1 κοτόπουλο μέτριο ή 4-5 μπούτια από κοτόπουλο
1/3 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο....
1 λεμόνι (τον χυμό)
θυμάρι ξερό, τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 κουτ. της σούπας μουστάρδα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι κομμένο στα 4
1 κουτάκι μπίρα
1 κιλό πατάτες κομμένες, κυδωνάτες
Εκτέλεση
Πλένετε και καθαρίζετε το κοτόπουλο. Με μία λεμονόκουπα, περνάτε το κοτόπουλο εξωτερικά και το τοποθετείτε σε ταψί.
Αλατοπιπερώνετε το κοτόπουλο μέσα-έξω και ανακατεύετε το λιωμένο σκόρδο με το θυμάρι και τη μουστάρδα. Με αυτό το μίγμα, αλείφετε το κοτόπουλο εξωτερικά και στη συνέχεια τοποθετείτε στην κοιλιά του το κρεμμύδι.
Ρίχνετε τις πατάτες σε μια λεκάνη, τις αλατοπιπερώνετε, τις πασπαλίζετε με θυμάρι, τις ραντίζετε με τον χυμό ενός λεμονιού και το μισό ελαιόλαδο. Ανακατεύετε καλά και στη συνέχεια τις τοποθετείτε στο ταψί, γύρω από to κοτόπουλο.
Περιχύνετε το κοτόπουλο με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και στη συνέχεια περιχύνετε όλο το φαγητό με την μπίρα.
Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό σκεπασμένο σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, για μιάμιση ώρα.
Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 15', μέχρι να πάρει χρώμα από τη μια πλευρά. Αν είναι απαραίτητο, προσθέτετε στο φαγητό ζεστό νερό.
Βγάζετε το ταψί από τον φούρνο, γυρίζετε το κοτόπουλο, ανακατεύετε τις πατάτες και ψήνετε για 15 ' ακόμη, μέχρι να πάρει χρώμα και από την άλλη πλευρά.
Σερβίρετε το φαγητό ζεστό, σε πιάτα. Συνοδεύετε με πράσινη σαλάτα ή ντοματοσαλάτα και τυρί φέτα.