Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Όταν η ιστορία "ράβεται" στο μπράτσο



 Η ιστορία πίσω απο τα εμβλήματα των ελληνικών στρατιωτικών μονάδων

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Δεν πρόκειται σε καμμία περίπτωση για απλές εικόνες. Αντιθέτως το κάθε έμβλημα, της εκάστοτε περιοχής του Ελληνικού Στρατού, έχει την δική του ιστορία η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τόπο όπου και μάχεται η εκάστοτε μονάδα.
Τα εμβλήματα που φορούν στο μπράτσο οι Έλληνες στρατιώτες, υπαξιωματικοί αλλά και αξιωματικοί, δεν είναι ένα απλό εξάρτημα της στολής εξόδου αλλά μια ζωντανή απόδειξη πως η πατρίδας μας, έχει μαχητές που ανά πάσα ώρα και στιγμή θα την υπερασπίσουν μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματος τους.






ΓΕΣ
Ο Δικέφαλος αετός με το εθνόσημο (χωρίς τις δάφνες) να προβάλλεται στο μέσο του κορμού του. Ο δικέφαλος αετός, απεικονίζει τους δύο αετούς του Δία και χρησιμοποιήθηκε διαχρονικά στην Ελλάδα, ως σύμβολο της στρατιωτικής και πνευματικής της δύναμης.
Στην αρχαία Ελλάδα ο δικέφαλος αετός υπήρξε σύμβολο της θεϊκής εξουσίας.
Στα βυζαντινά χρόνια, συμβόλιζε την άγρυπνη επιτήρηση, τη γενναιότητα και την ελευθερία, την επικυριαρχία σε Ανατολή και Δύση και την παγκοσμιότητα του Χριστιανισμού.
Σήμερα, ο δικέφαλος αετός συνεχίζει να συμβολίζει την αδούλωτη ελληνική ψυχή, την επαγρύπνηση και ετοιμότητα του Ελληνικού Στρατού, για τη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας από κάθε εξωτερική επιβουλή.
Επίσης, συμβολίζει τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη, στοιχεία απαραίτητα για την εξασφάλιση της πολιτιστικής, πολιτισμικής και πνευματικής διάστασης του ελληνισμού.


1η Στρατιά
Αρχαία μακεδονική ασπίδα, με τον ήλιο της Βεργίνας επί αυτής. Συμβολίζει την αποφασιστικότητα, τη δύναμη και τη θέληση της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ, να μην έλθει ποτέ σε συμβιβασμό με τους εχθρούς της.











Α’ Σώμα Στρατού
Περικεφαλαία και δόρυ Λεωνίδα. Συμβολίζουν την αποφασιστικότητα του Α'ΣΣ να αγωνισθεί, όταν απαιτηθεί, μέχρις εσχάτων, όπως ο Λεωνίδας με τους άνδρες του στις Θερμοπύλες.













Β’ Σώμα Στρατού
Ασπίδα και δόρατα χιαστί πολεμιστή της αρχαίας Σπάρτης. Συμβολίζει τη ρώμη, τη μαχητικότητα και την αποφασιστικότητα των αρχαίων.















Γ’ Σώμα Στρατού
Απεικονίζει το Σταυρό, σύμβολο πίστης, υπομονής και μαρτυρίου, που προασπίζεται από ασπίδα, η οποία φέρει και αυτή Σταυρό, σύμβολο της κραταιόητας των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων. Τα τέσσερα "Β" στις γωνίες του Σταυρού σημαίνουν: Βασιλεύς Βασιλέων, Βασιλεύων Βασιλευόντων. Τα παραπάνω στοιχεία λήφθηκαν από το Βυζάντιο, γιατί η Θεσσαλονίκη ήταν η δεύτερη πόλη του Βυζαντίου μετά την Κωνσταντινούπολη







Δ’ Σώμα Στρατού
Στο γαλανό πλαίσιο που συμβολίζει τον ελληνικό ουρανό και τις θάλασσες της χώρας μας, προβάλλονται δύο περικεφαλαίες και ξίφος, που αποτελούν τα αντιπροσωπευτικότερα πολεμικά εξαρτήματα της στολής των πολεμιστών του Μ. Αλεξάνδρου. Η λαβή του ξίφους προβάλλεται στο φωτεινό δίσκο ανατέλλοντος ηλίου, ο οποίος περιβάλλεται με ουράνιο τόξο. Ο συνδυασμός του ουράνιου τόξου (σύμβολο γαλήνης, αισιοδοξίας και ελπίδας) και της λαβής του ξίφους πάνω στον ανατέλλοντα ήλιο, συμβολίζει τον παράλληλο σκοπό της εκστρατείας του Μ. Αλεξάνδρου για τη διάδοση του ελληνικού πνεύματος και του πολιτισμού στις χώρες της Ανατολής που κατέκτησε.




Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού Νήσων
Ανάγλυφο της πύλης των λεόντων των Μυκηνών. Συμβολίζει την περίπου γεωγραφική ταύτιση του κράτους των Μυκηνών με τη ΖΕ της ΑΣΔΕΝ και την ένωση, με την έννοια του συντονισμού και της συνεργασίας, λόγω μεγάλου αριθμού Μονάδων σε συνδυασμό με το γεωγραφικό κατακερματισμό της ΖΕ της.










Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστήριξης Στρατού
Ο Θησέας σε ηλικία 16 ετών σηκώνει τον πελώριο βράχο και παίρνει το ξίφος και τα χρυσά σανδάλια, που είχε τοποθετήσει εκεί ο πατέρας του, επιθυμώντας να τα πάρει ο γιος του, όταν γεννηθεί, μεγαλώσει και μπορέσει να μετακινήσει μόνος του τον βράχο.
Συμβολίζει την ικανότητα της AΣΔΥΣ να αναλάβει την ευθύνη και με τη χρησιμοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων να εκπληρώσει επιτυχώς την αποστολή της.






Α’ Μεραρχία
Ευζωνικό τσαρούχι και λόγχη επί όπλου. Η παράσταση αυτή σε συνδυασμό με το λογότυπο "ΑΕΡΑ" που είναι πολεμική ιαχή των Ελλήνων στρατιωτών, συμβολίζουν την ορμή του Έλληνα στρατιώτη. Η παραδοσιακή και συμβολική αξία του τσαρουχιού, ήταν μεγαλύτερη της πρακτικής, δηλαδή, το αδούλωτο πνεύμα των υπό τουρκικό ζυγό Ελλήνων ήθελε το τσαρούχι δυνατό και κατάλληλο για κλωτσιές κατά του κατακτητή. Για το λόγο αυτό η μύτη του τσαρουχιού καταλήγει σε αιχμηρή προεξοχή, η οποία αποκρύπτεται με πονηριά από μια όμορφη μαύρη φούντα, που επικάθεται με χάρη στο πάνω μέρος αυτής.


Δ' Μεραρχία
Δόρατα χιαστί με αναρτημένα λάβαρα και στο σημείο τομής των δοράτων σταυρός δαφνοστεφής. Στα λάβαρα αναγράφονται τα γράμματα "ΗΕΑ" "ΗΘΣ", που είναι γράμματα των λέξεων "Ή ΕλευθερίΑ" "Ή ΘάνατοΣ". Το έμβλημα αυτό είναι το "γνώρισμα" που χορηγούσε η ηγεσία της Φιλικής Εταιρείας στα μέλη της, το οποίο ονομάζεται "Εφοδιαστικό" και το οποίο αποτελούσε κρυπτογραφημένη βεβαίωση για την ιδιότητά τους αυτή





Μεραρχία Υποστηρίξεως
Ασπίδα, με δύο κεραυνούς να πέφτουν επί αυτής. Συμβολίζει σε συνδυασμό με το ρητό, το αραγές τείχος που σχηματίζεται από την ομοψυχία, το οποίο αποκρούει οποιαδήποτε επίθεση - απειλή.










7η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία
Θράκας πελταστής σε κίνηση και Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ). Συμβολίζει, την περιοχή που είναι ταγμένη να υπερασπίσει η Ταξιαρχία και τη μηχανοκίνησή της.











9η Ταξιαρχία Πεζικού
Πελαργός. Συμβολίζει την αποφασιστικότητα της Ταξιαρχίας στην εκτέλεση της αποστολής της. Είναι γνωστό ότι το πτηνό αυτό, με την ευγένεια και την υπερηφάνεια του χαρακτήρα του, αντιμετωπίζει με γενναιότητα το θάνατο, όταν χρειασθεί.











