Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Πολλά τα προβλήματα κατά τη μεταφορά των ζώων που πηγαίνουν για σφαγή



 Μεταφορά

Μετά από νέα έρευνα των διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων Compassion in World Farming (CIWF), Eyes on Animals (EonA) και Animal Welfare Foundation (AWF) διαπιστώθηκαν παραβάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας (Κανονισμός 1/2005) σχετικά με τη μεταφορά των ζώων από την Ελλάδα στην Τουρκία και σοβαρά προβλήματα ευζωίας.
Συγκεκριμένα σε φορτηγά, που μετέφεραν πρόβατα, παρατηρήθηκαν τα εξής σοβαρά προβλήματα: υπερφορτωμένα οχήματα, νεκρά ζώα, ακατάλληλες ποτίστρες, διψασμένα ζώα, παραμονή στα φορτηγά για υπερβολικά μεγάλο διάστημα, βρώμικη και ανεπαρκής στρωμνή, καθώς και φθορές στα φορτηγά με κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού των ζώων.
Με επιστολή τους στο αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι οργανώσεις καλούν τις αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα για την ευζωία των ζώων κατά τη μεταφορά τους, διασφαλίζοντας, ότι όλες οι μεταφορές από την Ελλάδα προς την Τουρκία πραγματοποιούνται σύμφωνα με τον Κανονισμό 1/2005 και προβαίνοντας στις απαραίτητες ενέργειες για να αποτραπούν οι μεγάλες καθυστερήσεις στα σύνορα της Ε.Ε. με την Τουρκία.
Επιπλέον, ζητούν να επανεξεταστεί το όλο θέμα της εξαγωγής ζώων προς άλλες χώρες καθώς τα προβλήματα συνεχίζονται και η ευζωία των ζώων απειλείται.
Σε συγκεκριμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σχετικών με τη μεταφορά των ζώων προβαίνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόσφατα η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών ψήφισε υπέρ του περιορισμού της συνολικής διάρκειας μεταφοράς ζώων προς σφαγή, θέτοντας ως ανώτατο όριο στην Ε.Ε. τις οκτώ ώρες.
Αυτό θα μειώσει την ταλαιπωρία, που προκαλείται, από τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων για τα εκατομμύρια αγελάδες, γουρούνια, αιγοπρόβατα και άλογα που μεταφέρονται σε όλη την Ευρώπη κάθε χρόνο.

Σφαγή
Ενόψει της περιόδου του Πάσχα, η Compassion in World Farming ενημέρωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το φαινόμενο της παράνομης σφαγής ζώων σε υπαίθριους χώρους και της εμπορίας των σφαγίων ζώων.
Το φαινόμενο αυτό είναι παράνομο καθώς η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Οδηγία του Συμβουλίου 93/119/ΕΚ της 22ας Δεκεμβρίου 1993 για την προστασία των ζώων κατά τη σφαγή ή/και τη θανάτωσή τους) απαγορεύει τη σφαγή εκτός σφαγείου και επιτρέπει παρεκκλίσεις μόνο για τη σφαγή ζώων από τον ιδιοκτήτη προς ιδία κατανάλωση, υπό τον όρο ότι «θα αποφεύγεται οποιαδήποτε περιττή διέγερση, πόνος ή ταλαιπωρία των ζώων κατά τη διακίνηση, το σταυλισμό, την ακινητοποίηση, την αναισθητοποίηση, τη σφαγή και τη θανάτωση» και ότι οι χοίροι και τα αιγοπρόβατα έχουν προηγουμένως αναισθητοποιηθεί.
Η Κομισιόν γνωρίζει για το φαινόμενο της παράνομης σφαγής στη χώρα μας επομένως είναι επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα εκ μέρους της πολιτείας για τη συμμόρφωση με το Νόμο και την αποφυγή κυρώσεων εναντίον της Ελλάδας.
Η Compassion in World Farming (CIWF) ιδρύθηκε πριν από 45 έτη, το 1967, από Βρετανό κτηνοτρόφο, που αντέδρασε στην ανάπτυξη της σύγχρονης, εντατικής εκτροφής ζώων. Σήμερα αγωνίζεται ειρηνικά για να τερματιστούν όλες οι πρακτικές της βιομηχανοποιημένης εκτροφής.
Τα μέλη της πιστεύουν, ότι η μεγαλύτερη μορφή κακοποίησης στον πλανήτη, συμβαίνει στα ζώα, που γίνονται η τροφή μας, γι’ αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσέγγιση – για το λόγο αυτό δραστηριοποιούνται για την ευημερία των παραγωγικών ζώων.

 Για περισσότερες πληροφορίες
Όλγα Κήκου 6972004963