Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Μαρίνα Βήλλου (Oμάδα Μαρμελάδα): Τα παιδιά είναι οι πιο έξυπνοι θεατές!




Μαρμελάδα: Η θεατρική ομάδα των παιδιών

Το όνομα μας έχει να κάνει με πολύ γλυκιά γεύση, που κάτι θυμίζει σε όλους μας γλυκό και παιδικό

Το μάθημα του θεάτρου είναι σημαντικό καθώς σου ανοίγει νέους ορίζοντες, σου διεγείρει τη φαντασία και τις αισθήσεις και ταυτόχρονα σε κάνει να αποκτάς επιδεξιότητες, που δεν ήξερες καν αν τις έχεις…

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου


Πόσες φορές όταν ήσασταν παιδιά δεν είχατε σκαρφαλώσει στα ντουλάπια της μαμάς για να βρείτε το βαζάκι το γλυκό ή με τη μαρμελάδα; Σίγουρα όχι μία και δύο…
Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη μαρμελάδα; Σίγουρα κάτι πολύ γλυκό που παραπέμπει σε σκέψεις και αναμνήσεις παιδικών χρόνων…
Ωστόσο έρχεται να προστεθεί άλλη μία έννοια και αυτή δεν είναι άλλη από την Ομάδα παιδικού θεάτρου που ακούει στο όνομα «Μαρμελάδα».
Πρόκειται για μία ομάδα ηθοποιών κι άλλων καλλιτεχνών, που όχι απλώς ασχολούνται με τα παιδιά, αλλά προσπαθούν να διδάξουν σ' αυτά την θεατρική τέχνη και τις παραμέτρους της, είτε είναι πάνω, είτε κάτω απ' την σκηνή.
Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι παίρνουν παραμάσχαλα τα σκηνικά τους και παίζουν παιδικές παραστάσεις όπου υπάρχουν παιδιά, σε σχολειά στην Αθήνα, στην περιφέρεια, σε όλη τη χώρα.
Λες κι έχουν δώσει όρκο να τα εντάξουν στο μαγικό κόσμο του θεάτρου, τις γενιές που έπονται. 
Αξίζει να σημειωθεί πως οι παραστάσεις τους διαφέρουν πολύ από τις κοινές και αυτό επειδή συμμετέχουν ουσιαστικά τα παιδιά, δίνοντας έτσι διαδραστικό ύφος.

Στο Πινάκιο μιλά η Μαρίνα Βήλλου για την Ομάδα Μαρμελάδα, για τα παιδιά που δεν έχουν πεδίο δράσης για σκέψη αλλά και για παιχνίδι, καθώς είναι «καταδικασμένα»  μπροστά από μία οθόνη τηλεόρασης ή υπολογιστή.
Στην συνέχεια η κουβέντα παίρνει διαστάσεις και ξεφεύγει από την παιδική ηλικία και μας πάει στα  μονοπάτια των ημερών, στην κρίση που βιώνουμε.
 Σύμφωνα με την κα. Βήλλου η κρίση των αξιών σήμερα οφείλεται κυρίως στην έλλειψη παιδείας και επισημαίνει πως αν ο νεοέλληνας είχε άλλη κουλτούρα, σίγουρα θα αντιδρούσε διαφορετικά τις ημέρες αυτές.
Πριν διαβάσετε τη συνέντευξη κλείστε τα μάτια και θυμηθείτε τη στιγμή που σκαρφαλώνατε παιδιά στα ντουλάπια για μία κουταλιά μαρμελάδας….Ίσως αν γίνουμε ξανά παιδιά, δούμε τα πράγματα διαφορετικά…


Από πού προέκυψε το όνομα «Μαρμελάδα». Ακούγοντας αυτή τη λέξη παραπέμπει σε κάτι γλυκό αλλά και αθώο. Εμένα μου θυμίζει που σκαρφαλώναμε στα ντουλάπια της κουζίνας για να ανοίξουμε το βαζάκι με το γλυκό…

««Ακριβώς αυτή ήταν η ιδέα μας και συνάμα πρόκειται για μια λέξη πολύ οικεία και αγαπητή στα παιδιά. Εξάλλου όταν ήμασταν πιτσιρίκια κάτι κάναμε με τις μαρμελάδες, είτε ανεβαίναμε στα σκαμνιά για να πάρουμε τα βάζα, είτε την απλώναμε στην φρυγανιά μας και την απολαμβάναμε… Το όνομα μας έχει να κάνει με πολύ γλυκιά γεύση, που κάτι θυμίζει σε όλους μας γλυκό και παιδικό.
Το όνομα, μας βγήκε πολύ αυθόρμητα σ' εμένα και στην Φλώρα Σπύρου, που είμαστε και τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας αυτής, και δουλεύουμε πολλά χρόνια μαζί ..»  ..»

Τι κάνει η ομάδα Μαρμελάδα;

«Η ομάδα Μαρμελάδα κάνει διαδραστικές παραστάσεις για παιδιά»

Δηλαδή…

«Όταν γράφουμε το έργο, επειδή πάντα κάνουμε διασκευή των παραμυθιών, λαμβάνουμε από την αρχή υπ' όψη μας πως το έργο θα είναι διαδραστικό. Και τι εννοώ; Ότι σε διάφορα σημεία της παράστασης υπάρχουν κενά-ζωτικά σημεία, στα οποία συμμετέχουν ενεργά τα παιδιά που μας βλέπουν.
Τα παιδιά βοηθάνε στην εξέλιξη του έργου. Σας δίνω ένα παράδειγμα για να γίνω πιο συγκεκριμένη, στο Ο ΤΖΑΚ & Η ΜΑΓΙΚΗ ΦΑΣΟΛΙΑ, που παίζεται κάθε Κυριακή στις 12.00 στο Στούντιο Μαυρομιχάλη, υπάρχει μια σκηνή που πάει ο Τζακ στο παζάρι για να πουλήσει την αγελάδα του την Νταίζυ. Στο παζάρι έτσι όπως το έχουμε φτιάξει εμείς, συμμετέχουν τα παιδιά ως μικροπωλητές και πουλάνε λαχανικά, κρέατα, λουλούδια και διαλαλούν την πραμάτεια τους και άλλα παιδιά από τους θεατές είναι οι αγοραστές του παζαριού».

Το δέχονται τόσο εύκολα και άνετα τα παιδιά;
Όχι απλά το δέχονται, ενθουσιάζονται, γίνεται χαμός! Το παίρνουν σαν παιχνίδι, αλλά ουσιαστικά βαπτίζονται στο θέατρο, είναι πάρα πολύ σημαντική η θεατρική εμπειρία, το να ανέβουν στην σκηνή και να παίξουν μαζί μας. Είναι σημαντικό βέβαια πως έρχονται σε επαφή από τόσο μικρή ηλικία με το θέατρο…»

Δηλαδή οι παραστάσεις σας ουσιαστικά έχουν ένα διαδραστικό προφίλ;
«Ναι, γιατί τα παιδιά συμμετέχουν και «ακονίζουν» ικανότητες που δεν ήξεραν ότι έκρυβαν. Ακόμη και οι γονείς, πολλές φορές μένουν έκπληκτοι καθώς δεν γνώριζαν ότι τα παιδιά τους είχαν τέτοια ταλέντα. Και αυτό είναι φυσικό να συμβαίνει, αφού τώρα πια τα παιδιά ζουν σε διαμερίσματα, δεν υπάρχουν αλάνες για να παίξουν και το μοναδικό παράθυρο διαφυγής τους, έχει καταντήσει να είναι η οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή».


Και όλο αυτό συμβαίνει και συνάμα τα παιδιά γνωρίζουν τον κόσμο του θεάτρου…

«Ακριβώς!  Τον γνωρίζουν όχι μόνο εξ όψεως, αλλά και από μέσα και το σημαντικό είναι ότι το κάνουν παίζοντας».

