Αυτό τονίζει στέλεχος της αγοράς real estate που προβλέπει ότι τα λουκέτα στο κέντρο της πρωτεύουσας θα είναι τόσο πολλά που θα καταβαραθρωθούν οι τιμές αγοράς και ενοικίασης για καταστήματα.
Η περιοχή από το Σύνταγμα μέχρι την Ομόνοια «αδειάζει» από μικρά και μεγάλα ονόματα του λιανεμπορίου, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για δύο – τρία «λουκέτα» που θα μπουν το επόμενο διάστημα και θα προκαλέσουν πάταγο.
Το κέντρο της Αθήνας έχει κρεμάσει μόνιμη πινακίδα «πωλείται» καθώς, σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα από την εγκληματικότητα και τη συνεχή απαξίωση από τα απανωτά επεισόδια που υποχρεώνουν τους επιχειρηματίες να κλείνουν πολλές φορές τα καταστήματά τους.
Αποτέλεσμα είναι η μεγάλη «βουτιά» της τουριστικής και εμπορικής κίνησης και η ερήμωση ολόκληρων δρόμων.
Συνολικά, περίπου 1 στα 4 καταστήματα του κέντρου της Αθήνας έχουν ήδη βάλει λουκέτο και μετά τις εκπτώσεις που ξεκινούν σε λίγες ημέρες εκατοντάδες επιχειρηματίες δηλώνουν έτοιμοι να κατεβάσουν ρολά.
Στην οδό Σταδίου το 35% των βιτρινών έχει… ραγίσει και στην Ακαδημίας το 26%, όσο και στην οδό Πατησίων.
Ιδια εικόνα
Αδεια καταστήματα αντικρίζει κανείς και στη «βασίλισσα του εμπορίου», την οδό Ερμού, η οποία έχει χάσει μεγάλο μέρος από τη λάμψη της.
«Ή μειώνετε τα ενοίκια τουλάχιστον 30% ή φεύγουμε και μένετε με τα ακίνητα». Αυτή είναι η πιο συχνή ατάκα που ακούγεται μεταξύ ιδιοκτητών ακινήτων και επιχειρηματιών που μισθώνουν στο κέντρο της Αθήνας. Οι μεσίτες και σύμβουλοι ακινήτων κάνουν «χρυσές δουλειές», καθώς η επαναδιαπραγμάτευση μισθωμάτων είναι η μόνη δραστηριότητα που παρατηρείται στην αγορά. Οσοι ιδιοκτήτες κάνουν μειώσεις στα ενοίκια καταφέρνουν να κρατήσουν τους ενοικιαστές, όσοι δεν έχουν αντιληφθεί τη σκληρή πραγματικότητα και τα «σπάνε» με τους εμπόρους, τελικά καταλήγουν στα δικαστήρια.
Ωστόσο, πολλά καταστήματα έχουν κατεβάσει ρολά εξαιτίας της σύγκρουσης των δύο πλευρών και φυσικά της αδυναμίας των εμπόρων να αντεπεξέλθουν στα υψηλά ενοίκια που είχαν συμφωνηθεί την περίοδο των «παχιών αγελάδων». Ενοίκια που στην οδό Ερμού έφταναν το 2006 κοντά στα 300 ευρώ/τ.μ. τον μήνα σήμερα ακούγονται εξωπραγματικά και κανείς δεν τα δίνει. Οπως και τον «αέρα» που παλιά μπορούσε να φτάσει το 1 εκατ. ευρώ, αλλά σήμερα έχει «ξεφουσκώσει».
Κατά μέσο όρο τα ενοίκια έχουν υποχωρήσει κατά 30% στο κέντρο, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις η μείωση αγγίζει το 50%.
Αναξιοποίητα
Πρόσφατα η Εκκλησία της Ελλάδος προχώρησε στον 11ο διαγωνισμό για την αξιοποίηση του κτιρίου που στέγαζε το υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για 11.500 τ.μ. επί της οδού Μητροπόλεως, σε προνομιακό σημείο που όμως έχουν μείνει στα αζήτητα. Οι πληροφορίες για ενδιαφέρον από τραπεζικό όμιλο ή ξενοδοχειακή μονάδα δεν έχουν επιβεβαιωθεί και το κτίριο είναι εδώ και χρόνια άδειο. Σίγουρο θεωρείται, πάντως, ότι το ενοίκιο θα πέσει κάτω από το 1 εκατ. ευρώ όταν μέχρι πριν από μερικά χρόνια βρισκόταν κοντά στο 1,5 εκατ. ευρώ.
