Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Μπάμπης Παπαδόπουλος: "Να καταβληθούν οι κοινοτικές ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους για το 2013".

Την καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους για το έτος 2013 ζήτησε ο Δήμαρχος Σοφάδων με επιστολή του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Α. Τσαυτάρη. Οι συγκεκριμένες ενισχύσεις ανακοινώθηκαν ήδη από το 2012 με σκοπό να καλυφθεί η αδυναμία των κτηνοτρόφων για αγορά  ζωοτροφών. Ωστόσο μέχρι και σήμερα οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν λάβει ούτε ένα τμήμα της ενίσχυσης που αφορά το 2013 με αποτέλεσμα να χάνουν έναν επιπλέον εισοδηματικό πόρο.
Αναλυτικά στη επιστολή του ο Δήμαρχος αναφέρει:
"Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
καθημερινά γινόμαστε δέκτες παραπόνων από κτηνοτρόφους της περιοχής μας καθώς δεν έχουν λάβει ακόμη την κοινοτική ενίσχυση που αφορά το οικονομικό έτος 2013.
Η εν λόγω ενίσχυση ανακοινώθηκε το 2012 από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε να καλυφτεί η αδυναμία των κτηνοτρόφων να αγοράζουν ζωοτροφές μετά από τις μεγάλες αυξήσεις που επήλθαν στην τιμή τους.
Είναι αναμφίβολο ότι η κρίση που βιώνει η ελληνική κοινωνία έχει συνθλίψει όλους τους επαγγελματικούς και παραγωγικούς τομείς της χώρας μας. Οι συνεχόμενες αυξήσεις στην τιμή των ζωοτροφών προκάλεσαν κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής, τη στιγμή μάλιστα που η τιμή σε πολλά αγροκτηνοτροφικά προϊόντα συνεχώς μειώνεται.
 Είναι σαφές λοιπόν ότι οι κτηνοτρόφοι χάνουν ένα σημαντικό εισοδηματικό πόρο και  τους φέρνει σε ακόμα πιο δυσμενή θέση.
Το θέμα είναι αρκετά σοβαρό και πιστεύω ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία στο δοκιμαζόμενο κλάδο των κτηνοτρόφων που καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα".