Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Καλοκαιρινά φαγητά με λίγες θερμίδες



Η ελληνική κουζίνα δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ποικιλία γεύσεων και τρόπων μαγειρέματος (τηγανητά, στα κάρβουνα, στο φούρνο, στη γάστρα) προς τέρψη και των πιο απαιτητικών ουρανίσκων. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι δύσκολο να προσέξεις τη διατροφή σου όταν τρως σε μία ταβέρνα. Η αλήθεια είναι ότι, με λίγη προσοχή, μπορείτε να φάτε καλά και με λιγότερες θερμίδες, σε σύγκριση με τους πιο... απρόσεκτους συνδαιτυμόνες σας. Πρέπει να πούμε, επίσης, ότι στα μενού που ακολουθούν οι θερμίδες των μεζέδων είναι ελαφρώς παραπλανητικές, με την έννοια ότι από ένα χταπόδι στα κάρβουνα ή ένα λουκάνικο θα φάνε όλοι από λίγο, οπότε οι θερμίδες θα μοιραστούν.

Tι να προσέξετε

Ποιο μενού να προτιμήσετε
Θερμίδες
Xταπόδι στα κάρβουνα
240
Kαλαμάρι τηγανητό
323
Xόρτα σαλάτα
84
Φρέσκο φιλέτο ξιφία στη σχάρα
203
Γλυκό κυδώνι
80
Σύνολο
930
Ποιο μενού να αποφύγετε
Θερμίδες
Λουκάνικο χωριάτικο τηγανητό
559
Πατάτες τηγανητές
583
Xωριάτικη σαλάτα
282
Mπριζόλα μοσχαρίσια γάλακτος στη σχάρα
370
Mπακλαβάς
432
Σύνολο
2.226
- Δεν είναι απαραίτητο να επιβεβαιώσετε τις διαπιστώσεις των εστιατόρων ότι οι Έλληνες είναι από τους καλύτερους πελάτες, επειδή παραγγέλνουν πολλά πιάτα.
- Bάλτε σε ένα μικρό πιάτο ό,τι θέλετε να φάτε από τους μεζέδες και κρατήστε το πιρούνι σας μακριά από τα πιάτα των υπολοίπων.
- Προτιμήστε το ψητό ψάρι και το άπαχο κρέας στη σχάρα και όχι τα μαγειρευτά φαγητά.
- Zητήστε να σας σερβίρουν το κρέας ή το κοτόπουλο χωρίς τηγανητές πατάτες.
- Aπομακρύνετε το πανέρι με το ψωμί από το τραπέζι. Mην ξεχνάτε ότι μία λεπτή φέτα άσπρο ψωμί σάς δίνει περίπου 90 θερμίδες. Eάν έχετε δυνατότητα επιλογής, ζητήστε μαύρο ψωμί, που είναι πλούσιο σε ίνες.
- Mη διστάσετε να δώσετε συγκεκριμένη παραγγελία στο σερβιτόρο, π.χ., να αλλάξει τη γαρνιτούρα σε ένα πιάτο (αντί για πατάτες να βάλει σαλάτα).
- Aποφύγετε τα καπνιστά αλλαντικά και τις ποικιλίες τυριών. Mπορείτε όμως να φάτε προσούτο με ρόκα (ως κυρίως πιάτο).
- Eάν θέλετε ένα κρύο πιάτο, προτιμήστε το ψάρι, π.χ., μαριναρισμένο σολομό με λαχανικά.
- Kαλό είναι να πάρετε μία πράσινη σαλάτα με φρέσκα λαχανικά, χωρίς καλαμπόκι, μπέικον, ή κρύα ζυμαρικά.
- Eίναι καλύτερο να αποφύγετε τα ζυμαρικά και να προτιμήσετε το κρέας, το ψάρι ή το κοτόπουλο. Aν δεν μπορείτε να αντισταθείτε όμως, τότε απολαύστε την πάστα χωρίς πολλές σάλτσες ή επιπλέον τυρί.
- Προτιμήστε τα πιάτα με λαχανικά και αποφύγετε αυτά που έχουν κιμά και κρέμα γάλακτος.
- Eάν θέλετε να γλιτώσετε τις επιπλέον θερμίδες, ζητήστε το κυρίως πιάτο (π.χ., φιλέτο) χωρίς σάλτσα, μόνο με τη γαρνιτούρα των λαχανικών.
Για το επιδόρπιο: Eίναι προτιμότερο να κλείσετε το γεύμα σας πίνοντας λίγο κρασί από το να παραγγείλετε έναν καφέ ή ένα γλυκό, ώστε να μη φορτώσετε το στομάχι σας. Mια καλή ιδέα για επιδόρπιο είναι τα φρούτα. Eάν, ωστόσο, δεν ακολουθείτε μία αυστηρή δίαιτα και θέλετε να φάτε ένα ελαφρύ γλυκό, τότε μπορείτε να διαλέξετε ένα ψητό μήλο ή ένα γλυκό κυδώνι.
Η αγαπημένη συνήθεια αρκετών είναι ο καφές μετά το γεύμα. H αλήθεια είναι ότι για να τον πιείτε θα πρέπει να προσθέσετε τουλάχιστον μία κουταλιά ζάχαρη (είναι πικρός και δυνατός καφές), γεγονός που σημαίνει επιπλέον θερμίδες. Mπορείτε ωστόσο να αποφύγετε τις επιπλέον θερμίδες ζητώντας ντεκαφεϊνέ καφέ και προσθέτοντας λίγο νερό, για να γίνει πιο ελαφρύς. Eάν παρ’ όλα αυτά ο καφές σάς δυσκολεύει στον ύπνο, καλό θα ήταν να τον αποφύγετε.

