Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Η θέση της ΚΙΠΑΝ σχετικά με τη διαθεσιμότητα 1349 υπαλλήλων από οκτώ Πανεπιστήμια και τις συνέπειές της.

Επισημοποιήθηκε, με την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ 23/9/2013), η απόφαση για την κατάργηση 1349 θέσεων σε οκτώ Πανεπιστήμια της χώρας. H θέση της ΚΙΠΑΝ σχετικά με την υπαγωγή εργαζομένων του Πανεπιστημίου σε καθεστώς διαθεσιμότητας και στη συνέχεια για πολλούς από αυτούς σε απόλυση έχει εκφραστεί με προηγούμενες ανακοινώσεις της παράταξης (Βλ. [1], [2]) και είναι ξεκάθαρη: η πολιτική αυτή δεν συνιστά σχεδιασμένη πολιτική αναδιοργάνωσης και αναβάθμισης των διοικητικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου, ούτε βέβαια θα συμβάλει στη βελτίωση των δημοσιονομικών του κράτους ή στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Η ΚΥΑ, όπως αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, δεν συνοδεύεται από καμία τεκμηρίωση και αποτελεί δείγμα μεγάλης προχειρότητας και πελατειακών λογικών. Η ευκολία με την οποία εντάχθηκαν ορισμένα Πανεπιστήμια στην ΚΥΑ, τα οποία οι αρχικές πληροφορίες τα εξαιρούσαν, και η ευκολία με την οποία οι υπό διαθεσιμότητα υπάλληλοι μειώθηκαν από 1655 σε 1349 σε μια νύχτα, και στις δύο περιπτώσεις χωρίς καμία εξήγηση και λογική, υποδηλώνει ότι όλα ήταν αποτέλεσμα παρασκηνιακών παζαριών και πολιτικάντικων προσεγγίσεων.

Πρώτες στον κατάλογο σε κάθε Ίδρυμα είναι οι θέσεις φύλαξης που καταργούνται όλες και στα οκτώ Ιδρύματα. Η εξέλιξη αυτή είναι τραγική από πολλές απόψεις. Η κατάργηση των φυλάκων σημαίνει ότι τα Πανεπιστήμια πρέπει να διαθέσουν πρόσθετους πόρους προκειμένου να προσλάβουν ιδιωτικές υπηρεσίες φύλαξης. Πόρους από πού; Από τους ήδη δραματικά μειωμένους προϋπολογισμούς τους; Ή μήπως η φύλαξη των πανεπιστημίων δεν αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας; Η κατάργηση των άλλων θέσεων επίσης εγείρει σημαντικά ερωτηματικά ως προς την ορθότητα των επιλογών. Καταργούνται πολλές θέσεις στο διοικητικό και οικονομικό τομέα, χωρίς να τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα κατάργησής τους.

Καταργούνται ακόμη θέσεις του κλάδου Προσωπικού Η/Υ παντού και ειδικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών καταργούνται σχεδόν όλες οι θέσεις της κατηγορίας αυτής(!), επιλογή που καθιστά ουσιαστικά αδύνατη τη λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Πατρών. Στην εποχή της κοινωνίας και κυρίως της οικονομίας της πληροφορίας, πώς μπορεί να δικαιολογηθεί η κατάργηση αυτών των θέσεων;
Πώς διώχνονται 94 βιβλιοθηκονόμοι, όταν οι Ευρωπαϊκές πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση και Σαββατοκύριακα, ενώ οι Ελληνικές δεν έχουν το προσωπικό για να λειτουργούν ούτε ένα οχτάωρο τις εργάσιμες μέρες; Ειδικά στο ίδιο θέμα, πώς δικαιολογεί ο Υπουργός την κατάργηση πέντε (5) θέσεων βιβλιοθηκονόμων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όταν ο ίδιος σκανδαλωδώς πρόσθεσε πέμπτη πόλη (Λαμία) -ως ρουσφέτι του εκ Φθιώτιδος Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών- άρα δημιούργησε την ανάγκη για πέμπτη βιβλιοθήκη στο Ίδρυμα; Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών με σημερινή του ανακοίνωση εκπέμπει κραυγή αγωνίας για την αδυναμία λειτουργίας των κεντρικών αλλά και τοπικών υπηρεσιών του συστήματος των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Βλ. [3])
Σημαντικές ευθύνες έχουν όμως και οι Πρυτανικές αρχές και τα Συμβούλια Ιδρύματος στα περισσότερα Πανεπιστήμια, καθώς αδράνησαν αντί να φροντίσουν να προασπίσουν το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον των φοιτητών τους και του Ιδρύματός τους, προχωρώντας έγκαιρα σε αναδιαρθρώσεις και τεκμηριώνοντας τις ανάγκες τους σε προσωπικό. Η επιλογή αυτή, εκτός του ότι αφήνει απροστάτευτους τους εργαζόμενους στα Πανεπιστήμια, προσφέρει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας το άλλοθι για τη λήψη αυθαίρετων αποφάσεων, που αφορούν στα Πανεπιστήμια ενώ αποτελούν κυρίως αρμοδιότητα των ίδιων των Πανεπιστημίων. Η μη αξιολόγηση των υπαλλήλων, που τίθενται σε διαθεσιμότητα αφήνει ανοικτά θέματα προς πολλές κατευθύνσεις για τις ευθύνες των αρμοδίων.
Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους και συνεργάτες μας που υφίστανται το προσωπικό δράμα να βλέπουν τη θέση τους να καταργείται και το μέλλον τους να διαγράφεται αβέβαιο και σκοτεινό, ειδικά σε αυτούς τους πολύ χαλεπούς καιρούς!
Ζητάμε από την κυβέρνηση και τον Υπουργό Παιδείας -έστω και την ύστατη αυτή στιγμή- να αποσύρει τη σχετική ΚΥΑ και να ενεργοποιήσει αμέσως το πρόγραμμα για την Αναβάθμιση της Λειτουργίας των Διοικητικών Υπηρεσιών των ΑΕΙ -γνωστό ως «πρόσκληση 56» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» (Βλ. [4]). Να εγκαταλείψει τις τυφλές απομακρύνσεις προσωπικού και να υποστηρίξει σχεδιασμένες δράσεις αναβάθμισης των υπηρεσιών των Πανεπιστημίων.
Τέλος, απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές να σκεφθούν τους κόπους και τις θυσίες των φοιτητών και των οικογενειών τους. Σε μια χώρα που δοκιμάζεται σκληρά σε καθημερινή βάση, οφείλουμε να σεβαστούμε τις προσπάθειες και τις προσδοκίες των συνανθρώπων μας και να κρατήσουμε τα Πανεπιστήμια ανοικτά και πλήρως λειτουργικά.
Σε μια στιγμή που τα φαντάσματα του παρελθόντος έχουν εισχωρήσει απειλητικά στην πολιτική και κοινωνική ζωή αυτής της χώρας, οι ευθύνες όλων μας -ειδικά αυτών που επέλεξαν να έχουν το ρόλο του πνευματικού ταγού- απέναντι στη χειμαζόμενη κοινωνία και ειδικά τη νέα γενιά, είναι τεράστιες.

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Τ Ι Κ Η Γ Ρ Α Μ Μ Α Τ Ε Ι Α της
Κ Ι Ν Η Σ Η Σ Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Α Κ Η Σ Α Ν Α Β Α Θ Μ Ι Σ Η Σ