Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Τα οφέλη του κόκκινου κρασιού, όταν πίνεται με μέτρο

Εδώ και χρόνια μελέτες έχουν υποδείξει την σύνδεση του κόκκινου κρασιού με την μείωση του κινδύνου για θάνατο από καρδιακά νοσήματα. Οι έρευνες εντόπισαν ότι καθοριστική σε αυτή τη δράση του κόκκινου κρασιού ήταν η ουσία ρεσβερατρόλη που εντοπίζεται στη φλούδα του σταφυλιού και άλλων φρούτων. Έτσι εμφανίστηκαν τα συμπληρώματα διατροφής με ρεσβερατρόλη...

Μια νέα έρευνα έβαλε στο μικροσκόπιο τα συμπληρώματα ρεσβερατρόλης για να δει αν όντως έχουν τη δράση που υπόσχονται κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του διαβήτη. Την μελέτη διεξήγαγε η Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον σε 29 υγιείς γυναίκες ηλικίας 50 με 60 ετών.

Για 12 εβδομάδες οι μισές γυναίκες πήραν συμπληρώματα ρεσβερατρόλης 75mg την ημέρα και οι άλλες μισές ένα εικονικό συμπλήρωμα. Η ποσότητα της ουσίας που έπαιρναν οι γυναίκες θα αντιστοιχούσε σε 8 λίτρα κόκκινου κρασιού την ημέρα.
Οι ερευνητές κατέγραψαν πόσο καλά λειτουργούσε ο μηχανισμός παραγωγής ινσουλίνης των γυναικών για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Επίσης εξέτασαν την πίεση, την χοληστερίνη και άλλους δείκτες υγείας.

Κανένας από τους ελέγχους δεν έδειξε διαφοροποίηση στους δείκτες των γυναικών που έπαιρναν το συμπλήρωμα και σε εκείνες που δεν έπαιρναν.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αποδυναμώνονται τα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης κόκκινου κρασιού για την υγεία. Απλώς τα συμπληρώματα μάλλον δεν βοηθούν ιδιαίτερα στην αποφυγή του κινδύνου. Η έρευνα δημοσιεύεται στο τεύχος Νοεμβρίου του περιοδικού Cell Metabolism.

(medicalnews)