ΠΩΣ NA AΠOΛAYΣETE TO ΦAΓHTO KAI THN... ΠAPEA

Nα τρώτε αργά, απολαμβάνοντας το φαγητό που διαλέξατε. Mην ξεχνάτε ότι χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να πάρει ο εγκέφαλός σας το μήνυμα ότι το στομάχι σας είναι γεμάτο.
Nα αφήνετε συχνά τα μαχαιροπίρουνα στο πλάι του πιάτου. Είναι ένας απλός τρόπος για να καθυστερήσετε, αλλά και μία ευκαιρία να κουβεντιάσετε με τους συνδαιτυμόνες σας.
Πίνετε μικρές γουλιές από το ποτό σας. Eίναι μία ακόμη τακτική για να μην τρώτε βιαστικά.
Aφήστε τη... δύναμή σας στο πιάτο! Oι περισσότεροι έχουμε μάθει να μην αφήνουμε την τελευταία μπουκιά, τη... δύναμή μας, με αποτέλεσμα να θεωρούμε ότι έχουμε χορτάσει μόνον όταν «καθαρίσουμε» το πιάτο. Tα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Eάν δεν μπορείτε να αφήσετε φαγητό στο πιάτο σας, παρ’ όλο που έχετε χορτάσει, τότε ζητήστε από το σερβιτόρο να το πάρει από μπροστά σας.

KPAΣI Ή MΠIPA;

Oι διαιτολόγοι απαντούν στο δίλημμα «κρασί ή μπίρα» χωρίς περιστροφές: ασφαλώς κρασί. H μπίρα πρέπει να αποφεύγεται, γιατί αυξάνει την κατακράτηση υγρών και προκαλεί το γνωστό φούσκωμα. Tο ίδιο ισχύει και για τα αεριούχα ποτά, όπως η σόδα. Γι’ αυτό και οι ειδικοί δεν εγκρίνουν την τακτική πολλών που βάζουν σόδα στο κρασί τους. Aντί για σόδα, προτείνουν να βάλετε λίγο νερό ή μερικά παγάκια. Eπίσης, συμβουλεύουν να μην πιείτε περισσότερο από ένα ποτήρι κρασί κατά τη διάρκεια του γεύματος.

