Της Μαρίας Κακουλάκη
H Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, παραμένει πάντα πιστή σε ένα όραμα, «του ανθρώπου της ανθρωπιάς». «Κάθε πολιτισμός» γράφει η κ. Αρβελέρ, «έχει το μεγαλείο του, κάθε εποχή έχει το δράμα της.
Έτσι προχωρεί η ιστορία του ανθρώπου, που παλεύει ενάντια στη φύση και τις αντιξοότητες της ζωής, για όλο και περισσότερη ανθρωπιά».
Με ένα βαθιά ουμανιστικό πνεύμα, παροτρύνει τις νεότερες γενιές να μη λησμονούν το συνάνθρωπο και την κοινωνική αλληλεγγύη και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, πως αυτή η το κέντρο βάρους αυτής της κρίσης που ζει η ανθρωπότητα, δε βρίσκεται στην Ευρώπη ή στην Αμερική, αλλά ανάμεσα στις δύο ηπείρους, πρόκειται για μετάθεση και εξέλιξη της ίδιας της Ιστορίας.
Η παγκοσμίως διακεκριμένη Βυζαντινολόγος, πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, τέως διευθύντρια του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης “Pompidou” στο Παρίσι και επίτιμος διδάκτωρ σε πολλά πανεπιστήμια του κόσμου, σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις της μιλά στη συνάδελφο Μαρία Κακουκάλη για την Ελλάδα και τη κρίση που τη μαστίζει αλλά και για την παγκοσμιοποίηση η οποία έχει ρίζες από την...Αρχαία Ελλάδα.
Διαβάστε τη συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στο Le Regard Cretois και δόθηκε στην κα. Μαρία Κακουλάκη: http://leregardcretois.blogspot.com/
http://pinakio.blogspot.com/