμούς του ΜΕΤΡΟ και του Η.Σ.Α.Π., καθώς και η Β΄ Ζώνη Αστυνόμευσης στις περιοχές του Άγιου Παντελεήμονα, Κυψέλης, Πατησίων, Κολωνού, Εξαρχείων και Πετραλώνων και στους χώρους όπου παρατηρούνται παραβατικές συμπεριφορές. Στόχος είναι να καταπολεμηθεί το φαινόμενο της μετατόπισης της εγκληματικότητας, δηλαδή της μεταφοράς της από σημεία όπου υπάρχει έντονη αστυνομική παρουσία σε περιφερειακά σημεία της Αθήνας. Όσον αφορά στον έλεγχο των κτηρίων όπου διαμένουν αλλοδαποί και απειλείται η δημόσια υγεία, η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει να συνεργάζεται με τους επόπτες δημόσιας υγείας για τον έλεγχο και το «σφράγισμα» συγκεκριμένων κτηρίων. Ταυτόχρονα, γίνονται προσπάθειες ενίσχυσης των αστυνομικών τμημάτων, παρά τα επαχθή δημοσιονομικά μέτρα. Συγκεκριμένα, από τους 2.085 νέους Αστυφύλακες που ορκίστηκαν τον Οκτώβριο, οι 2.033 τοποθετήθηκαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Επιπλέον, άλλοι 1.200 ειδικοί φρουροί θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στο λεκανοπέδιο.
4. Συνεργασία φορέων για εξάλειψη παραεμπορίου. Συνεχίζεται η συστηματική προσπάθεια εξάλειψης του παράνομου εμπορίου, με τις συνεχείς κατασχέσεις προϊόντων μικροπωλητών, αλλά και τις επιχειρήσεις σε αποθήκες όπου φυλάσσονται σε μεγάλες ποσότητες προϊόντα απομίμησης, που πέραν των άλλων προκαλούν τεράστια απώλεια εσόδων στην Ελληνική Οικονομία. Για το σκοπό αυτό συγκροτήθηκαν 1.437 Μικτά Κλιμάκια Ελέγχου από την Ελληνική Αστυνομία και τη Δημοτική Αστυνομία, από τα οποία κατασχέθηκαν 19.126 είδη ρουχισμού, 7.435 οπτικά, 20.079 CD-DVD και 101.431 λοιπά είδη. Με τη συνέργεια υπαλλήλων Σ.Δ.Ο.Ε., της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων, ανευρέθηκαν 3 αποθήκες τροφοδοσίας ειδών παραεμπορίου, στις οποίες κατασχέθηκαν 91.000 είδη. Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της μάστιγας του λαθρεμπορίου, το Υπουργείο Οικονομικών εντάσσει ηλεκτρονικά συστήματα αυτόματης καταγραφής οχημάτων για την αντιμετώπιση του διασυνοριακού λαθρεμπορίου των προϊόντων που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ., τα οποία θα εγκατασταθούν σε 8 Τελωνεία, καθώς και έξι (6) συστήματα X-RAY σταθερής θέσης για έλεγχο αποσκευών και δεμάτων.
5. Περισσότερα νοσοκομεία με μονάδες Ο.ΚΑ.ΝΑ.: «Απογκετοποίηση» και μείωση της λίστας αναμονής. Ξεκίνησε η λειτουργία (θεραπευτικών) μονάδων φαρμακευτικής υποστήριξης του Ο.ΚΑ.ΝΑ. σε δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, με αποτέλεσμα τη βελτίωση των υπηρεσιών στους εξαρτημένους χρήστες, τη μείωση της λίστας αναμονής, αλλά και την αποκέντρωση των μονάδων Ο.ΚΑ.ΝΑ. από το κέντρο της πόλης. Συγκεκριμένα έχει ξεκινήσει η λειτουργία θεραπευτικών μονάδων υποκατάστασης στα Γ.Ν.Ν. Ιωνίας «Αγία Όλγα», Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα», Γ.Ν. Μελισσίων «Αμαλία Φλέμιγκ», Γ.Ν.Α. «Γ.Γεννηματάς», Γ.Ν.Α. «Ευαγγελισμός», Γ.Ν.Α. Κ.Α.Τ., Γ.Ν. «Σισμανόγλειο», Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο», Γ.Ν. Ελευσίνας «Θριάσιο», Γ.Ν. Νίκαιας, Γ.Ν. «Ασκληπιείο» Βούλας, Ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά», Γ.Ν. Πειραιά «Τζάνειο», και ΓΝΑ «Ελπίς» ενώ για έγκυες χρήστες μονάδα Ο.ΚΑ.ΝΑ. λειτουργεί στο Π.Γ.Ν. Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» και νέες μονάδες συνταγογράφησης στα Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο», Σπηλιοπούλειο «Αγία Ελένη» και Γ.Ν .Πατησίων. Αναμένεται σύντομα η έναρξη λειτουργίας σε άλλα επτά (7) δημόσια νοσοκομεία και σχεδιάζεται η λειτουργία σε ακόμη τέσσερα (4). Στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου ο μέσος όρος αναμονής να μην ξεπερνά τον ένα μήνα, όσο είναι και ο επίσημος ευρωπαϊκός χρόνος αναμονής. Η μονάδα του Ο.ΚΑ.ΝΑ. στην περιοχή των Εξαρχείων σταμάτησε πλέον να λειτουργεί, αφού οι χρήστες προωθούνται στα νοσοκομεία.