10η Ταξιαρχία Πεζικού
Ο Κέρβερος, το τρικέφαλο μυθολογικό τέρας που είχε ορισθεί από τους θεούς του Ολύμπου ως φύλακας των πυλών του Άδη. Συμβολίζει το καθήκον, τη θέληση και τη δυνατότητα της Ταξιαρχίας να φυλάει, ως άλλος Κέρβερος, τις πύλες που της εμπιστεύθηκε η Πατρίδα.









Δυνάμεις Καταδρομών
Ξίφος πλαισιωμένο από πτέρυγες. Το ξίφος συμβολίζει τον ελαφρύ και αθόρυβο οπλισμό των καταδρομικών τμημάτων και οι πτέρυγες συμβολίζουν τη δυνατότητα των αεροκίνητων ενεργειών για την εκτέλεση αποστολών.











98- Ανωτέρα Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής
Η νήσος Λέσβος προβαλλόμενη στην ελληνική σημαία και λιοντάρι να βλέπει ανατολικά. Συμβολίζει την ελληνικότητα της Λέσβου, καθώς και τη δύναμη και αποφασιστικότητα της 98 ΑΔΤΕ για την εξασφάλιση της ακεραιότητας της νήσου.












Αεροπορία Στρατού
Το μυθικό αθάνατο φτερωτό άλογο "Πήγασος" που συμβολίζει τις πτήσεις πάνω από στεριά και θάλασσα.
















Μηχανικό
Κεφαλή κριού, που συμβολίζει τις πολιορκητικές μηχανές, οι οποίες σε διάφορες μορφές χρησιμοποιήθηκαν για την εκπόρθηση φρουρίων.















Τεθωρακισμένα - Σχολή- Κέντρο Εκπαίδευσης
Σπάθες χιαστί με πέταλο αλόγου, που συμβολίζουν το παλαιό ιππικό, που ελισσόταν έφιππο και πεζή, άρμα μάχης, που συμβολίζει το σύγχρονο Όπλο των Τεθωρακισμένων με την ισχύ πυρός και κρούσης, διάδοχος του ιππικού.










ΠΕΖΙΚΟ
Κόκκινο φόντο, που συμβολίζει το αίμα των ανδρών του Πεζικού που θυσιάστηκαν στους αγώνες του έθνους, τυφέκιο και σπάθη, τα βασικά όπλα του Πεζικού που θεσπίστηκαν με το Β.Δ. της 2ας Μαρ. 1833 και λυχνία, σύμβολο λατρείας του Θεού και εκδήλωσης τιμής στους νεκρούς











Μεραρχία Μηχανοκίνητων
Δύο αγωνιστές πετεινοί αλληλοσυγκρουόμενοι. Συμβολίζει την αποφασιστικότητα της Μεραρχίας να αγωνισθεί μέχρι τελικής πτώσεως του αντίπαλου, όπως ακριβώς πράττουν οι αγωνιστές πετεινοί.













3η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία
Ο Μέγας Αλέξανδρος πάνω στον Βουκεφάλα κατά τη μάχη του Γρανικού Ποταμού. Συμβολίζει το επιθετικό πνεύμα και την ορμή της Ταξιαρχίας















Δυνάμεις Πεζοναυτών
Το μυθικό πλοίο "ΑΡΓΩ" που χρησιμοποίησε ο Ιάσωνας. Συμβολίζει τις αμφίβιες επιχειρήσεις, αφού πρώτο αυτό χρησιμοποιήθηκε στην Αργοναυτική Εκστρατεία













651-Αποθήκη Βάσεως Υλικού Πολέμου
Περικεφαλαία επί ασπίδας και ακόντια χιαστί και στο πάνω μέρος πυρσός, που συμβολίζει το πυρ το οποίο ο Προμηθέας έκλεψε από τον Όλυμπο και το παρέδωσε στους ανθρώπους. Τα ακόντια και η ασπίδα με την περικεφαλεία, συμβολίζουν τον οπλισμό και την εξάρτυση των αρχαίων Ελλήνων, δηλαδή την επιμελητεία, η οποία και αποτελεί τον πρόδρομο του ΣΥΠ







96- Ανωτέρα Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής
Η νήσος Χίος και αρχαίος πολεμιστής με το ακόντιό του στραμμένο ανατολικά. Συμβολίζει το χώρο ευθύνης της ΑΔΤΕ και την αποφασιστικότητα αυτής να υπερασπίσει με κάθε τρόπο το νησί από εχθρική ενέργεια.










