Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Σώθηκε η χώρα με το νέο δάνειο ή όχι;

 Σώθηκε η χώρα με το νέο δάνειο ή όχι;
ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ 
Ενα μέγα ερώτημα πλανάται πάνω από τη χώρα. Σώθηκε με το νέο δάνειο ή όχι; Η απάντηση είναι πως θα μπορούσε να σωθεί. Ομως, οι δηλώσεις του Ολι Ρεν ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα δεν μειώθηκαν αρκετά, που δείχνουν την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής, μόνο ανησυχία μπορούν να προκαλούν.
Οι άθλιοι γραφειοκράτες των Βρυξελλών τίποτα δεν διδάχθηκαν. Η λιτότητα οδηγεί τη χώρα με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία. Τι κι αν το δείχνει η εμπειρία, κι αν το φωνάζουν διεθνούς φήμης οικονομολόγοι, ινστιτούτα και ο ελληνικός λαός, αυτοί τον χαβά τους.
Η λατρεία προς τη λιτότητα, που τείνει να πάρει χαρακτήρα νεκροφιλίας (οδηγεί την οικονομία σε «κλινικό θάνατο»), δεν τους επιτρέπει να δουν ούτε ένα μέτρο μακριά από τη μύτη τους.
Η απάντηση στο ερώτημα χωρίς περικοκλάδες είναι πως η χώρα μπορεί να σωθεί αν αλλάξει πολιτική. Αν σταματήσει η επιβολή νέων φόρων, αν πάψουν οι περικοπές μισθών και συντάξεων, αν ενισχυθούν οι επενδύσεις και, βεβαίως, αν προχωρήσουν όλες οι μεταρρυθμίσεις σε βάθος, με πρώτη και σπουδαιότερη την εκ βάθρων αλλαγή του κράτους.
Αν δεν βλέπετε να υλοποιούνται τα προαναφερόμενα, τότε να είστε σίγουροι πως οι ελπίδες μειώνονται. Και προς το παρόν η τρόικα δεν επιτρέπει να γεννηθούν ελπίδες σωτηρίας της χώρας. Λες και επιδιώκει με κάθε τρόπο την καταστροφή της Ελλάδας.
Αλλά έχουμε κι εμείς ευθύνες. Ας τις αναλάβουμε. Με έργα και λόγια ας πιέσουμε προς την κατεύθυνση της αλλαγής της οικονομικής πολιτικής.
lyrtso@pegasus.gr

http://troktiko.eu/