Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Αρχαιολογικοί χώροι & μνημεία στο νομό Καρδίτσας με ελεύθερη είσοδο

 Αρχαιολογικός Χώρος Μητρόπολης
H Μητρόπολη, κρύβει κάτω της μια ολόκληρη πολιτεία, όπως τεκμηριώνουν τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρίσκονται διάσπαρτα εντός του οικισμού (οικίες, δημόσια κτίρια, ψηφιδωτά, δρόμοι, κεραμικοί κλίβανοι, τμήμα τείχους και νεκροταφείου της αρχαίας πόλης). Εκτός των άλλων ευρημάτων, αποκαλύφθηκαν Ρωμαϊκά λουτρά στην σύγχρονη οδό Αλέξ. Παπάγου και στην σύγχρονη οδό Αγ. Σεραφείμ. Βρέθηκε επίσης ναός αφιερωμένος στον Απόλλωνα. Οι περισσότεροι χώροι είναι επισκέψιμοι περιμετρικά.
Συντεταγμένες: 39.339753, 21.837042



Τύμβος Συκεώνας
Στα ανατολικά του χωριού Συκεών, νότια της θέσης “Κάστρο” και πάνω στον οδικό άξονα Καρδίτσας - Λάρισας έχει ερευνηθεί τύμβος, διαμέτρου 50,00 μ. και ύψος 15,00 μ., των ύστερων κλασικών χρόνων. Με τον όρο τύμβο νοείται η συσσώρευση μεγάλου όγκου χωμάτων πάνω από ένα ή περισσότερους τάφους. Με τις ανασκαφικές έρευνες αποκαλύφθηκαν τρεις ασύλητοι τάφοι, ένας τάφος συλημένος από αρχαιοκάπηλους και ένας καταστραμμένος από τις εργασίες κατασκευής του δρόμου. Όλοι οι τάφοι, ήταν λάρνακες κατασκευασμένες από πρασινωπό ψαμμόλιθο. Αποτελούνταν από μονόλιθο κιβώτιο, εσωτερική καλυπτήρια πλάκα και εξωτερικές καλυπτήριες, τις οποίες περιέτρεχαν μακρόστενοι πλίνθοι ψαμμόλιθου, τα «προσκεφάλαια». Η δημιουργία του τύμβου ορίζεται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ.
Συντεταγμένες: 39.486896, 22.215584


Λουτρά Συκεώνος
Στην ίδια κτηματική περιφέρεια του Δημοτικού Διαμερίσματος Συκεώνος του Δήμου Φύλλου, βόρεια του προϊστορικού οικισμού, αποκαλύφθηκαν δύο τετράπλευροι ευμεγέθεις χώροι με ψηφιδωτά δάπεδα που φέρουν γεωμετρικά σχήματα. Η αίθουσα Α φέρει, σε παραλληλόγραμμο πλαίσιο, σύνθεση μαύρων ρόμβων εγγεγραμμένων σε λευκά ακόσμητα τετράγωνα που εναλλάσσονται χρωματικά με λευκούς ρόμβους, εγγεγραμμένους σε μαύρα τετράγωνα. Το μοτίβο πλαισιώνεται από ταινία άσπρων και μαύρων τριγώνων.

Πέτρινο
Στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Πέτρινου του Δήμου Φύλλου, στην είσοδο του χωριού από την Ιτέα, διαπιστώνεται επίσης η ύπαρξη αρχιτεκτονικών κατασκευών και κεραμικής της μέσης και ύστερης εποχής του χαλκού. Στην είσοδο του χωριού από τη Συκεώνα αποκαλύφθηκε, επίσης, τμήμα τοίχου μεγάλου οικοδομήματος και τάφοι πρωτογεωμετρικής εποχής ενώ αρχιτεκτονικά λείψανα των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων απαντώνται σ’ όλους τους γύρω λόφους.
Συντεταγμένες: 39.494876, 22.158607


