Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Στο «φως» τμήμα του αρχαίου οχυρωματικού τείχους της Μητρόπολης

Τμήμα του αρχαίου οχυρωματικού τείχους της Μητρόπολης, ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών του νέου αγωγού δικτύου ύδρευσης. Το τμήμα «αποκάλυψε» η σκαπάνη περίπου στην είσοδο της Μητρόπολης και όπως είναι φυσικό οι εργασίες συνεχίζονται παρουσία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Για το τμήμα του τείχους και την ιστορία του μίλησε στο www.palmosfm.com  η αρχαιολόγος κα Λευκή Θεογιάννη, υπεύθυνη για τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο της Μητρόπολης.
Η ίδια σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το τμήμα που βρέθηκε είναι η θεμελίωση του τείχους. Από εκεί και πάνω μιλάμε ότι σώζεται μόνο το εξωτερικό κομμάτι γιατί το τείχος ήταν διπλό, δηλαδή είχε εσωτερικό και εξωτερικό μέτωπο και ανάμεσά τους μία ζώνη 1,5 με δύο μέτρα που ήταν γέμισμα με χαλίκι και χώμα. Το σχήμα του τείχους της Μητρόπολης ήταν πολυγωνικό είχε πάρα πολλά «σπασίματα» και στα ενδιάμεσα διαστήματα είχε και πύργους. Το τμήμα του τείχους που ανακαλύφθηκε τώρα κάνει ένα σπάσιμο και δείχνει ότι έχει υποστεί επισκευή στην ύστερη αρχαιότητα. Γιατί έχουμε διαφορετικό τρόπο κατασκευής και άλλο γέμισμα πίσω.
Το τείχος κτίστηκε μαζί με την πόλη στον 4ο αιώνα. Άλλωστε πίσω από αυτό οχυρώθηκαν οι αρχαίοι Μητροπολίτες για να αντιμετωπίσουνε τον Ιούλιο Καίσαρα αλλά δεν τα κατάφεραν. Κατά την Τουρκοκρατία, όσο φτάναμε προς το τέλος αυτής της περιόδου, η Μητρόπολη παρήκμασε και επί Ιουστινιανού (το αναφέρουν γραπτές μαρτυρίες) δόθηκαν χρήματα για να ανακατασκευαστεί το οχυρωματικό τείχος. Ίσως βρισκόμαστε σε αυτή την εποχή, ίσως βρισκόμαστε και στους Ρωμαϊκούς χρόνους μετά την είσοδο του Ιουλίου Καίσαρα. Είναι τμήμα του αρχαίου τείχους με ενδείξεις επισκευής στην ύστερη αρχαιότητα. Το τείχος κλείνει περίπου στη μεριά του δρόμου που πάει για Φράγκο, καθώς εκεί έχουμε εντοπίσει ακριβώς ίδια κατασκευή. Εκεί βρίσκεται το βορειοδυτικό κομμάτι του τείχους, ενώ το τωρινό κομμάτι που ήρθε στην επιφάνεια αποτελεί το νότιο τείχος.»

http://www.palmosfm.com/