Σάββατο 27 Απριλίου 2013

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ



Την Παρασκευή, 19-4-2013, το ΣΔΕ Καρδίτσας και το Παράρτημα Σοφάδων, πραγματοποίησαν την τρίτη εκπαιδευτική επίσκεψη εκτός έδρας στην οποία επισκεφτήκαμε τις μοναδικές λίμνες των Πρεσπών.

Φθάσαμε στις Πρέσπες στις 11:30. Οι Πρέσπες είναι δύο λίμνες στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας. Η Μεγάλη Πρέσπα χωρίζεται ανάμεσα στην Ελλάδα, την Π.Γ.Δ.Μ, και την Αλβανία. Η Μικρή Πρέσπα βρίσκεται κυρίως στη Ελλάδα, ενώ ένα μικρό τμήμα στα δυτικά της ανήκει στην Αλβανία. Ο εθνικός δρυμός Πρεσπών δημιουργήθηκε το 1974. Προστατεύεται από ελληνικές, ευρωπαϊκές καθώς και διεθνείς συμβάσεις, ενώ η λίμνη μικρή Πρέσπα προστατεύεται και από τη συνθήκη Ραμσάρ ως μοναδικός υγροβιότοπος. Το 1991 δημιουργήθηκε η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών με τη βοήθεια της WWF που στήριξε τις προσπάθειες του τοπικού πληθυσμού να αναδείξουν και να προστατέψουν το φυσικό πλούτο της περιοχής τους. Στις Πρέσπες μπορούμε να βρούμε περισσότερα από 1500 είδη φυτών και μια συστάδα υπεραιωνόβιων βουνοκυπάρισσων. Όσον αφορά την πανίδα σημαντικότερη θεωρείται η παρουσία των πελεκάνων και συγκεκριμένα του αργυροπελεκάνου που θεωρείται αρκετά σπάνιο είδος παγκοσμίως. Επισκεφτήκαμε το μικρό νησί της λίμνης στη Μικρή Πρέσπα, τον Άγιο Αχίλλειο, μέσω της γέφυρας. Στο νησί του Αγίου Αχιλλείου υπάρχουν αρχαιολογικά καθώς και βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία με σημαντικότερη τη βασιλική εκκλησία του 10ου αιώνα. Στις 14:00 κατευθυνθήκαμε προς το χωριό Ψαράδες όπου κάναμε στάση για μεσημεριανό φαγητό.
Στις 17:00 αναχωρήσαμε από τις Πρέσπες για Καστοριά, όπου κάναμε στάση για απογευματινό καφέ. Στις 19:00 αναχωρήσαμε για την επιστροφή μας σε Καρδίτσα-Σοφάδες.

Θεωρούμε ότι ο εκπαιδευτικός στόχος της επίσκεψης εξυπηρετήθηκε απόλυτα καθώς τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας έχουν ως βασικό μοχλό τη βιωματική μάθηση. Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας, στεγάζεται στο 1ο Γυμνάσιο Καρδίτσας και λειτουργεί απογευματινές ώρες (τηλ. 24410 73995). Τη σχολική χρονιά 2012-2013 λειτουργεί Παράρτημα του Σχολείου στους Σοφάδες (1ο ΕΠΑΛ Σοφάδων).