Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Σπιτική μαρμελάδα βερίκοκο


Επειδή θέλετε να ξέρετε τι τρώτε, αλλά και επειδή θέλετε να δίνετε πάντα αγνά υλικά, χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα, στους αγαπημένους σας, φτιάξτε τη δική σας σπιτική μαρμελάδα.


Υλικά
1 κιλό βερίκοκα
800γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα βερίκοκα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν από τα νερά.
Ανοίγουμε τα βερίκοκα στη μέση και αφαιρούμε το κουκούτσι.
Τα τοποθετούμε έτσι όπως είναι (με το φλούδι και χωρίς να τα κόψουμε σε κομμάτια) σε μια βαθιά κατσαρόλα.
 Όταν έχουμε φτιάξει μια στρώση με βερίκοκα, ρίχνουμε από πάνω κάμποση ζάχαρη να τα καλύψει. Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο (βερίκοκα, ζάχαρη) μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα για 24 ώρες.
Όταν περάσει αυτό το χρονικό διάστημα βράζουμε το μίγμα μας για περίπου 45 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Κάποια στιγμή το μίγμα μας σκουραίνει.
Σε αυτή τη φάση, βγάζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού μαρμελάδα έξω από την κατσαρόλα σε ένα πιατάκια, το αφήνουμε να κρυώσει και ελέγχουμε αν έχει πήξει επαρκώς.
Όταν έχει γίνει όσο πηχτή θέλουμε, την αποσύρουμε από τη φωτιά και αφού κρυώσει τη μεταφέρουμε σε γυάλινα βάζα.
Είναι σημαντικό όταν ελέγχουμε την πυκνότητα της μαρμελάδας να το κάνουμε όταν αυτή έχει λίγο κρυώσει, γιατί όταν είναι καυτή από την κατσαρόλα είναι αρκετά αραιή και μετά πήζει.
Η μαρμελάδα αυτή δεν είναι ομοιογενής, αλλά έχει μέσα μικρά κομμάτια φρούτου.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr