Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Από το μικροσκόπιο στην ψηφιακή δερματοσκόπηση. Η ιστορία της εξέτασης που προλαμβάνει τον καρκίνο του δέρματος.

Τελευταίου τύπου δερματοσκόπιο - microDERM LUMINIS


του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr
Ο έλεγχος της επιφάνειας του δέρματος με μικροσκόπιο ξεκίνησε πριν από εκατοντάδες χρόνια. 
Το 1663, ο J.C. Kohihaus, κάνει την πρώτη εξέταση των αγγείων των νυχιών με μικροσκόπιο. Το 1879 ο C. Hueter αναλύει τα αγγεία του βλεννογόνου του στόματος με ένα μικροσκόπιο. Ακολουθεί το 1893 ο G. Unna, που χρησιμοποιεί μια σταγόνα λαδιού και ένα κομμάτι γυαλί. Στην συνέχεια ο C. Zeiss φτιάχνει τους πρώτους φακούς για το δερματοσκόπιο.  Ο όρος "δερματοσκοπία" χρησιμοποιείται το 1920 από τον Ι. Saphier που εξετάζει τα τριχοειδή αγγεία σε φυσιολογικό και παθολογικό δέρμα με ένα νέου τύπου διαγνωστικό εργαλείο που μοιάζει με ένα διοπτρικό μικροσκόπιο που έχει ενσωματατωμένη πηγή φωτός για την εξέταση του δέρματος.  Το 1933 ο Η. Ηinselmann χρησιμοποιεί το κολποσκόπιο για την διάγνωση ελκών και όγκων. Ο όρος δερματοσκόπηση εισήχθει το 1951, όταν L. Goldman, δερματολόγος, χρησιμοποιεί την επιφωτοβολία ως μέσο για την αξιολόγηση μελαγχρωματικών βλαβών του δέρματος. Το 1981 οι P. Fritsch and R. Pechlaner διαφοροδιαγνώσκουν καλοήθεις και κακοήθεις βλάβες. Το 1994 ο W. Stolz εφαρμόζει τον κανόνα ABCD για την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος. Το 1998 ο G. Argenziano εισάγει τον διαγνωστικό αλγόριθμο των 7 σημείων. Γερμανοί, Αυστριακοί και Ιταλοί αναπτύσσουν συστήματα με την βοήθεια των ηλεκτρονικών υπολογιστών για την διάγνωση του μελανώματος.
Η δερματοσκόπηση αποτελεί την απεικονιστική και διαγνωστική μέθοδο παθήσεων του δέρματος και χρησιμοποιείται κυρίως στην εξέταση των σπίλων (ελιών) για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος, καθώς και του μελανώματος. Η χρήση της δερμακοσκόπησης έχει αυξήσει σημαντικά τη διαγνωστική ικανότητα των δερματολόγων και έχει συμβάλλει στη μείωση της θνητότητας από το μελάνωμα», σημείωσαν οι ειδικοί. 
Φορητά δερματοσκόπια
Στη δερματοσκόπηση χρησιμοποιείται το ειδικό εργαλείο του δερματοσκοπίου, που μεγεθύνει την εικόνα μιας ελιάς στο ανθρώπινο σώμα, ώστε να μπορούν να εξεταστούν εξονυχιστικά τα επιμέρους χαρακτηριστικά. Η μέθοδος εφαρμόζεται με τη βοήθεια φωτογραφικής μηχανής κι ενός ειδικού λογισμικού προγράμματος που εγκαθίσταται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, με αποτέλεσμα να μπορεί ο δερματολόγος να διαπιστώσει την ύπαρξη μιας κακοήθειας ή όχι σε κάποιες από τις ελιές. Η συγκεκριμένη εξέταση πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Για τη σωστή αξιολόγηση των δερματοσκοπικών εικόνων απαιτείται να αποκτήσει κανείς την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία.
Είναι πολύ σημαντικό η εικόνα του δερματοσκοπίου να είναι καθαρή και υψηλής ανάλυσης, έτσι ώστε ο διαγνώστης να μπορεί να διακρίνει στοιχεία του σπίλου κατά τα ABCD κριτήρια.
Είναι χαρακτηριστικό το παρακάτω παράδειγμα.
Ένας σπίλος όπως φαίνεται μακροσκοπικά.

Ο ίδιος σπίλος όπως φαίνεται από το φορητό δερματοσκόπιο
dermlite DL100
Όσο όμως προοδεύει η τεχνολογία δίνει δυνατότητα για καλύτερης ποιότητας εικόνας όπως αυτή παρακάτω

microDERM LUMINIS (φορητό δερματοσκόπιο)

Η σύγχρονη τεχνολογία έδωσε ένα ακόμα σημαντικό όπλο στην ιατρική. Είναι το ψηφιακό δερματοσκόπιο. Με αυτό το μηχάνημα ο γιατρός μπορεί να δει στην οθόνη του υπολογιστή μια ελιά μεγεθυμένη Χ20 Χ30 Χ60 Χ80 φορές έτσι ώστε μπορεί να δει την παραμικρή λεπτομέρεια.
Δείτε την ίδια ελιά στο ψηφιακό δερματοσκόπιο

microDERM D120 (σύστημα με ηλεκτρονικό υπολογιστή)

Είναι ένα σύστημα ηλεκτρονικής φωτογράφησης και αρχειοθέτησης των σπίλων, με ταυτόχρονη 'χαρτογράφηση' ολόκληρου του σώματος, αν αυτό είναι απαραίτητο. Αξιοποιώντας την πιο σύγχρονη τεχνολογία, το μηχάνημα βλέπει στοιχεία στον σπίλο που δεν μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι ενώ μεγεθύνει τόσο όσο είναι απαραίτητο για τον ιατρό για να διαγνώσει κάποια κακοήθεια. Oι εικόνες από κάθε ελιά του σώματος καταγράφονται, χαρτογραφούνται και αποθηκεύονται σε ατομικό αρχείο. Mε ειδικό πρόγραμμα τέλος αναλύεται κάθε σπίλος και εξάγεται το ποσοστό κινδύνου ανάπτυξης μελανώματος που βοηθά τον ιατρό στην απόφασή του να αφαιρέσει ή να παρακολουθήσει τον όποιο σπίλο.
Ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσει κανείς το μελάνωμα είναι να το αποφύγει, λαμβάνοντας όλα τα προληπτικά μέτρα, όπως έκθεση στον ήλιο με μέτρο και χαρτογράφηση των ελιών του δέρματος.