Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους φορείς από την καθυστέρηση προκήρυξης του ετήσιου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Προσφύγων 2012

Τα τελευταία χρόνια, οι οργανώσεις που υλοποιούν προγράμματα υποδοχής και ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών αιτούντων άσυλο και οι σχετικές δομές αντιμετωπίζουν σημαντικότατα προβλήματα, που απειλούν ακόμη και την ίδια τους την ύπαρξη. Αυτά οφείλονται κατεξοχήν στις μεγάλες καθυστερήσεις των αποπληρωμών των προγραμμάτων και στην μη έγκαιρη προκήρυξη των νέων προγραμμάτων στα πλαίσια ενός ορθολογικού και αποτελεσματικού σχεδιασμού. Ένας τέτοιος σχεδιασμός είναι πολλαπλά απαραίτητος στις σημερινές συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η οποία πέρα από τη χώρα μας, πλήττει σχεδόν όλο τον πλανήτη.
Αφενός, τα κύματα προσφύγων και μεταναστών μεγαλώνουν και ταυτόχρονα αυξάνεται το φαινόμενο της ξενοφοβίας, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται όλο και συχνότερα κρούσματα επιθέσεων κατά μεταναστών και προσφύγων.
Ωστόσο παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην διαχείριση (προκηρύξεις, εγκρίσεις, πληρωμές ) των σχετικών προγραμμάτων που υλοποιεί η χώρα μας με την συνδρομή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων και αφορούν την λειτουργία του συστήματος υποστήριξης των προσώπων τρίτων χωρών που εισέρχονται στην χώρα μας για να ζητήσουν άσυλο ή με προορισμό άλλη χώρα της Ε.Ε.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι δεν τηρήθηκε το χρονοδιάγραμμα της αρμόδιας διαχειριστικής αρχής για την διευθέτηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων απέναντι στους φορείς σε σχέση με προγράμματα που έχουν λήξει ή υλοποιούνται αυτή την περίοδο.
Οι αποπληρωμές δεν έχουν πραγματοποιηθεί για παλαιότερα προγράμματα που έχουν λήξει τουλάχιστον προ διετίας.
Στα Επείγοντα 2012 έχουν αναρτηθεί στη «Διαύγεια» οι αποφάσεις ανάθεσης, αλλά εκκρεμεί η πληρωμή, ενώ η προκήρυξη για το τακτικό ΕΤΠ 2012 δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμα.
Να σημειωθεί ότι τα προγράμματα που αφορούν και δομές φιλοξενίας παιδιών έχουν λήξει από τον περασμένο Απρίλιο.
Κάτω από αυτές συνθήκες, οι εργαζόμενοι στις αντίστοιχες δομές προσπαθούν να διατηρήσουν τις δομές αυτές λειτουργικές και αποτελεσματικές σε σχέση με το σκοπό τους, παρά το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς παραμένουν για αρκετούς μήνες απλήρωτοι.

Επειδή λόγω των παγκόσμιων συνθηκών, το ρεύμα μεταναστών και προσφύγων το οποίο διέρχεται από τη χώρα μας θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Επειδή ομάδες ρατσιστικής βίας παρουσιάζουν έξαρση στην Ελληνική κοινωνία.
Επειδή το κλείσιμο τέτοιων υποδομών, θα αφήσει μεγάλο κενό στον τομέα υποδοχής ασθενών ομάδων, όπως οι ανήλικοι.
Επειδή οι εργαζόμενοι στις συγκεκριμένες δομές, αν και κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, όντας απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση.
Ρωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
  1. Σε τι ενέργειες θα προβεί και πότε, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία των δομών αυτών;
  2. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής προγραμμάτων που έχουν λήξει ή λήγουν άμεσα (ΕΤΠ 2011 και ΕΤΠ 2012) και ποιο είναι αυτό;
  3. Πότε θα προκηρυχτεί το ΕΤΠ για το 2013;

Ο ερωτώντες βουλευτές
Αλέξανδρος Μιχ. Μεϊκόπουλος
Δημήτρης Στρατούλης