Εσείς η ομάδα «Μαρμελάδα» παίζεται και σε σχολεία και πόσο εύκολο είναι αυτό;

«Από την αρχή που στήνουμε την παράσταση έχουμε στο μυαλό μας πως πρέπει αυτή να έχει μια ευελιξία. Σε αυτό το πλαίσιο, φροντίζουμε τα σκηνικά μας να είναι ελαφριά, να μπορούνε να μεταφερθούν εύκολα.  Έτσι προσαρμοζόμαστε και σε σχολικούς χώρους για να μπορούμε να είμαστε δίπλα στα παιδιά. Μάλιστα κάθε φορά που μεταφερόμαστε –επειδή οφείλουμε να προσαρμοστούμε-  η παράσταση είναι διαφορετική όχι μόνο για το κοινό, αλλά και για εμάς! Αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες: O ένας είναι η ιδιομορφία του χώρου κι ο άλλος είναι η δυναμική των παιδιών. Επίσης το παιδικό κοινό χαρακτηρίζεται από ευθύτητα και ειλικρίνεια. Αν σε κάποιο παιδί δεν αρέσει κάτι, το λέει. Ευτυχώς τα παιδιά δεν κρατάνε τους τύπους, άλλωστε το θέατρο δεν είναι παιχνίδι εντυπώσεων και τύπων, αλλά η αποτύπωση της ίδιας της ζωής επί σκηνής».

Ζούμε στη χώρα που γέννησε το θέατρο κι όμως αυτό δεν διδάσκεται στα σχολεία, για να περνάει στην Παιδεία μας αλλά και στην κουλτούρα μας, δεν γίνονται προσπάθειες από τη δική σας πλευρά προς αυτήν των αρμοδίων για την ένταξη της θεατρολογίας στα σχολεία;

«Υπάρχει μεγάλη χρονοτριβή και γραφειοκρατία που αφορά στο θέατρο, από τους φορείς του υπουργείου Παιδείας.
Η θεατρολογία επιβάλλεται. Όπως είπατε είμαστε στη χώρα που γέννησε το θέατρο και λίγοι είναι αυτοί που έχουν αληθινή θεατρική παιδεία. Από την άλλη, θεωρώ πως  το μάθημα του θεάτρου είναι σημαντικό καθώς σου ανοίγει νέους ορίζοντες, σου διεγείρει τη φαντασία και τις αισθήσεις και ταυτόχρονα σε κάνει να αποκτάς επιδεξιότητες, που δεν ήξερες καν ότι τις έχεις… Εκτός αυτού στο θέατρο δεν δρα, δεν επιβιώνει στη σκηνή ένας άνθρωπος, αλλά μια ομάδα, όπως ομάδα θα έπρεπε να ήμασταν στη ζωή για να επιβιώσουμε».

Σας έχει τύχει τη στιγμή που κάνετε παράσταση κάποιο παιδάκι να βγάλει από την τσέπη του ένα Playstation και να αρχίσει να παίζει;
«Όχι, ευτυχώς δεν μας έχει τύχει κάτι τέτοιο, αλλά μας έχει προξενήσει εντύπωση όταν ρωτάμε κάτι τα παιδιά κι αυτά μας απαντάνε  με πολύ φορεμένες απαντήσεις που δεν είναι συμβατές με την ηλικία τους και είναι «ξεσηκωμένες» από  την τηλεόραση. Εκεί εμείς παρεμβαίνουμε και δίνουμε μια άλλη διάσταση στη φαντασία του παιδιού, προσπαθώντας να του διευρύνουμε τα ερεθίσματά του και να του ανοίξουμε νέα παράθυρα, βγάζοντάς του τις παρωπίδες της τηλεόρασης και του ηλεκτρονικού υπολογιστή».

Αν η γενιά η δικιά μας που έχει υποστεί αυτούς τους πολιτικούς με τα μνημόνια τους, έχει θεατρική παιδεία θα δρούσε διαφορετικά;

«Είμαι σίγουρη γι’ αυτό και θα το θέσω μόνο στο επίπεδο του θεάτρου, αλλά θα σας πάω και παραπέρα, αν αυτή η γενιά είχε διαβάσει λογοτεχνία ή και ποίηση θα δρούσε με άλλους τρόπους και σίγουρα δεν θα ανεχόταν αυτές τις συμπεριφορές σε βάρος της».