6. Κινητές μονάδες ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.: Προστασία δημόσιας υγείας. Βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία 4 κινητές υγειονομικές μονάδες από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) σε 4 κεντρικά, εναλλασσόμενα σημεία και πλατείες της πόλης. Έργο τους είναι η καταγραφή και αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Στόχος είναι η βελτιωμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και η πρόληψη, έγκαιρος εντοπισμός και αντιμετώπιση λοιμωδών νοσημάτων προκειμένου για την προστασία της δημόσιας υγείας. Εξετάζονται καθημερινά, πρωί-απόγευμα και τα Σαββατοκύριακα προσερχόμενοι Έλληνες και μετανάστες . Από το Σεπτέμβριο 2011 οι μονάδες διενεργούν και αιμοληψίες για την ανίχνευση του HIV AIDS. Συνολικά από τον Ιούνιο έως το τέλος Οκτωβρίου έχουν εξεταστεί και υποστηριχθεί ψυχοκοινωνικά πάνω από 7.600 άτομα 21 διαφορετικών εθνικοτήτων.
7. Επιστροφή παράνομα διαμενόντων αλλοδαπών στις πατρίδες τους. Συνεχίζονται οι καθημερινές ειδικές περιπολίες της Δ/νσης Αλλοδαπών, χάριν στις οποίες τους τελευταίους δύο μήνες συνελήφθησαν 482 αλλοδαποί και εν συνεχεία απελάθηκαν 455, εκ των οποίων οι 388 μέσω του προγράμματος εθελοντικής επιστροφής. Συνολικά από το 2010 μέχρι 31 Οκτωβρίου 2011 έχουν απελαθεί 23.000 μετανάστες και επιπλέον 1.500 έχουν επιλέξει το πρόγραμμα της εθελούσιας επιστροφής. Επιπλέον, σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η διαδικασία προκήρυξης για νέο πρόγραμμα εθελούσιας επιστροφής, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφής.
8. Καταπολέμηση της Ανεργίας και ενδυνάμωση της Ανάπτυξης. Με το ν. 4019/2011 που ψηφίστηκε το Σεπτέμβριο για την «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα» εισήχθη η ρύθμιση για την αναπτυξιακή σύμπραξη που απαιτείται για να ξεκινήσει η υλοποίηση των Τοπικών Προγραμμάτων Στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟ.Π.Σ.Α.). Με τα ΤΟ.Π.Σ.Α. θα προετοιμαστούν και θα ενταχθούν 30.000 άνεργοι σε νέες θέσεις απασχόλησης, κινητοποιώντας για το σκοπό αυτό ιδιωτικές επιχειρήσεις και τοπικούς φορείς μέσα από αναπτυξιακές συμπράξεις. Με τον ίδιο νόμο ψηφίστηκαν οι δράσεις ενίσχυσης της Κοινωνικής Οικονομίας, προϋπολογισμού 60.000.000€, που αποσκοπούν στην τοπική ανάπτυξη και στην προώθηση στην απασχόληση σε τοπικό επίπεδο και σε δραστηριότητες με αντικείμενο, τις κοινωνικές υπηρεσίες, το περιβάλλον, την οικολογία και τον πολιτισμό, την ανάδειξη τοπικών ή εθνικών προϊόντων. Στόχο αποτελεί η ενδυνάμωση της τοπικής ανάπτυξης και η εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.