Αρχαιολογικός Χώρος Μαγούλας Παλιάμπελα
Διακρίνεται ο χώρος της ακρόπολης και ο χώρος της πόλης. Γύρω από τον εκτεταμένο γήλοφο, στο φρύδι, σε αρκετά σημεία διατηρούνται στοιχεία της οχύρωσης του αρχαίου οικισμού. Σημαντικό τμήμα της αρχαίας πόλης έχει καταστραφεί από την χρόνια και βαθιά άροση.
Συντεταγμένες: 39.417176, 22.802776


Bλοχός
O Bλοχός είναι ένας οικισμός που βρίσκεται 27 χλμ. BA της πόλης της Kαρδίτσας. Στο ύψωμα Στρογγυλοβούνι, νότια του οικισμού, διατηρούνται σε αρκετό ύψος επάνω στο λόφο τρεις σειρές των αμυντικών περιβόλων της αρχαίας πόλης.  H ακρόπολη ορθώνεται στην κορυφή σε υψόμετρο 313μ. Με το ενισχυμένο τείχος της, τους πολυάριθμους καλοκατασκευασμένους πύργους και τους δύο περιβόλους. Στη θέση «Πάτωμα» αποκαλύφθηκαν οικοδομικά λείψανα και τμήμα δρόμου στρωμένου με λατύπη, των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων.
Συντεταγμένες: 39.508634, 22.087309


Παλαμάς
Στην περιοχή του Δήμου Παλαμά υπάρχουν αρκετοί αρχαιολογικοί χώροι τόσο των προϊστορικών όσο και των ιστορικών χρόνων. Μέσα στη σύγχρονη πόλη, στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο «Μαγούλα Παπουτσή» ή Χαντάκι Μαγούλα», σε οικόπεδο επί της οδού Θερμοπυλών, αποκαλύφθηκαν κεραμική και αρχιτεκτονικά λείψανα αρχαίου οικισμού. Κατά τη διενέργεια σωστικής ανασκαφικής έρευνας ήρθε στο φως τμήμα αρχαίου τείχους, το οποίο αποκαλύφθηκε σε βάθος 2,72 μ.. Το τείχος εμφανίστηκε σε μήκος 6,30 μ. και έχει πλάτος 1,60 μ.. Βορειοδυτικά της εσωτερικής παρειάς του τείχους, σε βάθος 2,96 μ., εντοπίστηκε τμήμα δρόμου, πλάτους 5,70 μ., που ακολουθούσε μάλλον την πορεία του τείχους. Επίσης, στη συνέχεια και ΒΔ του δρόμου αποκαλύφθηκε τμήμα κτιρίου, το οποίο έχει πορεία παράλληλη προς το τείχος.
Συντεταγμένες: 39.456547, 22.079129


Προϊστορικός Οικισμός Συκεώνας
Ο προϊστορικός οικισμός Συκεώνος βρίσκεται βόρεια της σημερινής κοίτης του Ενιπέα ποταμού, στη θέση «Ζευγαρολίβαδο» και επάνω στον οδικό άξονα Καρδίτσας - Λάρισας, στα ανατολικά όρια της δυτικής θεσσαλικής πεδιάδας. Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που αποκαλύφθηκαν δίνουν πληροφορίες για οικίες κατασκευασμένες με ξύλινους πασσάλους και κλαδιά για τους τοίχους, τα υποστυλώματα και τη στέγη, που αλείφονταν με παχύ στρώμα πηλού, ώστε να είναι αδιαπέραστες από τα νερά. Παράλληλα, σε άλλα σημεία της μαγούλας προς τα ΒΔ ήρθαν στο φως και κατάλοιπα οικιών με λίθινη κρηπίδα στη θεμελίωση και πλιθιά στους τοίχους.

Κάστρο Συκεώνος
Σε μικρή απόσταση βορειότερα του προϊστορικού οικισμού και του χωριού, στους πρώτους χαμηλούς λόφους του όρους Τιτάνιο (Δοβρούτς), οι οποίοι αποτελούνται από κρυσταλλοσχιστώδη πετρώματα, στη θέση «Κάστρο» στην κορυφή δίδυμου λόφου έχουν εντοπιστεί αρχιτεκτονικά λείψανα και κεραμική. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών ερευνών ήρθε στην επιφάνεια τμήμα μεγάλου κτιρίου της κλασικής εποχής, το οποίο σώζεται στο ύψος της θεμελίωσης και έχει κατεύθυνση από ΒΔ προς ΝΑ.