Από τους 300 ποιος θα μπορούσε να ενταχθεί στην ομάδα «μαρμέλαδα»
«Κανένας δεν θα χωρούσε…. Είναι πολύ κακοί ηθοποιοί,  ηθοποιοί ερασιτέχνες, με την έννοια ότι ο ηθοποιός εκπαιδεύεται και η δουλειά του είναι να υποκρίνεται για το ρόλο που ερμηνεύει πάνω στην σκηνή.  Εδώ μιλάμε ότι προσπαθούν να υποκριθούν προκειμένου να σερβίρουν το ψέμα. Αυτό που κάνουν είναι κακό θέατρο».
Κερδίστε 3 δωρεάν και 5 μειωμένες διπλές προσκλήσεις για την παράσταση "Ο ΤΖΑΚ & Η ΜΑΓΙΚΗ ΦΑΣΟΛΙΑ", μια προσφορά του Πινακίου σε συνεργασία με την Ομάδα Μαρμελάδα. Η προσφορά ισχύει για την Κυριακή 4 Μαρτίου. Στείλτε τα στοιχεία σας στο mail: pinakio.blogspot@gmail.com
Κάντε like στην ιστοσελίδα του facebook του Πινακίου http://www.facebook.com/pinakio καθώς έρχονται και νέοι διαγωνισμοί.
Χορηγός Επικοινωνίας του Διαγωνισμού το KERDISETOhttp://kerdiseto.blogspot.com/ 


info
Η θεατρική-διαδραστική παράσταση “Ο Τζακ και η μαγική φασολιά” είναι διασκευή του γνωστού κι αγαπημένου ομώνυμου παραμυθιού.
Ο Τζακ είναι ένα παιδί που αγαπάει την περιπέτεια και τα μαγικά.
Ζει με τη μητέρα του και την αγελάδα τους Νταίζη, σ’ ένα φτωχικό αγροτόσπιτο.
Ώσπου κάποια μέρα η μητέρα του τον στέλνει στο παζάρι να πουλήσει την αγελάδα τους.
Εκεί ο Τζακ θα συναντήσει έναν παράξενο ανθρωπάκο που αντί για χρήματα, θα του δώσει μαγικά φασόλια!
Το αγόρι θα μπει σ’ ένα σωρό απίθανες περιπέτειες, μέχρι ν’ αποδείξει αν μπορεί να τα βγάλει πέρα...
Θα καταφέρει άραγε ο Τζακ  να νικήσει όλα τα εμπόδια;
Πρόκειται για ένα έργο δράσης και περιπέτειας, με έντονο το κωμικό στοιχείο.
Η παράσταση συνδυάζει τη τεχνική του σωματικού θεάτρου με αυτήν της αφήγησης.
Παράλληλα, η ηχητική & μουσική επένδυση πραγματοποιείται από ζωντανά μουσικά όργανα επί σκηνής.
Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά κατά τη διάρκεια της παράστασης.
Συμμετέχουν 3 ερμηνευτές & 1 μουσικός.
Διάρκεια: 65’.





Σκηνοθεσία: Mαρίνα Βήλλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Φλώρα Σπύρου
Ερμηνεία: Αλεξάνδρα Χασάνι, Φοίβος Συμεωνίδης, Μαρίνα Βήλλου
Bιολί, φυσικοί ήχοι: Αντώνης Αθανασόπουλος 
Σκηνικά: Νεκτάριος Διονυσάτος, Μάριος Ηλιάκης
Μουσική: Δημήτρης Βαλσάμος
Κοστούμια: Τατιάνα Σουχορούκωφ
Φωτισμοί: Μαρία Γοζαδίνου
Artwork: Γιάννης Τραγάκης
Trailer: Αντώνης Αθανασόπουλος 
Kαλλιτεχνική επιμέλεια-υποστήριξη: Μιχάλης Ζαρκάδας 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ:
Κυριακή 12:00, Studio Μαυρομιχάλη 
(Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια - Τηλ. κρατήσεων: 210 6453330)

Η παράσταση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε σχολεία, δήμους και άλλους χώρους κατόπιν συνεννόησης ή στο Studio Μαυρομιχάλη

TΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΟΜΑΔΑΣ: 6974 530 222 Μαρίνα Βήλλου
E mail: omadamarmelada@gmail.com


Κυριακή 12:00, Studio Μαυρομιχάλη 
(Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια - Τηλ. κρατήσεων: 210 6453330)

Η παράσταση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε σχολεία, δήμους και άλλους χώρους κατόπιν συνεννόησης ή στο Studio Μαυρομιχάλη

TΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΟΜΑΔΑΣ: 6974 530 222 Μαρίνα Βήλλου
E mail: omadamarmelada@gmail.com