Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Ενημερωτική εκδήλωση στον Παλαμά για το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης της Βιολογικής Γεωργίας

  Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στον Παλαμά η ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας- όροι και προϋποθέσεις ένταξης», που διοργάνωσε το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης του δήμου Παλαμά σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καρδίτσας.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν πολλοί αγρότες της περιοχής, κυρίως παραγωγοί νεαρής ηλικίας, που έδειξαν το ενδιαφέρον τους να μάθουν εκείνες τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά της βιολογικής από την συμβατική καλλιέργεια.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο δήμαρχος Παλαμά κ. Πατσιαλής, ενώ παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Βαϊόπουλος, ο αντιδήμαρχος κ. Λιάχανος, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι.
Από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής συμμετείχαν ο διευθυντής κ. Δ. Κωστής, ο οποίος στην εισήγησή του αναφέρθηκε σε γενικά ζητήματα σχετικά με την βιολογική καλλιέργεια και τα βιολογικά προϊόντα των οποίων η ζήτηση από πλευράς καταναλωτών αυξάνει συνεχώς, όπως τόνισε, ενώ επισήμανε ότι ελληνικά βιολογικά προϊόντα όπως το λάδι και το κρασί, έχουν μεγάλη ζήτηση και στο εξωτερικό, με ιδιαίτερα υψηλές τιμές…
Το πρόγραμμα Βιολογικής Γεωργίας που τρέχει ήδη, παρουσίασε το στέλεχος της Διεύθυνσης, ειδική επί του προγράμματος, κα Γ. Δήμου. Στο τέλος της παρουσίασης του προγράμματος, έγιναν ερωτήσεις προς τους ομιλητές και αναπτύχθηκε ένας ευρύς προβληματισμός από τους παρευρισκόμενους παραγωγούς σχετικά με τα οφέλη (οικονομικά κυρίως) που θα είχε η ένταξή τους στο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, άρχισε ήδη η υποβολή φακέλων υποψηφιότητας για το πρόγραμμα «Βιολογική γεωργία» και θα συνεχιστεί μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου.
Το πρόγραμμα της Βιολογικής Γεωργίας έχει στόχο την προστασία των φυσικών πόρων (έδαφος, νερό, αέρας) και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την αειφόρο ανάπτυξη και την προσφορά εγγυήσεων στους καταναλωτές για ασφαλή γεωργικά προϊόντα.

Καλλιέργειες – Ενίσχυση
Οι επιλέξιμες καλλιέργειες και κατηγορίες καλλιεργειών, καθώς και το ύψος ενίσχυσης ανά καλλιέργεια σε ευρώ/εκτάριο/έτος (1 εκτάριο ισούται με 10 στρέμματα), είναι:
Ελαιοκομία: Με περίοδο προσαρμογής: 756, χωρίς περίοδο προσαρμογής: 415 (ευρώ/εκτάριο/έτος)
Αμπελοειδή (εξαιρούνται οι αμπελώνες για επιτραπέζια χρήση και η σταφίδα): Με περίοδο προσαρμογής: 900, χωρίς περίοδο προσαρμογής: 900 ευρώ/εκτάριο/έτος
Αραβόσιτος αρδευόμενος για ζωοτροφή: Με περίοδο προσαρμογής: 600, χωρίς περίοδο προσαρμογής: 600 ευρώ/εκτάριο/έτος
Μηδική αρδευόμενη: περίοδο προσαρμογής: Με περίοδο προσαρμογής 600, χωρίς περίοδο προσαρμογής: 425 ευρώ/εκτάριο/έτος
Βαμβάκι αρδευόμενο: Με περίοδο προσαρμογής: 534, χωρίς περίοδο προσαρμογής: 525 ευρώ/εκτάριο/έτος
Σιτηρά, ρύζι, όσπρια, ηλίανθος και λοιπές αροτραίες καλλιέργειες: Με περίοδο προσαρμογής: 320, χωρίς περίοδο προσαρμογής: 247 ευρώ/εκτάριο/έτος
Κτηνοτροφικά φυτά και λοιπές καλλιέργειες που δεν χρησιμοποιούνται για τη διατροφή του ανθρώπου: Με περίοδο προσαρμογής: 360, χωρίς περίοδο προσαρμογής: 288 ευρώ/εκτάριο/έτος
Αρωματικά φυτά: Με περίοδο προσαρμογής: 320, χωρίς περίοδο προσαρμογής: 247 Ευρώ/εκτάριο/έτος
Κρόκος: Με περίοδο προσαρμογής: 900, χωρίς περίοδο προσαρμογής: 900 ευρώ/εκτάριο/έτος