Ταξιαρχιών Υποστηρίξεως
Ο Άγιος Δημήτριος έφιππος και τμήμα των τειχών της Θεσ/νίκης. Συμβολίζει το ισχυρό της έδρας της Ταξιαρχίας (Θεσ/νίκη) έχουσα ως προστάτη τον Άγιο Δημήτριο, που κατά την παράδοση, εμφανίστηκε πάνω από τα τείχη της πόλης και βοήθησε στην απελευθέρωσή της από τους Τούρκους.










Έρευνας και πληροφορικής
Διπλός κεραυνός και αρχαίο ελληνικό ξίφος χιαστί, περιβαλλόμενα από την τροχιά ηλεκτρονίου. Συμβολίζει, τη σύγχρονη μικροηλεκτρονική ψηφιακή τεχνολογία πληροφορικής (ηλεκτρόνιο), την πληροφορία με την ευρύτερη έννοια (διπλός κεραυνός) και τη μαχητική ισχύ υπέρ της αναβάθμισης, της οποίας, τίθεται η τεχνολογία της πληροφορίας (ξίφος).










Πυροβολικό
Δύο πυροβόλα χιαστί, αναπαριστούν το Πυροβολικό Μάχης και πύραυλος που συμβολίζει, αφενός το Α/Α Πυροβολικό και αφετέρου τις τεχνολογικές εξελίξεις του Όπλου .















Υγειονομικό
Βακτηρία με φίδι ελισσόμενο επί αυτής και περικεφαλαία. Η βακτηρία είναι σύμβολο των ιατρών της αρχαιότητας, που περιόδευαν στις πόλεις προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς. Το φίδι είναι το κατεξοχήν σύμβολο του Θεού της υγείας, Ασκληπιού και η χρησιμοποίησή του από τους αρχαίους Έλληνες είχε την έννοια, ότι, όπως τα φίδια αποβάλλοντας το παλιό τους δέρμα φαίνονται πάντα νέα, έτσι και ο Θεός της υγείας θεραπεύοντας τις νόσους των ανθρώπων διαφυλάσσει τη νεότητά τους. Η περικεφαλαία είναι έμβλημα του Στρατού Ξηράς και η απεικόνισή της δεικνύει ότι το έμβλημα εκφράζει το Υγειονομικό του Στρατού Ξηράς.



Διαβιβάσεις
"Και επισχών έτι ημέρας επτά ετέρας πάλιν εξαπέστειλεν την περιστεράν εκ της κιβωτού• και ανέστρεψεν πρός αυτόν η περιστερά το πρός εσπέραν και είχε φύλλον ελαίας κάρφος εν τω στόματι αυτής και έγνω Νωε ότι κεκόπακε το ύδωρ από της γης".
(Γέννεσις 8, 10-11).
"Και αφού ανέμεινε άλλες επτά ημέρες απέστειλε πάλι το περιστέρι από την κι-βωτό. Κατά το βράδυ το περιστέρι επέστρεψε σ' αυτόν και είχε στο ράμφος φύλλο ελιάς και (από αυτό) αντιλήφθηκε ο Νώε ότι τα νερά έχουν υποχωρήσει από τη γη".




Ταχυδρομικό

Γραμμικό σχέδιο που παριστάνει περιστέρι, το οποίο θεωρείται ο πρώτος ταχυδρόμος του κόσμου, κλαδιά ελιάς, σύμβολο ειρήνης και ταχυδρομικό κέρας (σάλπιγγα), σύμβολο του Ταχυδρομικού Σώματος.














Στρατονομία

Ελληνική Σημαία, που υποδηλώνει την επάνδρωση με Στρατονόμους όλων των Σχηματισμών της Ελλάδας. Πάνω σε αυτήν, προβάλλεται περικεφαλαία, που εκφράζει τη σωματική ρώμη και ανδρεία των ανδρών της ΣΝ, ξίφος που συμβολίζει την ισχύ και αποφασιστικότητα κατά την επιβολή της τάξης και ζυγός, που συμβολίζει τη δικαιοσύνη.


http://pinakio.blogspot.com/