Οι πρώτοι που καλλιέργησαν πατάτες στην Ευρώπη ήταν οι Ισπανοί(1454) και μετά οι Γάλλοι (1540) υπό την καθοδήγηση του περίφημου Παρμαντιέ, του οποίου το όνομα φέρουν πολλές παρασκευές πατάτας.
Εμείς την γνωρίσαμε στα τέλη του 18ου αιώνα μέσω Κέρκυρας με βενετσιάνικη προέλευση. Ο Καποδίστριας πράγματι, προώθησε την καλλιέργεια με την βοήθεια ενός Ιρλανδού γεωπόνου.
Η καλλιέργεια πατάτας
στο λεκανοπέδιο του Κ. Νευροκοπίου έχει σημαντική παράδοση και ξεκίνησε
στα μέσα της δεκαετίας του 1920. Η ονομαστή γεύση της πατάτας που
παράγεται στο Κ. Νευροκόπι οφείλεται στις ιδιαίτερες κλιματολογικές
συνθήκες της περιοχής, όπου λόγω του παρατεταμένου χειμώνα συντελείται
μόνο μια καλλιεργητική περίοδος ανά έτος με αποτέλεσμα η ωρίμανση της
πατάτας να είναι πλήρης.
Ταυτόχρονα, οι χαμηλές θερμοκρασίες βοηθούν την πατάτα να συσσωρεύσει υψηλό ποσοστό αμύλου που την κάνει ιδιαίτερα νόστιμη.
Ο συνδυασμός ιδιαίτερα
ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών, μακροχρόνιας εμπειρίας αλλά και
παραδοσιακών μεθόδων καλλιέργειας και περιποίησης που εφαρμόζονται έχουν
συντελέσει στην ποιοτική υπεροχή της πατάτας Κ. Νευροκοπίου και στην
αναγνώριση της ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Με
τον Κανονισμό (ΕΚ) 538/2002 της Επιτροπής της 25ης Μαρτίου 2002 η
ονομασία «Πατάτα Κ. Νευροκοπίου» καταγράφηκε στο «Μητρώο προστατευομένων
ονομασιών προέλευσης και προστατευομένων γεωγραφικών ενδείξεων» όπως
αυτός προβλέπεται στο άρθρο 6 παρ. 3 του κανονισμού (ΕΟΚ) 2081/92 και
επομένως τυγχάνει προστασίας σε κοινοτικό επίπεδο.
Σήμερα
η κατανάλωση της πατάτας παραμένει σε υψηλά επίπεδα παραμένοντας βασική
ή συμπληρωματική διατροφή σε πολλές ευρωπαϊκές κοινωνίες και σε όλο τον
κόσμο.