9. Αναβάθμιση Κέντρου με έργα ανάπλασης. Εντάχτηκαν στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής 2007-2013 σημαντικά έργα που αφορούν στην Ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου, συνολικού κόστους περίπου 10 εκ ευρώ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα έργα ανάπλασης της Πλατείας Αττικής, της Πλατείας Αγίου Παντελεήμονος, της οδού Αγορακρίτου που συνδέει τις δύο πλατείες, καθώς και της Πλατείας Θεάτρου. Επιπλέον ο Δήμος Αθηναίων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, προχώρησε στη συγκρότηση ομάδας εργασίας, προκειμένου να υπάρξει τεχνική και διαδικαστική υποστήριξη ωρίμανσης και χρηματοδότησης έργων και παρεμβάσεων εντός του Ιστορικού Κέντρου, καθώς και στη δημιουργία ενός Ταμείου εντός του Ε.Σ.Π.Α. για τη χρηματοδότηση των έργων αυτών. Παράλληλα. σε εξέλιξη βρίσκονται προγράμματα από το Πράσινο Ταμείο. όπως το Πρόγραμμα αστικής αναζωογόνησης πόλεων 2011-2014. Από τον Δήμο Αθηναίων δρομολογήθηκε να υλοποιηθούν, με τη στήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μικρά δημόσια έργα, κυρίως σε κεντρικές πλατείες και πεζόδρομους της πόλης. Για την επιτάχυνση και τον εξορθολογισμό των διαδικασιών αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των έργων για αστικές επεμβάσεις και κοινωνικούς σκοπούς προωθείται νομοσχέδιο, για το οποίο έχει ήδη ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση.
10. Βελτίωση της εικόνας της πόλης. Υλοποιήθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.), τρία από τα έργα που εντάσσονται στη δράση «Εικαστικές παρεμβάσεις στον Δημόσιο Χώρο – Ζωγραφική επί των τυφλών όψεων των κτιρίων» και με τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου. Στο Κέντρο της Αθήνας πρόκειται για τις τοιχογραφίες επί της οδού Πειραιώς 20 και επί της οδού Κριεζώτου 6. Οι εικαστικές παρεμβάσεις σε μεσοτοιχίες έχουν χαμηλό κόστος υλοποίησης και αποσκοπούν να λειτουργήσουν ως τοπόσημα, βελτιώνοντας την εικόνα της πόλης και την ποιότητα του δημόσιου χώρου.
11. Δημιουργία υποδομών εκπαίδευσης. Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την πιλοτική εφαρμογή του «ανοιχτού» σχολείου στην πόλη, με την οποία προβλέπεται ο επανασχεδιασμός σχολικών μονάδων του συγκροτήματος της «Γκράβας», με την ενεργειακή, αρχιτεκτονική και πολεοδομική αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος στα σύνορα Κυψέλης-Πατησίων-Γαλατσίου. Βασικός πυλώνας των παρεμβάσεων είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων σε συνδυασμό με πολεοδομικές αναπλάσεις και αναπλάσεις περιβαλλόντων χώρων, αλλά και συγκοινωνιακές παρεμβάσεις. Το έργο θα παραδίδεται τμηματικά από τα μέσα 2012 και θα ολοκληρωθεί έως το τέλος 2013. Η αρχική εκτίμηση προϋπολογισμού του έργου είναι 20 εκ.€. Στο πλαίσιο του προγραμματισμού της σχολικής στέγης ολοκληρώθηκε η προσθήκη 8 αιθουσών στο 38ο Γυμνάσιο-Λύκειο Αθηνών. Τέλος, έχει επεκταθεί η ευρυζωνικότητα σχεδόν σε όλα τα σχολεία του Κέντρου της Αθήνας.
12. Δημιουργία κοινωνικών υποδομών. Βάσει των κέντρων που λειτουργούν ήδη σε Αθήνα και Πειραιά, η Γενική Γραμματεία Ισότητας έχει ολοκληρώσει το σχεδιασμό για τη δημιουργία και λειτουργία του Πολυκέντρου Γυναικών και προβλέπεται η άμεση υλοποίησή του. Στο Πολυκέντρο θα παρέχεται ψυχοκοινωνική στήριξη σε θύματα βίας, πληροφόρηση και συμβουλευτική σε θέματα απασχόλησης και υγείας, νομική συμβουλευτική και δωρεάν νομική βοήθεια σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.
