Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Τσουρέκι Πασχαλινό

Καλή Ανάσταση σε όλους!

Η δόση αυτή έβγαλε 3 μεγάλα τσουρέκια:
1 κιλό αλεύρι Robin Hood ή άλλο αλεύρι κατάλληλο για τσουρέκι
6 αυγά
300 γρ ζάχαρη
250 γρ βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματιου.
1 φακελάκι μαστίχα
1 φακελάκι μαχλέπι
3 φακελάκια μαγιά ξερή
1 μικρό γάλα εβαπορέ
¼ φλυτζανιού νερό
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
Ζεσταίνουμε το γάλα με το νερό.
Ανακατεύουμε το χλιαρό γάλα με την μαγιά και λίγο αλεύρι, φτιάχνοντας ένα χυλό.
Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και με 2 πετσέτες και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες περίπου να φουσκώσει.
Χτυπάμε στο γουδί ή στο μούλτι τη μαστίχα να γίνει σκόνη.
Απο τα αυγά κρατάμε μισό κρόκο περίπου για να αλείψουμε τα τσουρέκια.
Χτυπάμε το βούτυρο να ασπρίσει, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ένα-ένα τα αυγά, χτυπώντας με το μίξερ.
Προσθέτουμε τη μαγιά και μετά σιγά-σιγά το αλεύρι, ζυμώνοντας με το χέρι.
Πρέπει να γίνει μια ζύμη ελαστική και όχι πολύ σφιχτή.
Σκεπάζουμε και πάλι και αφήνουμε 2-3 ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο.
Παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη και πλάθουμε κορδόνια. Ενώνουμε 3 κορδόνια, τα βρέχουμε στην άκρη με λίγο νερό να κολλήσουν και πλέκουμε μια πλεξούδα। Τοποθετούμε σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και αλείφουμε με το αυγό διαλυμένο σε λίγο νερό. Στολίζουμε, αν θέλουμε, με φετούλες αμύγδαλα ή με σουσάμι. Ψήνουμε σε κρύο φούρνο στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.
Η συνταγή είναι της Κλαίρης με πολύ μικρές δικές μου τροποποιήσεις.

ΠΗΓΗ: http://bettyscuisine.blogspot
 Επίσης μπορείτε να με βρείτε στο facebook
ή στείλτε μου email στο bettyscuisine@gmail.com
Elizabeth