Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Αίτημα για άμεση επίλυση του προβλήματος της χρηματοδότησης των συνδρομών στις επιστημονικές Ηλεκτρονικές Πηγές της HEAL-Link.

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Είναι γνωστό σε όλους ότι η παραγωγή νέας γνώσης απαιτεί την άμεση παρακολούθηση της ερευνητικής δραστηριότητας σε διεθνές επίπεδο. Αυτό απαιτεί την πρόσβαση στη διεθνή βιβλιογραφία, η οποία είναι εφικτή μόνο με την ηλεκτρονική συνδρομή σε πολλές επιστημονικές επιθεωρήσεις, καθώς και σε ηλεκτρονικά βιβλία. Από την αρχή του χρόνου έχουν σταδιακά διακοπεί οι συνδρομές για όλα τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, τα Ερευνητικά Κέντρα και τα ΤΕΙ, η οποία εξασφαλίζεται μέσω του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ/Heal-Link).
Μέχρι σήμερα έχει ήδη διακοπεί η πρόσβαση στο περιεχόμενο πολλών εκδοτικών οίκων, όπως για παράδειγμα των IEEE, Project Muse, Thesaurus Linguae Graecae (TLG), Springer, καθώς και σε αρκετούς τίτλους της American Chemical Society, σε περιοδικά υψηλού κύρους όπως το Science, το Nature, κλπ., ενώ επίκειται επίσης η διακοπή πρόσβασης στα περιοδικά του εκδοτικού οίκου Elsevier.
Μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις του Προέδρου του ΣΕΑΒ, καθηγητή κ. Νικολάου Μήτρου, με την Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστη δυνατόν να χρηματοδοτηθεί ο προϋπολογισμός του Συνδέσμου κατά το ήμισυ από το ΕΣΠΑ, αλλά απομένει η δέσμευση κονδυλίων από το Υπουργείο Ανάπττυξης.
Επιπλέον φημολογείται ότι για την εξεύρεση των λοιπών πόρων για τη χρηματοδότηση του Heal-Link δρομολογείται η κατά περίπου 5% περικοπή των προϋπολογισμών των προγραμμάτων ΘΑΛΗΣ, ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ και ΑΡΙΣΤΕΙΑ, προγραμμάτων που είναι ζωτικής σημασίας για την Ελληνική ερευνητική κοινότητα.

Σε μια εποχή που το ζητούμενο για την χώρα μας είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και η ανάπτυξη και μέσω της Έρευνας και Καινοτομίας, είναι ακατανόητο να καθυστερεί το Κράτος να πράξει τουλάχιστον τα αυτονόητα για την εύρυθμη λειτουργία του ερευνητικού συστήματος. Ως εκ τούτου ζητούμε:
  1. Να εγκριθούν άμεσα τα απαραίτητα κονδύλια από τον προϋπολογισμό των αρμοδίων Υπουργείων και να εκταμιευθούν, έτσι ώστε να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν η ηλεκτρονική πρόσβαση στη διεθνή βιβλιογραφία.
  2. Να λειτουργήσει το Κράτος υπεύθυνα και να παύσει η τακτική της αποφυγής χρηματοδότησης των απολύτως αναγκαίων εργαλείων για την αύξηση της παραγωγής της γνώσης και της καινοτομίας.
  3. Σε καμιά περίπτωση να μην προχωρήσει η Πολιτεία σε περικοπές της χρηματοδότησης των ελάχιστων δρομολογημένων εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων, όπως τα ΘΑΛΗΣ, ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ και ΑΡΙΣΤΕΙΑ. Οι συνέπειες στην εκτέλεση των ήδη ανειλημμένων υποχρεώσεων των προγραμμάτων αυτών είναι ανυπολόγιστες, κάποιες από αυτές σίγουρα και με διεθνή διάσταση.
  4. Να διατεθούν άμεσα πόροι του ΕΣΠΑ στην Έρευνα και Καινοτομία, ώστε το πενιχρό ποσοστό του περίπου 0,5% του συρρικνωμένου ΑΕΠ που διατίθεται σήμερα σε αυτές να αυξηθεί, προσεγγίζοντας σταδιακά -έως το 2020- τουλάχιστον το 1,5%, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη που τόσο πολύ ανάγκη έχει αυτός ο τόπος.
Με Ιδιαίτερη τιμή


Νικόλαος Μ. Σταυρακάκης, Καθηγητής ΕΜΠ Τάσος Φιλαλήθης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης
Πρόεδρος ΚΙ. Π. ΑΝ Γραμματέας ΚΙ. Π. ΑΝ.
Αντιπρόεδρος ΠΟΣΔΕΠ Ειδικός Γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