13. Η ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης και της αξίας της ως τουριστικός προορισμός. Τέθηκαν οι βάσεις για μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του Δήμου Αθηναίων, προκειμένου να ενεργοποιηθούν όλα τα εργαλεία που διαθέτουν για την υλοποίηση μιας σειράς αποφάσεων προβολής της Αθήνας. Μεταξύ των στόχων είναι η συνέχιση των έργων της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, από τον Κεραμεικό δια του «Δημοσίου Σήματος» στην Ακαδημία Πλάτωνος, η ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνος, η διοργάνωση του Μαραθωνίου, η θέσπιση του city pass, οι πολιτιστικές δράσεις των εποπτευόμενων φορέων του ΥΠ.ΠΟ.Τ. σε πλατείες και δρόμους της πόλης. Η αρχή έγινε με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στους δρόμους της Αθήνας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 2011). Η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Εθνικό Θέατρο, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η Εθνική Πινακοθήκη, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με μια σειρά παραστάσεων βγήκαν σε κεντρικές πλατείες και δρόμους της Αθήνας, προσκαλώντας τους πολίτες να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα δρώμενα της πόλης. Συνεχίζεται με επιτυχία το πρόγραμμα «Athens Every Week» του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, με στόχο την προώθηση της Αθήνας ως κορυφαίο μητροπολιτικό τουριστικό προορισμό. Το Athens Every Week δημιουργεί θεματικές εβδομάδες που περιλαμβάνουν πολλές εκδηλώσεις που μοιράζονται το ίδιο θέμα και λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα, την ίδια στιγμή. Προχωράνε με εντατικούς ρυθμούς τα έργα για την αναβάθμιση και την ενοποίηση τμημάτων του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος, έχοντας εξασφαλισμένη τη χρηματοδότησή τους από το Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013. Ολοκληρώνονται οι απαλλοτριώσεις και η απόδοση νέων χώρων περίπου 4 στρεμ. στον αρχαιολογικό χώρο, ενώ είναι σε διαδικασία η προκήρυξη διαγωνισμών για τη μεταστέγαση μουσειακών αποθηκών, η κατεδάφιση των παλαιών αποθηκών και η διαμόρφωση και απόδοση στο κοινό του χώρου που θα ελευθερωθεί ως τμήματος του αρχαιολογικού χώρου.
14. Ανάκτηση του δημόσιου χώρου από τους πολίτες. Ανατέθηκε η μελέτη για την κατασκευή βραβευμένων έργων του διαγωνισμού «Αθήναx4». Σκοπός του έργου είναι η παρέμβαση στους ενδιάμεσους δρόμους τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας και της λειτουργίας του δημόσιου χώρου με τη δημιουργία πεζοδρόμων και χώρων πρασίνου.
15. Μείωση των ρύπων στο Κέντρο της Αθήνας. Ανακοινώθηκε και σύντομα θα υπογραφεί από τους συναρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων η απόφαση για τον «πράσινο δακτύλιο», για τον περιορισμό χρήσης αυτοκινήτων στο κέντρο, η οποία μαζί την απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη με τροπολογία που ψηφίστηκε οδηγεί σε μείωση των ρύπων και, άρα, βελτίωση του περιβάλλοντος.
16. Βιώσιμη κινητικότητα: το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης. Με στόχο τη βιώσιμη κινητικότητα προωθείται η καθιέρωση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης. Μέσα στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η κατασκευή ποδηλατοδρόμου από την Κορεατική Αγορά μέχρι τον Φαληρικό Όρμο. Επιπλέον, μετά την επιτυχία εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος μεταφοράς ποδηλάτων σε μέσα σταθερής τροχιάς, διάρκειας 4 μηνών, επεκτάθηκε η εφαρμογή του για μεγαλύτερο διάστημα. Συνδυαστικά ίσχυσε πιλοτικά και η ρύθμιση για τη δυνατότητα ελεύθερης εισόδου του ποδηλάτου στις λεωφορειολωρίδες που βρίσκονται εντός δακτυλίου, και προβλέπεται σύντομα η οριστική θεσμοθέτησή του.