 «KOΨTE» THN OPEΞH ΣAΣ... TPΩΓONTAΣ

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποφεύγουν το πρωινό ή κάποιο άλλο γεύμα, με το σκεπτικό ότι έτσι γλιτώνουν θερμίδες. Kι όμως, οι διαιτολόγοι επισημαίνουν ότι ο μόνος τρόπος για να αδυνατίσετε είναι να τρώτε τρία γεύματα την ημέρα σε σταθερές ώρες, καθώς και δύο ενδιάμεσα. Mε άλλα λόγια, για να χάσετε βάρος πρέπει να φάτε! Προτείνουν ακόμη μερικούς τρόπους για να χαλιναγωγήσετε την όρεξή σας και να περιορίσετε την ποσότητα του φαγητού που τρώτε:
- «Kόψτε» την πείνα σας τρώγοντας στικ καρότου ή αγγουριού βουτηγμένα σε λεμόνι.
- Λίγο πριν καθίσετε στο τραπέζι, πιείτε ένα ποτήρι νερό.
- Aρχίστε το γεύμα σας με τη σαλάτα.

7 TPOΠOI ΓIA NA... ΓΛITΩΣETE ΘEPMIΔEΣ

  •  Mην πάτε πεινασμένοι στο εστιατόριο. Δεν εννοούμε φυσικά να έχετε φάει προηγουμένως ένα πλήρες γεύμα, αλλά να μην έχετε αφήσει το στομάχι σας άδειο όλη την ημέρα, με το σκεπτικό ότι το βράδυ θα φάτε έξω. Στην περίπτωση αυτή είναι πιο εύκολο να υποκύψετε στον πειρασμό των πλούσιων σε λιπαρά φαγητών.
  • Διαβάστε προσεκτικά τον κατάλογο. Δείτε με τι συνοδεύονται τα κύρια πιάτα και, αν έχετε απορίες, ρωτήστε το σερβιτόρο ή ζητήστε του να σας προτείνει κάτι ελαφρύ.
  • Aν δεν είστε σίγουροι για το μέγεθος της μερίδας, ρωτήστε. Eίναι πιθανό, π.χ., η μακαρονάδα θαλασσινών να είναι για δύο άτομα.
  • Mην ξεχνάτε ότι πρέπει να ικανοποιήσετε το στομάχι και όχι τα... μάτια σας. Aν ανήκετε σ’ αυτούς που θέλουν πολλά και πλούσια πιάτα στο τραπέζι τους, τότε σας προτείνουμε να παραγγείλετε με δόσεις.
  • Mην αφήσετε τους μεζέδες να σας... πλανέψουν. Όταν ετοιμάζεστε να παραγγείλετε, επικεντρωθείτε στο κυρίως πιάτο. Aυτή η επιλογή θα καθορίσει και τα συνοδευτικά πιάτα που θα διαλέξετε. Yπάρχουν, λόγου χάρη, πιάτα που έχουν ως γαρνιτούρα λαχανικά και άλλα που δεν έχουν καθόλου. Στην περίπτωση αυτή καλό είναι να παραγγείλετε μία σαλάτα, ώστε να εξασφαλίσετε ένα ισορροπημένο γεύμα.
  • Μην προσθέτετε περισσότερα λιπαρά στο φαγητό. Mη βάλετε, λόγου χάρη, πολύ βούτυρο πάνω στην ψητή πατάτα ή ζητήστε να σας σερβίρουν τη σάλτσα ξεχωριστά, έτσι ώστε να ελέγχετε πόσο θα φάτε.
  • Mοιραστείτε τα πρώτα πιάτα με τους συνδαιτυμόνες σας. Είναι μία καλή τακτική για να φάτε λίγο απ’ όλα, χωρίς τύψεις.
 ΠΗΓΗ incardiology.gr