Κάστρο Καλλιθήρου
Το κάστρο του Καλλιθήρου κτισμένο στην νοτιοανατολική πλευρά του λόφου του Αγίου Αθανασίου βρίσκεται 9 χλμ. νοτιοδυτικά της Καρδίτσας και νότια του ομώνυμου χωριού Καλλίθηρο (Σέκλιζα). Ο περίβολος του κάστρου περικλείει την επιφάνεια της κορυφής του λόφου, μια έκταση 11,1 στρεμμάτων.Το πάχος του τείχους είναι περίπου δύο μέτρα. Το κάστρο έχει καταρρεύσει σχεδόν εξ΄ολοκλήρου. Σώζονται μόνο οι κατώτερες σειρές των λίθων σε καλή κατάσταση και σε όλο του το μήκος. Το τείχος περιλαμβάνει πύργους στις τέσσερις γωνίες και από έναν ενδιάμεσο πύργο στην βόρεια, την ανατολική και τη δυτική πλευρά.
Συντεταγμένες: 39.276132, 21.909902

Το Φανάρι, που διοικητικά ανήκει στο νομό Καρδίτσας, βρίσκεται 16 χλμ. νότια των Τρικάλων, σε ένα λόφο ορατό από μακριά. Πρόκειται για μικρό οχυρό, εκτάσεως 2.6 στρεμμάτων, που ενισχύεται από έξι προεξέχοντες πύργους, με ιδιαίτερα ενισχυμένο τον νότιο. Το κάστρο διέθετε δύο εισόδους, μία στη νότια που είναι η κύρια και μία βοηθητική στη βόρεια πλευρά. Η διάμετρος του οχυρού είναι 100 μ. περίπου. Στο εσωτερικό του υπάρχουν ερείπια δύο δεξαμενών, καμαροσκέπαστης πυριτιδαποθήκης, ενός τζαμιού που πατάει επάνω σε παλιότερο κτίριο με λουτρό, καθώς και δίχωρου κτιρίου μπροστά στην είσοδο για τις ανάγκες της φρουράς.
Συντεταγμένες: 39.415777, 21.802134


Δημοτική Αγορά
Στα νότια της κεντρικής πλατείας και σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων βρίσκεται το εντυπωσιακό κτίριο της Δημοτικής Αγοράς. Βασισμένο στον αρχιτεκτονικό τύπο αγοράς της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου αποτελεί μοναδικό αρχιτεκτονικό δείγμα των αρχών του προηγούμενου αιώνα που έγινε γνωστό ως «Μοντέρνο Κίνημα». Σήμερα λειτουργεί σαν χώρος πολιτισμού, ψυχαγωγίας αλλά και σαν εμπορικό κέντρο.
Συντεταγμένες: 39.363036, 21.921955


Γεφύρια στο Νομό Καρδίτσας

  • Γέφυρα Τριζόλου. Οικισμός Καρυά.

  • Γέφυρα Μεζίλου. 2 χλμ. μετά το Βλάσι στην αρχή του δρόμου για το Δροσάτο.

  • Γέφυρα Θερινού. Στην αρχή του δρόμου για το Μεσοβούνι.
  • Γεφύρι Καταφυλλίου.
  • Στεφανιώτικο Γεφύρι. Ραγάζια, Αργιθέας.
  • Γέφυρα Αγορασιάς. Ανθηρό.
  • Γέφυρα Πετριλιώτη.
  • Γέφυρα Μοσχολουρίου. Γεφυρώνει τον ποταμό Σοφαδίτη.

Αρχαιολογικός χώρος που είναι οράτος περιμετρικά:
  • Αρχαιολογικός Χώρος Πύργου Κιερίου.


Μερικά Χριστιανικά μνημεία που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τους επισκέπτες




Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας. 

http://www.jaba.gr/