Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Γυαλιά ηλίου από το “πανέρι” καταστρέφουν τα μάτια – Τα κριτήρια επιλογής

Σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ματιών και την καλή όραση εγκυμονούν τα γυαλιά ηλίου που πωλούνται από πλανόδιους πωλητές ή καταστήματα που δεν εξειδικεύονται στα οπτικά είδη.
Όπως επισημάνθηκε σε συνέντευξη τύπου του Συλλόγων Οπτικών Οπτομετρών Βορείου Ελλάδος επτά στους δέκα Έλληνες φορούν γυαλιά ηλίου- “μαϊμού”.
Τα συγκεκριμένα προϊόντα θεωρείται ότι δεν απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) με αποτέλεσμα να προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στα μάτια.
Μεταξύ των βλαβών που μπορούν να προκαλέσουν τα γυαλιά ηλίου “του κιλού” είναι ο καταρράκτης, εγκαύματα στον κερατοειδή (φωτοκερατίτιδα), πτερύγιο (ένα τριγωνικό στρώμα ιστού που μπορεί να επεκταθεί στον κερατοειδή και να εμποδίσει την ομαλή όραση), αμφιβληστροειδοπάθειες, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και καρκίνο των βλεφάρων.
Μάλιστα οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι προτιμότερο κάποιος να μην φοράει καθόλου γυαλιά ηλίου από το να φοράει φτηνά προϊόντα καθώς στην πρώτη περίπτωση το μάτι αναπτύσσει ένα μηχανισμό αυτοπροστασίας, ο οποίος αδρανοποιείται από τους “κακούς” σκούρους φακούς.
Σύμφωνα με τους οπτικούς και οπτομέτρες τα κριτήρια επιλογής γυαλιών ηλίου (από την ηλικία ενός έτους ακόμα) είναι τα εξής:
*Η προστασία από την ακτινοβολία του ήλιου και όχι ο σχεδιασμός
*Δοκιμή υπό το φως του ηλίου και όχι σε καθρέφτη
* Η καθαρή και ποιοτική εικόνα που δεν τυφλώνει και δεν σκοτινιάζει τα πάντα
* 100% απορροφητικότητα των φακών στην υπεριώδη ακτινοβολία και υλικό κατασκευής (οργανικό ή κρύσταλλο) οπτικώς κατεργασμένο, ομοιογενές και αναλλοίωτο.
* Αντιαλλεργικά υλικά σκελετού
*Κάλυψη ολόκληρου του ματιού από τον σκελετό
*Στα μικρά παιδιά να αποφεύγονται οι πολύ σκούροι φακοί ώστε να μην τα στεναχωρούν και να μην υπάρχει πιθανότητα φωτοφοβίας στο μέλλον.
*Η δυνατότητα απορρόφησης των γυαλιών ηλίου μειώνεται κάθε 2-3 χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο στη χώρα μας πωλούνται από πλανόδιους και από μη εξουσιοδοτημένα καταστήματα ενάμιση με δύο εκατομμύρια γυαλιά ηλίου.

 http://www.econews.gr/