Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Αντιμετωπίσετε την τροφική δηλητηρίαση

woman-stomach-pain-386.jpg
Μπορεί να προληφθεί µε την τήρηση των κανόνων υγιεινής κατά την παρασκευή και τη συντήρηση των τροφών. Τι µπορούµε να κάνουµε όµως αφού την… πάθουµε;

H τροφική δηλητηρίαση προκαλείται από την κατανάλωση µολυσµένων τροφών ή νερού και οφείλεται στη δράση µικροοργανισµών (µικρόβια, ιοί, παράσιτα) ή τοξίνες αυτών, τα οποία αναπτύσσονται όταν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής κατά την παρασκευή ή τη συντήρησή τους. Μπορεί όµως να προκληθεί και από τροφές που έχουν από τη φύση τους κάποια δηλητηριώδη ουσία, όπως κάποια είδη µανιταριών ή ορισµένα οστρακοειδή. Τα συµπτώµατά της µπορεί να εκδηλωθούν από µισή ώρα µετά την κατανάλωση της τροφής µέχρι και εβδοµάδες αργότερα. Συνήθως όµως εκδηλώνονται µέσα σε ένα 24ωρο. Προσβάλλουν κυρίως το πεπτικό σύστηµα και περιλαµβάνουν ναυτία, εµετό, διάρροια και κοιλιακό πόνο. Ωστόσο, µπορεί να παρουσιαστούν και γενικά συµπτώµατα, όπως πυρετός, αδυναµία, κεφαλαλγία κ.ά. Τι µπορείτε να κάνετε:

Αποφύγετε την κατανάλωση φυτικών ινών (φρούτα, λαχανικά, δηµητριακά), γάλακτος και γαλακτοκοµικών προϊόντων καθώς και καφέ, γιατί αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου.
Καταναλώστε στερεές τροφές όπως ρύζι, λευκό κρέας, κοτόπουλο, πατάτες βραστές.
Επειδή η διάρροια και ο εµετός µπορεί να προκαλέσουν απώλεια ηλεκτρολυτών και αφυδάτωση, είναι σηµαντικό να πίνετε πολλά υγρά (νερό, τσάι και χαµοµήλι) που συµβάλλουν στην ενυδάτωση του οργανισµού. Επίσης αλατίστε ελαφρά τις τροφές σας, καθώς το αλάτι περιέχει κάλιο και νάτριο που βοηθούν στην αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών.

Απευθυνθείτε στον γιατρό αν:
Η διάρροια και οι εµετοί διαρκούν πάνω από 2-3 µέρες ή/και συνοδεύονται από υψηλό πυρετό που δεν υποχωρεί, πόνο στην κοιλιά, ζάλη ή αίµα στα κόπρανα.
Έχετε επίµονους εµετούς που καθιστούν αδύνατη την πρόσληψη υγρών από το στόµα ή νιώθετε αφυδατωµένοι (στεγνά χείλη, γλώσσα και στόµα).
Σε περίπτωση που ανήκετε σε ευπαθείς οµάδες ή έχετε καταναλώσει κάποιο περίεργο είδος µανιταριού ή όστρακου, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό νωρίτερα. Προσοχή! Η λήψη φαρµάκων χωρίς τη συµβουλή του γιατρού απαγορεύεται ρητά, καθώς µπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήµατα.

Της Έφης Τσιβίκα
Με τη συνεργασία του Κωνσταντίνου Γ. Τερζή, γαστρεντερολόγου, συνεργάτη της Euromedica - Κεντρικής Κλινικής Θεσσαλονίκη
http://www.myworld.gr/ 
forma