Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

  • Παρουσίαση των ερευνητικών εργασιών μαθητών (projects)
  • Απονομή Απολυτηρίων τίτλων στους αποφοίτους
  • Μουσικό πρόγραμμα από τους μαθητές του σχολείου

«Όταν η 2η ευκαιρία γνώσης καρποφορεί στα ενήλικά μας χρόνια»

Η 2η ευκαιρία καρποφορεί ακόμα και στα χρόνια της κρίσης ! Και μάλλον πολύ καλύτερα σε τέτοιες περιόδους, αφού ανοίγει ένα νέο δρόμο στα αδιέξοδα.

Είκοσι τέσσερεις (24) ενήλικες μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Καρδίτσας τα κατάφεραν και φέτος, ενάντια σε ανεργία, οικονομικές και οικογενειακές δυσκολίες, ανασφάλεια και χρονικές πιέσεις, να ανταποκριθούν στη διετή τους δέσμευση να φοιτήσουν σε ένα περιβάλλον φιλικό και προστατευμένο, να χαρούν τις νέες γνώσεις, δεξιότητες και φιλίες, να αναπτύξουν τις ικανότητές τους δημιουργικά και να αποκτήσουν το πολυπόθητο Απολυτήριο Γυμνασίου μετά την εφηβεία τους, χωρίς αγωνιώδεις εξετάσεις και ‘καημούς’.

Τους τιμούμε, αυτούς και τους πρωτοετείς συμμαθητές/τριες, σε μια εκδήλωση που προετοιμάστηκε με μεράκι από τους καθηγητές και τους μαθητές μας.
Θα γίνει στο Αναψυκτήριο «Παυσιλύπου», την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013 στις 7.00 μμ, όπου θα παρουσιάσουν στην τοπική κοινωνία τα αποτελέσματα των πέντε (5) ερευνητικών εργασιών που εκπόνησαν φέτος:
  • «Μεσογειακή Διατροφή-Παραδοσιακές Θεσσαλικές Συνταγές» - Β τάξη Καρδίτσας
  • «Εναλλακτικές Καλλιέργειες» - Α τάξη Καρδίτσας
  • «Ιστορίες Ζωής μέσα από εικόνες και κείμενα» - Α1 τάξη Σοφάδων
  • «Τσιγγάνικη Ζωή και Κουλτούρα» - Α2 τάξη Σοφάδων
  • «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» - Β τάξη Σοφάδων

Μετά τις παρουσιάσεις θα ακολουθήσει η τελετή Απονομής Απολυτηρίων Τίτλων του Σχολείου στους είκοσι τέσσερεις (24) ενήλικες αποφοίτους της σχολικής χρονιάς 2012-2013.
Τέλος, η ημερίδα θα κλείσει με μια μικρή μουσική γιορτή (όργανα, τραγούδι) την οποία προετοίμασαν και συμμετέχουν οι εξής μαθητές του ΣΔΕ Καρδίτσας του παραρτήματος Σοφάδων: Σαλής Στέλιος (κιθάρα- τραγούδι), Λαβίδας Ραφαήλ (κρουστά), Σαλής Αθανάσιος (μπάσο), Τσακίρης Παναγιώτης (κλαρίνο), Λαβίδας Αθανάσιος (κλαρίνο)  

Η εκδήλωσή μας αποτελεί προσπάθεια ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας στη δυνατότητα Δια Βίου Μάθησης που παρέχει η εκπαίδευση στην Καρδίτσα σήμερα, σύμφωνα με το ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ 2007-2013 του ΥΠΔΒΜΘ. (http://www.gsae.edu.gr).
Τα 58 Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) και τα Παραρτήματά τους ειδικότερα, που υπάρχουν σήμερα σε όλη τη χώρα, αποτελούν ένα μόνο τμήμα αυτού του πραγματικά ενθαρρυντικού προγράμματος του ΥΠΔΒΜΘ, το οποίο υλοποιεί το ΙΔΕΚΕ (Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων) από το 1997 και ο νέος φορέας που το αντικατέστησε μετά τις περσινές συγχωνεύσεις Δημοσίων Οργανισμών Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. (Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης). Απευθύνονται σε άτομα 18 ετών και άνω που έχουν Απολυτήριο Δημοτικού Σχολείου και δεν έχουν ολοκληρώσει την 9ετή υποχρεωτική εκπαίδευση.

Το ΣΔΕ είναι Δημόσιο Σχολείο που παρέχει στους απόφοιτους απολυτήριο τίτλο ισότιμο προς το απολυτήριο του Γυμνασίου και η διάρκεια σπουδών είναι 2 έτη.
Τα μαθήματα που διδάσκονται είναι Ελληνικά, Αγγλικά, Μαθηματικά, Πληροφορική, Κοινωνιολογία, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Φυσική-Τεχνολογία και Αισθητική Αγωγή.

Σκοπός του είναι η συνολική ανάπτυξη των εκπαιδευομένων και η πληρέστερη συμμετοχή τους στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι καθώς και η αποτελεσματικότερη συμμετοχή τους στο χώρο της εργασίας.

Διοργανώνει κάθε χρόνο σεμινάρια, ημερίδες και σειρά βιωματικών δράσεων και εκπαιδευτικών εκδρομών για τους μαθητές και τους καθηγητές μας (όλα τα έξοδα καλύπτονται από το σχολείο χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση των μαθητών μας).

Το πρόγραμμα σπουδών χαρακτηρίζεται από ευελιξία, προκειμένου να καλυφθούν οι ατομικές ανάγκες των εκπαιδευομένων και να αναδειχθούν οι κλίσεις και οι δεξιότητές τους. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα καλύπτει 21 διδακτικές ώρες και είναι απογευματινό από τις 4.45 μ.μ. – 8:40 μ.μ. Τα μαθήματα είναι καθημερινά, ο τρόπος διδασκαλίας βασίζεται στις αρχές εκπαίδευσης των ενηλίκων και η αξιολόγηση βασίζεται στην ενεργητική συμμετοχή των εκπαιδευομένων και όχι σε γραπτές εξετάσεις.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καρδίτσας λειτουργεί από το 2004. Περιλαμβάνει εκτός από την έδρα στην Καρδίτσα και το παράρτημα Σοφάδων. Από το σχολικό έτος 2011-2012 το ΣΔΕ Καρδίτσας λειτουργεί στο νέο πλήρως εξοπλισμένο κτίριο. Διαθέτει 3 αίθουσες διδασκαλίας (από τις οποίες 2 έχουν διαμορφωθεί ταυτόχρονα σε εργαστήρια Πληροφορικής), 1 αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που είναι εξοπλισμένη με όλα τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα.

ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΘ’ΟΛΗΝ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ καθημερινά 5 – 8 μ.μ.

Εγγραφές – Πληροφορίες: 24410 – 73995
Φαξ: 24410 – 73995
Ηλ. Δ/νση: mail@sde-kardits.kar.sch.gr
Ιστοσελίδα Σχολείου: http://sde-kardits.kar.sch.gr