Η παράδοση θέλει το Πάσχα να τσουγκρίζουμε κόκκινα αβγά για να τιμήσουμε τη θυσία του Χριστού -αφού το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Ιησού- αλλά και για να γιορτάσουμε την Ανάσταση. Πρόκειται για ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά δίνοντας ‘’χρώμα’’ στο πασχαλινό τραπέζι.
Το βάψιμο των αβγών είναι μία ιεροτελεστία που συνήθως γίνεται τη Μεγάλη Πέμπτη.
Η διαδικασία είναι απλή αρκεί να ακολουθήσετε μερικούς απλούς κανόνες:
Πριν το βάψιμο
*Επιλέξτε φρέσκα αβγά, λευκού χρώματος και χωρίς ραβδώσεις.
*Ελέγξτε τη συσκευασία της βαφής για να δείτε σε πόσα αβγά αντιστοιχεί το κάθε φακελάκι.
*Βγάλτε τα αβγά από το ψυγείο μερικές ώρες πριν το βάψιμο για να έχουν αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου.
*Είναι απαραίτητο να τα πλύνετε πολύ καλά για να απομακρύνετε τη σκόνη και άλλες ουσίες, που μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφηση της βαφής.
Το βράσιμο των αβγών
*Βουτήξτε τα αβγά σε χλιαρό και όχι σε καυτό νερό για να αποφύγετε τον κίνδυνο να ραγίσουν ή να σπάσουν.
*Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε τα να βράσουν για 10-15 λεπτά πριν ρίξετε τη βαφή
*Μόλις τα αβγά βράσουν, βγάλτε τα από την κατσαρόλα και τοποθετείστε τα σε μία πετσέτα μέχρι να στεγνώσουν τελείως.
*Στη συνέχεια ρίξτε στην κατσαρόλα τη βαφή και νερό και ακολουθείστε τις οδηγίες που θα βρείτε στη συσκευασία της βαφής.
*Βάλτε στην κατσαρόλα με μία κουτάλα ένα ένα τα αβγά. Το νερό πρέπει να είναι χλιαρό και να σκεπάζει τα αβγά, τα οποία πρέπει να είναι όσα χωράει ο πάτος της κατσαρόλας.
*Αφήστε τα αβγά να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για όσο χρόνο αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας της βαφής.
*Βγάλτε προσεκτικά, ένα ένα, τα κόκκινα πλέον αβγά χρησιμοποιώντας μία τρυπητή μεταλλική κουτάλα.
Γυαλίστε τα βαμμένα αβγά
*Τοποθετήστε τα σε μία λεία επιφάνεια και αφήστε τα να στεγνώσουν.
*Γυαλίστε τα καλύτερα με λίγο ελαιόλαδο (όπως ακριβώς έκαναν και οι γιαγιάδες μας), που θα βάλετε σε χαρτί κουζίνας ή σε ένα πανί αντί να καταφύγετε στα τυποποιημένα προϊόντα γυαλίσματος.
cosmo.gr