17. Παροχή Ασύλου στους αλλοδαπούς που το δικαιούνται. Μεγάλη είναι η αποτελεσματικότητα στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου. Ήδη από τον Ιανουάριο λειτουργούν πέντε (5) Επιτροπές Προσφυγών που έχουν αναλάβει την εκκαθάριση περίπου 40.000 εκκρεμών αιτημάτων ασύλου. Τον Σεπτέμβριο συστάθηκαν πέντε (5) επιπλέον Επιτροπές Προσφυγών , ανεβάζοντας τον αριθμό τους συνολικά σε 10. Μόνο στο διάστημα από τις 10/08/2011 έως και τις 24/10/2011 κατατέθηκαν 1.723 αιτήματα χορήγησης ασύλου και εξετάστηκαν συνολικά 1.383. Επίσης, συγκροτήθηκε νέα ανεξάρτητη Υπηρεσία Ασύλου με στόχο την αποτελεσματικότερη και δικαιότερη διαχείριση των αιτημάτων ασύλου. Παράλληλα καταρτίστηκε βάση δεδομένων στο Δίκτυο Police On Line με πληροφορίες για τη διαδικασία Ασύλου και τις χώρες καταγωγής των αιτούντων άσυλο, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
18. Κοινωνική ένταξη των μεταναστών. Συνεχίζεται επιτυχώς η λειτουργία του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών στον Δήμο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, εφαρμόζοντας το θεσμικό πλαίσιο του προγράμματος "Καλλικράτης", συστάθηκε και λειτουργεί στο Δήμο Αθηναίων το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εσωτερικών. Η σύνθεση του Συμβουλίου αποτελείται από μέλη των μεταναστευτικών οργανώσεων και εκπρόσωπους του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας. Ασχολείται με θέματα όπως η ρατσιστική βία στην πόλη, η σύσταση ομάδων εργασίας για την επεξεργασία θεμάτων ειδικού ενδιαφέροντος, η υποβολή πρότασης για ανάληψη δράσης στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος 2010 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης της Ε.Ε., η συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών για τη διαβούλευση προτάσεων δράσεων και η ενημέρωση για δράσεις και εκδηλώσεις των μεταναστευτικών κοινοτήτων.
19. Φιλοξενία αιτούντων άσυλο και προσφύγων. Συνεχίζεται η προσπάθεια ενίσχυσης των δομών φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και προσφύγων σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων. Το Σεπτέμβριο ξεκίνησε η λειτουργία του ξενώνα «Εστία Προσφύγων» από την Μ.Κ.Ο. ΑΡΣΙΣ, σε κτίριο που παραχωρήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Απευθύνεται σε οικογένειες αιτούντων άσυλο και προσφύγων, δυναμικότητας 48 συνολικά ατόμων. Στον ξενώνα, εκτός από διαμονή, σίτιση και ένδυση, παρέχονται υπηρεσίες νομικής υποστήριξης, πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη, εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και προώθηση σε ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης. Επιπλέον ξεκίνησε πριν λίγους μήνες η λειτουργία του Ξενώνα Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων «Εστία» στον Άγιο Δημήτριο από την Μ.Κ.Ο. «Αποστολή», δυναμικότητας 20 ατόμων. Στον Ξενώνα φιλοξενούνται ασυνόδευτα παιδιά στα οποία παρέχεται ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη ιατρική φροντίδα και δυνατότητα συμμετοχής στη σχολική διαδικασία.
20. Καταπολέμηση της μαύρης εργασίας. Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2009/52/ΕΚ σχετικά με τη θεσμοθέτηση αυστηρών κυρώσεων σε βάρος των εργοδοτών που απασχολούν παράνομα διαμένοντες αλλοδαπούς, διαμορφώνοντας έτσι ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας των παράνομα ευρισκομένων στη χώρα αλλοδαπών. Παράλληλα, με την εφαρμογή από το Σεπτέμβριο του νέου τρόπου ασφάλισης με το εργόσημο, ενισχύεται και απλουστεύεται η απόδοση ασφαλιστικών εισφορών και επομένως η καταπολέμηση της μαύρης εργασίας στους νόμιμα εργαζόμενους μετανάστες. Εκδόθηκε τον Αύγουστο Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη μείωση των απαιτούμενων ενσήμων για την ανανέωση αδειών παραμονής μεταναστών, προκειμένου να μην οδηγηθούν στην παρανομία.
http://www.e-aftodioikisi.gr/