Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Λήψη μέτρων για την είσπραξη των οφειλών αποφάσισε το Δ.Σ Σοφάδων

  • Η προθεσμία ρύθμισης των οφειλών λήγει στις 7/10/2012
Τη λήψη μέτρων για την είσπραξη των οφειλών αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Σοφάδων στη συνεδρίασή του την Τρίτη 25/9/12. Σύμφωνα με όσα παρουσίασε στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Σοφάδων Μπάμπης Παπαδόπουλος, οι συνολικές ανείσπρακτες απαιτήσεις του Δήμου φτάνουν τα 3.736.681, 69 ευρώ. Το ποσό αυτό οφείλεται από 3.232 πρόσωπα (φυσικά και νομικά) και συμπεριλαμβάνει προσαυξήσεις οι οποίες ανέρχονται σε 1.965.188,78 ευρώ.
Ο κ. Παπαδόπουλος κάλεσε και πάλι τους οφειλέτες να εκμεταλλευτούν τα ευεργετήματα της ρύθμισης που ισχύει μέχρι τις 7/10/2012. Πρόκειται για ρύθμιση που μπορεί να απαλλάξει τα χρέη ακόμα και από το σύνολο των προσαυξήσεων. Σημείωσε όμως ότι ο δήμος δεν μπορεί πλέον να ανέχεται τη διόγκωση αυτής της κατάστασης γιατί αφενός μεν είναι αντίθετο από το νόμο, αφετέρου δε λειτουργεί σε βάρος των συμφερόντων του Δήμου.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά « η κατάσταση αυτή έγινε πλέον γάγγραινα που φθείρει διαρκώς τα οικονομικά θεμέλια του Δήμου αλλά και την αξιοπιστία του. Πρόκειται για μια αδικία που συντελείται σε βάρος όλων εκείνων που ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους στο Δήμο. Ταυτόχρονα όμως είναι και κοινωνικό έγκλημα που διαπράττεται με βασικό πρωταγωνιστή το Δήμο ο οποίος μέχρι σήμερα δεν διεκδίκησε αυτές τις απαιτήσεις με αποτέλεσμα η κατάσταση να γιγαντωθεί και ορισμένοι λιγοστοί συνδημότες να κερδίζουν σε βάρος του Δήμου και των δημοτών».
Η πρόταση του Δημάρχου η οποία έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν :
Μετά την αποστολή των ενημερωτικών ειδοποιήσεων προς τους οφειλέτες κατά το προηγούμενο διάστημα και μετά τη λήξη της προθεσμίας για τη ρύθμιση των οφειλών (7/10/2012), ο Δήμος θα προχωρήσει :
  1. Στην άσκηση διοικητικού καταναγκασμού με τη μορφή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, είτε αυτή αφορά κατάσχεση κινητών είτε κατάσχεση ακινήτων, για τους οφειλέτες εκείνους που το σύνολο της οφειλής τους, μαζί με τις προσαυξήσεις ξεπερνάει τις 15.000 €.
  2. Για όσους οφειλέτες οι υποχρεώσεις τους κατέστησαν ληξιπρόθεσμες πριν τις 31/12/2007, σε πρώτη φάση ο Δήμος θα προχωρήσει σε :
α) συμψηφισμό των τίτλων πληρωμής τους που ενδεχομένως εκκρεμούν στο Δήμο.
β) δέσμευση της δημοτικής τους ενημερότητας
γ) δέσμευση της φορολογικής τους ενημερότητας
Σε κάθε περίπτωση οι οφειλέτες θα ενημερωθούν για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει ο Δήμος.
Για όλες τις περιπτώσεις που δεν υπάρξει αποτέλεσμα ικανοποίησης των απαιτήσεων του Δήμου το θέμα θα επανέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο για λήψη αυστηρότερων μέτρων.