Ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή ένα σενάριο ολοένα και πιο ρεαλιστικό;
Το τι θα συμβεί στην Ελλάδα το 2015 περιγράφει ο επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC, Stephen King, ο οποίος υποστηρίζει ότι στο τέλος του 2015 η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να κοιτάξει πίσω με κάποια ικανοποίηση για τα πρόσφατα επιτεύγματά της.
Όπως χαρακτηριστικά γράφει «ο υπόλοιπος κόσμος, που άλλοτε ήταν τόσο απελπισμένος από την Αθήνα, θα θεωρεί τη χώρα ως την ‘Ελληνική τίγρη’».
Το χρηματιστήριο που είχε υποχωρήσει κατά 90% την περίοδο από το 2007 μέχρι τους πρώτους μήνες του 2013, θα κάνει ένα σημαντικό άλμα. Τα επιτόκια δανεισμού της κυβέρνησης θα είναι πολύ χαμηλότερα από ό, τι στην Ιταλία ή την Ισπανία. Η Ελλάδα θα δώσει την ευκαιρία σε Κίνα και Ινδία για χρυσές επενδύσεις.
Έχοντας διακόψει τους δεσμούς της με την Ευρώπη, η Ελλάδα θα βρει νέες πηγές οικονομικής στήριξης στις βαθιές τσέπες των Ρώσων και των Κινέζων.
«Η απόφαση της Αθήνας να φύγει από την ευρωζώνη - και την ΕΕ - είχε γίνει με βαριά καρδιά», υποστηρίζει ο κ. King.
Οι Έλληνες ήθελαν να είναι μέρος της Ευρώπης, αλλά οι συνέπειες της οικονομικής ερήμωσης γίνονταν όλο και περισσότερο αισθητές. Αρχικά, η εισαγωγή της «νέας δραχμής» έμοιαζε με καταστροφή.
Οι Έλληνες είχαν αποσύρει όλα τους τα χρήματα από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την υποτίμηση των καταθέσεων τους, καθώς το νέο νόμισμα έχασε άμεσα το ήμισυ της αξίας του έναντι του ευρώ.
Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε και η τραπεζική κρίση ολοένα και επιδεινωνόταν. Ωστόσο, με την εισαγωγή νέων κεφαλαίων, μετατρέπεται σταδιακά σε μία ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο.
Όμως, μέσα σε λίγους μήνες, η οικονομική κατάρρευση είχε ανακοπεί. Ο πληθωρισμός κάλπαζε, ενώ η ταχεία αύξηση των τιμών των εισαγωγών έφερε μεγάλες απαιτήσεις για αύξηση μισθών.
Αλλά αυτό ήταν μόνο η αρχή. Μετά την κατάρρευση της συναλλαγματικής ισοτιμίας, και την τελική συμφωνία ανταλλαγής χρέους, η Ελλάδα καθιερώνεται γρήγορα ως ένας εξαιρετικά ελκυστικός προορισμός για τους ξένους επενδυτές, ιδιαίτερα μετά τις μεταρρυθμίσεις στον εργασιακό τομέα.
Δεδομένου ότι οι επενδύσεις έρχονται, τα αιτήματα της αντιπολίτευσης και των συνδικαλιστικών οργανώσεων καταρρέουν. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την ξαφνική και ευπρόσδεκτη μείωση της ανεργίας.
Μετά από αυτήν την επιτυχία στην Ελλάδα, κόλαση ξεσπά στις χρηματοοικονομικές αγορές της ευρωζώνης, ενώ η Γερμανία απαιτεί ακόμα περισσότερη λιτότητα.
Οι Γερμανοί, εν τω μεταξύ, αρχίζουν να αναρωτιούνται τι πήγε τόσο άσχημα. Νόμιζαν ότι η λιτότητα θα καθαρίσει από όλα τα δεινά.
Ωστόσο, με την προοπτική της αποσύνθεσης του ευρώ, ο κίνδυνος για τη Γερμανία είναι προφανής.
Η ίδια η Angela Merkel, η μεγάλη κυρία της ευρωπαϊκής πολιτικής, αναγνώρισε τον κίνδυνο. Ο εξαναγκασμός της Ελλάδας για έξοδο από το ευρώ ήταν ένα λάθος. Το κόστος στήριξης της Ελλάδας θα μπορούσε να υπερκαλυφθεί από τα οφέλη.
Ο King καταλήγει ότι αυτό το φανταστικό σενάριο μπορεί να συμβεί.
Και η ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να φύγει από το ευρώ και οι υπόλοιποι να συνεχίσουν να είναι «ευτυχισμένοι» είναι λάθος. Η αποχώρηση μπορεί τελικά να είναι μια απάντηση στις δυσκολίες της Ελλάδας, αλλά προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για όλους τους άλλους.
newsbeast.gr