Καθηγητής του Νewcastle Θωμάς Τσαμούρας.
26 Ιουνίου 2013-06-27
Πηγή άρθρου: Michael Sweet
Μετά την ανακοίνωση του ‘Έλληνα υπουργού Μακεδονίας και τη Θράκης, Θεόδωρου Καράογλου – ότι ποσό ύψους μέχρι 30.000 ευρώ έχει διατεθεί για μια ανασκαπτική έρευνα στην πιθανολογούμενη περιοχή, στην οποία Αυστραλοί στρατιώτες τάφηκαν ανώνυμα στην βόρεια Ελλάδα κατά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο οι ερευνητές στην Αυστραλία θα παρουσιάσουν τώρα ένα φάκελο των αποδεικτικών τους στοιχείων στο υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων Αυστραλίας.
Για τον Στρατό των αγνοουμένων (UWCA), είναι υπεύθυνη η μονάδα ADF για την διερεύνηση των υποδεικνυόμενων θέσεων ταφής του Αυστραλιανού στρατιωτικού προσωπικού, που παρείχε υπηρεσίες στο εξωτερικό. Παρά την προφορική υποστήριξη των ελληνικών αρχών για την ανασκαφή, η UWCA δεν έχει λάβει ακόμη μια έκθεση πεπραγμένων από τον Ελληνικό Στρατό για να διευκολυνθεί η προκαταρκτική έρευνα ή μια επίσημη αίτηση για βοήθεια. Ο Έλληνας υπουργός, ο οποίος επιβεβαίωσε, ότι ο Ελληνικός Στρατός είχε ετοιμάσει λεπτομερή σχέδια, για να ανασκάψει την περιοχή, είπε, ότι θα εγκρίνει τις δαπάνες προσωπικά. “Νομίζουμε ότι ξέρουμε, που βρίσκεται ο τάφος αυτών των στρατιωτών, και αναζητούμε μια άδεια για να σκάψουμε εκεί», είπε ο κ. Καράογλου.
«Θέλουμε να λύσουμε αυτό το σοβαρό ζήτημα και πιστεύω, ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση θα συμφωνήσει μαζί μας, ότι πρέπει, να προχωρήσουμε. Θέλουμε, να τιμήσουμε αυτούς τους στρατιώτες.
Η Βεύη, 16 χιλιόμετρα νότια από τα σύνορα της Ελλάδας με την Γιουγκοσλαβία, ήταν η περιοχή της πρώτης εμπλοκής μεταξύ των αυστραλανών και των γερμανικών στρατευμάτων κατά την ελληνική εκστρατεία στην διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Οι συμμαχικές απώλειες κατά την Μάχη της Βεύης υπολογίζονται σε περίπου, 60 στρατιώτες νεκρούς κατά την δράση, ανάμεσα στους οποίους 28 Αυστραλοί στρατιώτες. 480 Βρετανοί στρατιώτες της Κοινοπολιτείας συνελήφθησαν αιχμάλωτοι. Μια ομάδα ερασιτεχνών ερευνητών στην Νέα Νότια Ουαλία και την Βικτώρια λένε, πως υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις, ότι έως και 20 Αυστραλοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη μάχη τάφηκαν σε ομαδικούς τάφους ανώνυμα και δεν έχουν ανευρεθεί.
Το 1991 ο βετεράνος Ταξίαρχος Keith Rossi είχε δείξει την πιθανολογούμενη περιοχή σε μια επίσκεψη του στη Βεύη για τον εορτασμό της 50ης επετείου από την ελληνική εκστρατεία. Ένας από τους ερευνητές, στο Νιουκάστλ της Αυστραλίας ο Έλληνας δάσκαλος Θωμάς Τσαμουρας, ο οποίος έχει συμβάλει στον εντοπισμό της πιθανολογούμενης θέσης του χώρο ταφής των αγνοουμένων στη Βεύη είπε στον Νέο Κόσμο αυτή την εβδομάδα, ότι το έργο βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης. “Η αποστολή μου ήταν, να εντοπίσω το σημείο όπου έχουν ταφεί, με βάση τις πληροφορίες από τον Ταξίαρχος Keith Rossi και άλλες τοπικές εκθέσεις. «Πιστεύω ότι έχουμε βρει τώρα το σημείο και έχουμε φωτογραφίες από αυτό.
«Έχουμε, επίσης, έγγραφα από το ελληνικό στρατό, που έχει συντάξει μια λεπτομερή έκθεση σχετικά με το, τί απαιτείται για μια 15-ημέρη προκαταρκτική ανασκαφή, η οποία αφορά δύο στρέμματα,”είπε ο κ. Τσαμούρας. Η έκθεση του ελληνικού στρατού αυτή τη στιγμή μεταφράζεται στα αγγλικά. Ο κ. Τσαμουρας έχει βοηθηθεί στις προσπάθειές του από τον Έλληνα δικηγόρο κ Ευάγγελο Ιωαννίδη, ο οποίος ζει κοντά στη Βεύη και ο οποίος έθεσε το θέμα αρχικά στις ελληνικές αρχές. Τα αρχεία από τις εκσκαφές όσων σκοτώθηκαν στη δράση και θάφτηκαν μετά τη μάχη της Βεύης τον Απρίλιο του 1941 – και τα ονόματα των ατόμων που είναι περισσότερο πιθανό, να μην έχουν ανευρεθεί – έχουν συνταχθεί από τους ερευνητές της πολιτείας της Βικτώρια Μαρία Cameron και Carl Johnson. Οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει, να προστεθούν στο φάκελο UWCA. Εν τω μεταξύ, ο κ. Τσαμούρας εμπλέκεται στη διασταύρωση των ανεπίσημων και άλλων αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με το σημείο ταφής, συγκεντρώνοντας εκθέσεις κατά τη διάρκεια των ετών, που έγιναν από κατοίκους της Βεύης. Ο κ. Τσαμούρας λέει, ότι ο φάκελος με τα αποδεικτικά στοιχεία θα κατατεθεί στο UWCA μέσα σε λίγες εβδομάδες. “Να εξετάσουν αυτές τις πληροφορίες και να αποφασίσουν αν είναι αντάξιες μιας προκαταρκτικής ανασκαφής», δήλωσε ο ερευνητής από το Newcastle. “Αν χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες, τότε μπορεί, να χρειαστεί, να παράσχουν περισσότερα στοιχεία ή να το κάνουν μόνοι τους, αξιοποιώντας την βοήθεια, η οποία προσφέρεται από τις ελληνικές αρχές. «Αν εμείς πρέπει, να το κάνουμε μόνοι μας και να βρούμε αποδείξεις των ανθρωπίνων λειψάνων, το UWCA είναι υποχρεωμένο από το νόμο να διεξάγει μια κανονική ανασκαφή.”
http://greekworldmedia.com/