Όροι και προϋποθέσεις ένταξης
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει όλη την ελληνική επικράτεια, και εφαρμόζεται σε γεωργικές εκτάσεις με ετήσιες καλλιέργειες και μόνιμες φυτείες που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία. Εξαιρούνται οι γεωργικές εκτάσεις που είναι εγκαταλελειμμένες ή ημιεγκαταλελειμμένες, οι παγετόπληκτες φυτείες και οι καμένες εκτάσεις, οι καλλιέργειες τα προϊόντα των οποίων χρησιμοποιούνται για ενεργειακούς σκοπούς, καθώς και οι επιβαρυμένες εκτάσεις, στις οποίες για περιβαλλοντικούς λόγους δεν είναι δυνατή η άσκηση της βιολογικής γεωργίας.
Για την παρούσα πρόσκληση το σύνολο των πιστώσεων ανέρχεται σε 40 εκ. ευρώ και αφορούν δημόσια δαπάνη. Οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να κριθούν δικαιούχοι του προγράμματος, πρέπει να υποβάλλουν την αίτησή τους στην οποία περιλαμβάνονται τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσής τους τα οποία (πρέπει να) είναι δηλωμένα στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΑΕΕ) του 2011 του ενδιαφερόμενου.
Το ελάχιστο μέγεθος των υπό ένταξη αγροτεμαχίων ανέρχεται σε 1 στρέμμα, το οποίο δεν πρέπει να μειώνεται σε όλη τη διάρκεια της περιόδου δέσμευσης. Το ελάχιστο μέγεθος τής υπό ένταξη εκμετάλλευσης ανέρχεται σε 3 στρέμματα για τις μόνιμες φυτείες (ελαιοκομία, αμπελοειδή) και σε 2 στρέμματα για τις υπόλοιπες καλλιέργειες του πίνακα ενισχύσεων. Σε περίπτωση μικτών εκμεταλλεύσεων το ελάχιστο μέγεθος της υπό ένταξη εκμετάλλευσης ανέρχεται σε 3 στρέμματα.
Τα ενταγμένα αγροτεμάχια δεν είναι δυνατόν να αντικαθίστανται από άλλα σε όλη τη διάρκεια της πενταετούς δέσμευσης. Σημαντικό ακόμα είναι ότι στην αίτηση ενίσχυσης δεν είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν συνιδιόκτητα αγροτεμάχια. Επίσης σε περίπτωση συγκαλλιέργειας πρέπει και οι δύο καλλιέργειες να είναι επιλέξιμες.
Ως δικαιούχοι των ενισχύσεων του προγράμματος μπορούν να κριθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως επαγγελματίες αγρότες, αλλά και ως κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης οι οποίοι: Είναι φυσικά πρόσωπά με 35% ετήσια εισοδήματα από αγροτική δραστηριότητα, ή νομικά πρόσωπα με 50% εισοδήματα από αγροτική δραστηριότητα.

Δεσμεύσεις δικαιούχων
Οι δικαιούχοι του προγράμματος βιολογικής γεωργίας, πρέπει να συνάψουν σύμβαση με αναγνωρισμένο Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων και να προσκομίζουν στις ελεγκτικές αρχές βεβαίωση τήρησης των διατάξεων του Καν.(ΕΚ) 834/2007.
Στις αροτραίες καλλιέργειες που είναι σε περίοδο προσαρμογής να θέτουν σε αγρανάπαυση το σύνολο της έκτασης υποχρεωτικά μια φορά την περίοδο προσαρμογής.
Επίσης θα πρέπει να τηρούν στο σύνολο της εκμετάλλευσης τις απαιτήσεις της Πολλαπλής Συμμόρφωσης, να εφαρμόζουν το Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ), να τηρούν Αγροπεριβαλλοντικό φάκελο, να δέχονται και να διευκολύνουν τους ελέγχους και να υποβάλλουν ανά έτος αίτηση πληρωμής με όλα τα δικαιολογητικά.
** Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται  στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, Λ. Δημοκρατίας 46 και στο τηλ. 2441355203.