Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Τουριστικές Μονάδες: Οι ρυθμίσεις που προωθούνται από το νέο Χωροταξικό Πλαίσιο

To Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έθεσε από τις 6 Ιουνίου 2013 σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό και την αλληλένδετη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Η προσαρμογή του Χωροταξικού Σχεδιασμού στις νέες προκλήσεις και πολιτικές, για τη βελτίωση της απόδοσης στον κλάδο του τουρισμού, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος στο πλαίσιο της ασκούμενης δημοσιονομικής πολιτικής και η προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας, αποτελούν βασικές προτεραιότητες κατά το Υπουργείο. Στην βάση αυτών προτείνεται να περιληφθούν στα κίνητρα του επενδυτικού νόμου η ίδρυση ή επέκταση και εκσυγχρονισμός ξενοδοχειακών μονάδων που αναβαθμίζονται σε κατηγορία τουλάχιστον 3 αστέρων, οι επενδύσεις που αφορούν σε εγκαταστάσεις Ειδικής Τουριστικής Υποδομής, οι επενδύσεις που αφορούν υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων, οι επενδύσεις που αφορούν σε μετατροπή παραδοσιακών ή διατηρητέων κτισμάτων σε ξενοδοχεία τουλάχιστον 2 αστέρων και οι επενδύσεις που αφορούν σε εκσυγχρονισμό camping κατηγορίας Γ και πάνω.
Με βάση το νομοσχέδιο η Ελλάδα χωρίζεται σε κατηγορίες περιοχών, στην καθεμιά από τις οποίες θα ισχύουν διαφορετικές κατευθύνσεις για την ίδρυση ή εκσυγχρονισμό τουριστικών μονάδων και αντίστοιχοι όροι δόμησης. Φυσικά, όλα αυτά ισχύουν για τα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια, ενώ στα εντός σχεδίου οι όροι δόμησης παραμένουν ως έχουν, με βάση την αντίστοιχη τεχνική νομοθεσία περί εντός σχεδίου δόμησης.
Μερικά από τα σημαντικά σημεία του νομοσχεδίου είναι τα εξής:

  • Ορίζονται αυστηρά όρια αρτιότητας για ίδρυση ή επέκταση τουριστικών μονάδων στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες –τουριστικά- περιοχές και όρια αριθμού κλινών (Ρόδος, Χαλκιδική, Βόρεια παράλια Κρήτης, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Θάσος, Λήμνος, Παράλια Θράκης, Σαμοθράκη, Σκύρος, Κάρπαθος, Σαντορίνη, Πάρος, Κως, Λέσβος, Χίος, Σκιάθος, Αλόννησος, Πιερία, Εύβοια, Μαγνησία κλπ.)
  • Σε 76 μικρά κατοικημένα νησιά, αίρεται το όριο κορεσμού των 100 κλινών που ισχύει σήμερα για τις ξενοδοχειακές μονάδες
  • Εξαλείφεται η διάταξη η οποία προβλέπει ότι σε ακατοίκητα νησιά η κάλυψη των τουριστικών εγκαταστάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 3% της έκτασης του νησιού
  • Επιτρέπεται πλέον η τουριστική αξιοποίηση ακατοίκητων νησιών, αφού πλέον θα επιτρέπεται η χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων με επιτρεπόμενους συντελεστές δόμησης από 0,01 έως 0,05.
  • Σε περιοχές με περιθώρια ανάπτυξης ήπιου και εναλλακτικού τουρισμού καταργείται ο περιορισμός της δόμησης νέων τουριστικών υποδομών σε μια ζώνη 500 μέτρων από τα όρια οικισμών στην ηπειρωτική χώρα όταν διαπιστώνεται κορεσμός.

Τέλος, στις μεταβατικές διατάξεις του νομοσχεδίου, ορίζεται ότι οι διατάξεις του νόμου αυτού θα εφαρμοστούν μόνον στις περιπτώσεις που δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία τουριστικής αδειοδότησης ξενοδοχειακών μονάδων (έκδοση Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης, Έγκριση Καταλληλότητας Γηπέδου ή Αρχιτεκτονικής Μελέτης από τον Ε.Ο.Τ. κλπ.)
Η διαβούλευση του νομοσχεδίου λήγει στις 22 Ιουλίου, οπότε οι πολίτες που έχουν σχέση με το τουριστικό προϊόν (ξενοδόχοι, μηχανικοί κλπ.) μπορούν να συμμετέχουν στον σχολιασμό των επιμέρους άρθρων του.

Ελευθέριος Ν. Παπαναούμ
Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ., MSc.
Σύμβουλος Επενδυτικών Έργων