Το ξενοδοχείο Εσπέρια έκλεισε πριν από 13 μήνες λόγω αδυναμίας καταβολής τους ενοικίου που έφτανε το 1,5 εκατ. ευρώ.
Από τότε ο ιδιοκτήτης, το Ταμείο Νομικών, αναζητά νέο ενοικιαστή, είτε για γραφεία είτε για εμπορική χρήση, αλλά δεν έχει υπάρξει κανείς που να θέλει να επενδύσει για το συγκεκριμένο ακίνητο.
Ισπανική υποχώρηση
Στην Ομόνοια, μετά τα λουκέτα στα ξενοδοχεία «Ακροπόλ» και το «Fashion House Hotel», σειρά πήρε και η Zara στο ιστορικό κτίριο του Μπακάκου. Η γνωστή αλυσίδα εξαναγκάστηκε σε? ισπανική υποχώρηση λόγω της άθλιας εικόνας της περιοχής και της πτώσης του κέντρου.
Τάσεις φυγής ο Hondos
Η μόνη μεγάλη επιχείρηση που διατηρείται στην πλατεία Ομονοίας είναι το πολυκατάστημα Hondos, όμως, πληροφορίες αναφέρουν ότι σκέφτεται να φύγει. Το ίδιο και για γνωστές αλυσίδες όπως οι Goody’s, Mc Donald κ.ά. Επίσης, πάνω στην πλατεία βρίσκεται άδειο εδώ και πολύ καιρό το μοναδικό κτίριο που φιλοξενούσε επί χρόνια το «Νέον» και σήμερα είναι χωρίς ενοικιαστή (φωτό).
Γαϊτανάκι
Στην οδό Σταδίου, κλείνουν καταστήματα που άντεξαν την? Κατοχή, ενώ ακόμη και οι Τούρκοι επιχειρηματίες που άνοιξαν το μεγάλο κατάστημα Koton, τελικά αποχώρησαν. Αδειο είναι, τέλος, και το κατάστημα που φιλοξενούσε τα Metropolis επί της οδού Πανεπιστημίου.
Μετακόμιση
Πρόσφατα αποχώρησε από το κτίριο επί της οδού Κολοκοτρώνη 3-5, πίσω από την Παλαιά Βουλή, η μεγάλη αλυσίδα του λιανεμπορίου H&M. Το κτίριο, άνω των 5.200 τ.μ., διαχειρίζεται ο όμιλος Χαραγκιώνη και μοναδικός μισθωτής είναι πλέον η Ferrari Stores. Οσο για την H&M μετακόμισε από τον Νοέμβριο στην οδό Ερμού.
Χάνουν πελάτες
Σύμφωνα με την Ενωση Ξενοδόχων, στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου έχουν κλείσει τον τελευταίο καιρό 18 ξενοδοχεία και είναι έτοιμο άλλο ένα να βάλει λουκέτο. Παράλληλα, το Μεγάλη Βρετανία, το King George και το Athens Plaza, έχουν χάσει μεγάλο μέρος από την πελατεία τους εξαιτίας της δραματικής εικόνας εξαθλίωσης της Πλατείας Συντάγματος.
Παζάρια στο CityLink
Η μεγαλύτερη και καλύτερη επένδυση real estate των τελευταίων ετών, αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα που απορρέουν από τη μείωση του τζίρου στις επιχειρήσεις που φιλοξενεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος Πειραιώς που διαχειρίζεται το κτίριο ζητά μείωση του ενοικίου κατά 30% από τον ιδιοκτήτη, το Μετοχικού Ταμείου Στρατού.
Το αίτημα προέκυψε, καθώς οι μισθωτές του ακινήτου, κυρίως τα Αττικά Πολυκαταστήματα, τα οποία μισθώνουν περί τα 25.000 τ.μ., ζητούν επαναδιαπραγμάτευση μισθωμάτων ή ακόμη και μείωση του χώρου που ενοικιάζουν. Τα «παζάρια» στο κέντρο για μείωση των μισθωμάτων έχουν ξεκινήσει, ωστόσο η εξέλιξη με το Citylink δείχνει ότι η κατάσταση έχει επεκταθεί και στα μεγάλα ακίνητα.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr
http://www.tsantiri.gr/