Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Όταν μια γενιά «σαλπάρει» για λιμάνια ξένα



Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Με όνειρα και ελπίδες «σαλπάρουν για λιμάνια ξένα» οι νεοέλληνες καθώς η Ελλάδα δεν τους χωρά πια.
Μια γενιά ολόκληρη στοιβάζει σε βαλίτσες πτυχία και προσδοκίες και αναζητεί ένα μέλλον μακριά από τη μιζέρια και τους δήθεν «εθνοσωτήρες» στην ξενιτιά.
Ποιος θα το έλεγε πως η Ελλάδα θα ξαναγυρνούσε στην εποχή του ‘50 και του ‘60 εκεί που την εγκατέλειπαν κατά μυριάδες οι Έλληνες αναζητώντας μια πιο αξιοπρεπή ζωή.



Ισοπεδώνουν ότι έχει μείνει όρθιο
Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών με το επιτελείο του, αλλά και ο πρωθυπουργός που όρισαν ως υπάλληλο οι κομματικές δυνάμεις χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του λαού, είναι έτοιμοι να καταρρίψουν ότι έχει απομείνει όρθιο πια σε αυτή την κοινωνία, μια κοινωνία που πέρα από τον καθωσπρεπισμό της και τα καλά κρυμμένα κόμπλεξ της στην άκρη του καθρέφτη της ωθεί την νεολαία  στον βούρκο. Η μόνη λύση η διαφυγή εκτός συνόρων.
Εν τω μεταξύ οι δημοσιογραφικοί οργανισμοί σήμερα πήραν πρέφα πως η νεολαία μεταναστεύει και αυτό εξαιτίας των στοιχείων που παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop) και η Ευρωπαϊκή Πύλη Europass.
Τα στοιχεία δείχνουν την δραματική εικόνα αφού ο αριθμός των βιογραφικών που έχει συμπληρωθεί από Έλληνες πολίτες, είναι υπέρογκος.


Πάνω από 90.000 βιογραφικά
 Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει το Europass, το 2011 συμπληρώθηκαν διαδικτυακά 95.732 ευρωπαϊκά βιογραφικά από Έλληνες πολίτες, καθιστώντας τη χώρα, αναλογικά με τον πληθυσμό της, από τις πρώτες στην ΕΕ στη συμπλήρωση των εν λόγω εντύπων (πίσω από την Πορτογαλία, την Ιταλία και τη Ρουμανία). Ο αντίστοιχος αριθμός για το 2010 ανήλθε στα 53.043 και για το 2009 στα 36.269 βιογραφικά.
Σημειώνεται, ότι το 67% όσων συμπλήρωσαν το ευρωπαϊκό βιογραφικό αφορά νέους χωρίς εργασία έως 35 ετών, ενώ, την ίδια στιγμή, περισσότεροι από τους μισούς εμφανίζονται καταρτισμένοι, καθώς μιλούν από μία έως τρεις ξένες γλώσσες (30.676 μία, 32.348 δύο και 12.939 τρεις ξένες γλώσσες). Τέλος, περίπου το 40% διαθέτει μικρή ή καθόλου εργασιακή εμπειρία (17,1% έως 2 έτη και 21,3% καθόλου).

Ιστορικό ρεκόρ η ανεργία
Την ίδια στιγμή, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Παπανικολάου, υπογραμμίζει ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η ανεργία των νέων έως 25 ετών στην Ελλάδα έσπασε και νέο ιστορικό ρεκόρ, σκαρφαλώνοντας το φθινόπωρο του 2011 στο 46,6%, από 45,1% που βρισκόταν το καλοκαίρι. Η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία (49,6%) αποτελούν τις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας των νέων στην ΕΕ και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από το επόμενο κράτος μέλος (Σλοβακία 35,1%).

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί, εξάλλου, είναι το γεγονός ότι περίπου το 21% των Ελλήνων ηλικίας 18 έως 24 ετών, δεν βρίσκονται ούτε στην εκπαίδευση ούτε στην αγορά εργασίας. «Ένας στους τέσσερις νέους μας, δηλαδή, βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο» σημειώνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

http://pinakio.blogspot.com/