Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Παρέμβαση Παπαδήμου για ΑΕΙ και υπέρ Μπαμπινιώτη


Παρέμβαση Παπαδήμου για τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ και υπέρ της «πρωτοβουλίας» Μπαμπινιώτη  που βάλλεται από Κ. Μητσοτάκη, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ
Tη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων φέτος και την πλήρη κάλυψη του υπουργού  Παιδείας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γ. Μπαμπινιώτη. Ο πρωθυπουργός διά του κυβερνητικού εκπροσώπου ανακοίνωσε πώς ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας να λυθεί το πρόβλημα με τις χρηματοδοτήσεις των πανεπιστημίων από τον προϋπολογισμό του 2012.

Στο μεταξύ, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Παιδείας χθες, απάντησε όχι μόνο η πρώην υπουργός Παιδείας Α. Διαμντοπούλου εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της, αλλά παρενέβη και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης επιτιθέμενος στον κ. Μπαμπινιώτη. Το κλίμα βάρυνε τόσο, ώστε σήμερα το πρωί  ο κ. Μπαμπινιώτης απείλησε με παραίτηση.
Σημειώνεται ότι και η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Γεννηματά, κατηγόρησε τον  υπουργό Παιδείας ότι εφήρμοσε προσωπική πολιτική και ότι επιχείρησε να καταργήσει νόμο ευρείας πλειοψηφίας που μόλις είχε ψηφιστεί,  ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ έκανε λόγι για «επιπολαιότητα», ενώ ο ΣΥΝ χαιρέτισε τις εξελίξεις και η Δημοκρατική Συμμαχία κατακεραύνωσε το κ. Μπαμπινιώτη. Δηλώσεις έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής.
Αναλυτικότερα:
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, υπενθύμισε ότι ο κ. Μπαμπινιώτης είχε συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό προχθές, υπονοώντας ότι ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος με τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας.
«Η σαφής και κατηγορηματική οδηγία του Πρωθυπουργού είναι ότι ο νόμος για την Παιδεία θα εφαρμοστεί», είπε ο κ. Καψής και πρόσθεσε: «Η επιτροπή που συγκροτήθηκε έχει στόχο απλώς να διερευνήσει τρόπους για την καλύτερη εφαρμογή του νόμου και η μόνη εξαίρεση που δόθηκε μετά από συζήτηση που έγινε και με άλλους παράγοντες του υπουργείου και της πανεπιστημιακής κοινότητας, αφορά το ζήτημα των προϋπολογισμών του 2012 - όπου μπαίνει ένα ζήτημα άμεσης αντιμετώπισης μεγάλων οικονομικών προβλημάτων των Πανεπιστημίων και γι` αυτό δόθηκε αυτή η δυνατότητα, η οποία σχετίζεται και με το «κούρεμα» των διαθεσίμων που έχουν τα Πανεπιστήμια. Υπήρξε σημαντικό πρόβλημα και έπρεπε να δοθεί μια άμεση τέτοια απάντηση. Επαναλαμβάνω, η απόφαση και η οδηγία του Πρωθυπουργού είναι η πλήρης εφαρμογή του νόμου» και «ότι η οδηγία δόθηκε μόνο για τον προϋπολογισμό του 2012, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή τα Πανεπιστήμια έχουν τεράστιο οικονομικό πρόβλημα».
Με δηλώσεις της η εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ   Φώφη Γεννηματα , επιτέθηκε σήμερα στον κ. Μπαμπινώτη:« Έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση όλο αυτό το διάστημα για το πώς αυτός ο νόμος υπερψηφίστηκε από πολύ μεγάλο αριθμό βουλευτών μέσα στο κοινοβούλιο. Νομίζω ότι όταν ψηφίζουμε κάτι πρέπει να το σεβόμαστε, όταν μάλιστα έχει πάρει τέτοιο αριθμό ψήφων και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε στην πράξη να κυλήσει ο καιρός και να δούμε και τα προβλήματα. Δεν μπορούμε να αρχίσουμε να ξηλώνουμε ό,τι ψηφίσαμε πριν από λίγους μήνες», είπε στο  ραδιόφωνο της ΕΡΤ και πρόσθεσε ότι πρόκειται για «μια απόφαση που πήρε ο κος Μπαμπινιώτης»
Νωρίτερα, σε δήλωση προέβη ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σημειώνοντας: «Η υποχώρηση που ετοιμάζει ο νέος υπουργός Παιδείας και η αναστολή της ισχύος του εξυγιαντικού νόμου που, επιτέλους, με καθυστέρηση πολλών ετών, ψήφισε η Βουλή με συντριπτική πλειοψηφία, δεν είναι μόνο ένα τραγικό λάθος που γυρίζει την παιδεία χρόνια πίσω. Είναι και ένα μήνυμα προς όλους ότι μπορούν με επιτυχία να αρνηθούν τη νομιμότητα, όταν δεν τους συμφέρει. Και το χειρότερο είναι ότι αυτό το μήνυμα εκπέμπεται στις παραμονές των εκλογών, που επιτέλους, ο κυρίαρχος λαός θα εκφράσει τη θέλησή του και θα εκλέξει τη νέα Βουλή. Θέλω να ελπίζω ότι τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά και ο πρωθυπουργός, έστω την ύστατη ώρα, θα συναισθανθούν τις ευθύνες τους και θα πράξουν το σωστό».
Ο Εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Εάν είχε ξεκαθαριστεί στον κ. Μπαμπινιώτη - μια προσωπικότητα μεγάλου κύρους - ότι ο Νόμος για την Παιδεία που έχει ψηφιστεί από τρία κόμματα δεν αλλάζει, δεν θα τον έφερναν σε τόσο δύσκολη θέση. Η επιπολαιότητα στην πολιτική έχει κόστος».
Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ υποστηρίζει πώς «οι μαζικοί και συλλογικοί αγώνες της πανεπιστημιακής κοινότητας στο σύνολο της είναι αυτοί που δεν επέτρεψαν να εφαρμοστεί ο νόμος Διαμαντοπούλου στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αποτρέποντας τις εκλογές για τα συμβούλια Διοίκησης σε 24 πανεπιστήμια της χώρας», κατηγορώντας την πρώην υπουργό Παιδείας για «φανατισμό ενάντια στο δημόσιο Πανεπιστήμιο».

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Κοντογιάννης, προέβη σε κριτική υποστηρίζοντας ότι «η απόφαση του υπουργού Παιδείας κ. Μπαμπινιώτη αναφορικά με την αποσύνδεση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων από την εκλογή Συμβουλίων Διοίκησης, δηλαδή μη εφαρμογή του ψηφισθέντος νόμου, μόνο ως πρωτοφανής μπορεί να χαρακτηριστεί.
Εάν ένας νόμος είναι ατελής ή δεν μπορεί να εφαρμοστεί, οι αλλαγές πρέπει να γίνουν στo πλαίσιo της διαδικασίας που ορίζει το Σύνταγμα και όχι αυθαίρετα, σύμφωνα με τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε υπουργού. Θεωρώ αδιανόητο δύο πανεπιστημιακοί όπως ο κ. Μπαμπινιώτης και ο κ. Αρβανιτόπουλος, υπουργός και αναπληρωτής υπουργός Παιδείας αντίστοιχα, μη αιρετοί οι ίδιοι, να ζητούν από 250 βουλευτές να ανατρέψουν όσα ψήφισαν πριν από μερικούς μήνες, υπηρετώντας με αυτό τον τρόπο συντεχνιακά συμφέροντα».

http://www.eklogika.gr/