Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Η έλλειψη επαφής με τη φύση «φουντώνει» τις αλλεργίες


Η έλλειψη της έκθεσης στο φυσικό περιβάλλον ευθύνεται για την ανάπτυξη αλλεργιών και άσθματος στους κατοίκους των πόλεων, σύμφωνα με Φιλανδούς επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, ορισμένα βακτήρια, ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία βρίσκονται σε μεγαλύτερη αφθονία στο φυσικό περιβάλλον.
Παράλληλα οι επιστήμονες εξηγούν ότι η μικροχλωρίδα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος.
«Μικρόβια υπάρχουν παντού, συμπεριλαμβανομένου του αστικού περιβάλλοντος, όμως η σύνθεση είναι διαφορετική στο φυσικό περιβάλλον και τα αστικά κέντρα», δήλωσε ο ερευνητής Ilkka Hanski από το πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.
«Η μικροχλωρίδα που βρίσκεται στο φυσικό περιβάλλον είναι πιο ευεργετική για τον οργανισμό μας», προσέθεσε.
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα από 118 εφήβους στην ανατολική Φινλανδία.
Όπως διαπίστωσαν, οι έφηβοι που ζούσαν σε φάρμες ή κοντά σε δάση είχαν διαφορετικά βακτήρια στο δέρμα τους και μικρότερη ευαισθησία σε αλλεργίες.
Παράλληλα οι επιστήμονες εξέτασαν μια συγκεκριμένη τάξη βακτηρίων, τα γ– πρωτεοβακτήρια και ειδικότερα το βακτήριο Acinetobacter, το οποίο συνδέεται στενά με την ανάπτυξη αντιφλεγμονωδών μορίων.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι άνθρωποι που είχαν στο δέρμα τους αυτό το βακτήριο παρουσίαζαν καλύτερη ανοσολογική ανταπόκριση, καταπολεμώντας τις φλεγμονές.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα γ– πρωτεοβακτήρια, και το βακτήριο Acinetobacter, βρίσκονται σε μεγαλύτερη αφθονία στο φυσικό περιβάλλον και τα δάση, παρά τις αστικές περιοχές.
econews