Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

«Επιλογές Στελεχών Εκπαίδευσης ή οι “ΒΟΣΚΗΣΙΜΕΣ ΓΑΙΕΣ” των πολιτικών δυνάμεων που επαγγέλλονται το “ΝΕΟ”!»

Στις 20/11/2015, την ίδια μέρα που το Σ.τ.Ε. δεν έκανε δεκτό το αίτημα του ΥΠ.Π.Ε.Θ. να απορριφθεί το αίτημα ακύρωσης του νέου συστήματος επιλογής στελεχών εκπαίδευσης, ο Υπουργός Παιδείας, επιδεικνύοντας ζηλευτά αντανακλαστικά για την προστασία των “βοσκήσιμων γαιών” της Κυβέρνησης, προχώρησε σε κατάθεση τροπολογίας για αλλαγή του συστήματος επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης σε Σχέδιο Νόμου που έχει τίτλο «ΒΟΣΚΗΣΙΜΕΣ ΓΑΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ». Για τα μάτια του κόσμου και εμπαίζοντας τους συνδικαλιστικούς φορείς και κάθε έννοια διαλόγου, την έστειλε και στις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών για έκφραση γνώμης μέσα σε 4 μέρες.

Το πρόβλημα ήταν διαπιστωμένο για τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στις “βοσκήσιμες γαίες” των θέσεων ευθύνης της εκπαίδευσης που προορίζονται αυστηρά για την κομματική τους πελατεία, κατά τις επιλογές διευθυντών σχολείων μπήκαν απρόσκλητοι σχεδόν το 90% των διευθυντών που είχαν επιλεγεί με το προηγούμενο σύστημα. Οι Μπαλτάς - Κουράκης αποδείχτηκαν ανάξιοι να περιφρουρήσουν τις “βοσκήσιμες γαίες”.

Η λύση αναζητήθηκε στις παλιές καλές συνταγές. Διότι καλή η “δημοκρατία της μυστικής ψηφοφορίας”, αλλά οι εκπαιδευτικοί στη μεγάλη τους πλειοψηφία τίμησαν άξιους εκπαιδευτικούς, κατέστησαν καταγέλαστες τις περιπτώσεις που για παραταξιακούς λόγους αγνοήθηκαν άξιες υποψηφιότητες και κατέστησαν το σύστημα αναποτελεσματικό για τις επιδιώξεις των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για την δημιουργία κομματικού κράτους.

Πίσω λοιπόν στην συνέντευξη, αλλά μην την πάθουμε πάλι και μας προκύψουν τίποτα άλλοι. Όχι λοιπόν στην συνέντευξη του ν.3848/10 που είχε προβλέψεις για διαφανείς διαδικασίες και για εξασφάλιση ισότιμης αντιμετώπισης. Όχι συγκεκριμένη διαδικασία και συνέντευξη πάνω σε θέμα από εκ των προτέρων γνωστή τράπεζα θεμάτων. Αλλά στην παλιά καλή συνέντευξη που δίνει το δικαίωμα σε κάθε συμβούλιο να κάνει ό,τι θέλει.

Και αφού το συμβούλιο θα κάνει ό,τι θέλει πρέπει να είναι ένα συμβούλιο που να θέλει αυτό που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν το άφησε στην τύχη του ο σοφός νομοθέτης. Γιατί αν το Συμβούλιο Επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης ήταν συγκροτημένο, όπως προέβλεπε ο προηγούμενος νόμος, με πρόεδρο που περνά από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και με μέλη ΔΕΠ που προτείνονται από τα πανεπιστήμιά τους και με μέλη που προτείνει το ΙΕΠ και το ΕΚΔΔΑ, δεν θα ήταν απόλυτα ελεγχόμενο. Αντίθετα προτείνει 13 5μελή Περιφερειακά Συμβούλια, στα οποία θα προεδρεύουν οι γνωστοί “αξιολογικά” διορισμένοι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης και εκτός από τους 2 αιρετούς, τα μέλη τους (1 μέλος ΔΕΠ και 1 σχολικός σύμβουλος) θα προτείνονται (ουσιαστικά θα διορίζονται) από τον ίδιο χωρίς κριτήρια.

Άλλο ένα εμπόδιο μένει. Αν οι δυνατότητες επιλογών είναι διευρυμένες και οι δηλώσεις προτίμησης γίνονται μετά την ανακοίνωση των αξιολογικών πινάκων, τότε θα περιοριζόταν η δυνατότητα ελέγχου των επιλογών από τα συμβούλια και οι άξιοι και μέσα από στημένες διαδικασίες θα καταλάμβαναν κάποιες θέσεις. Η λύση απλή: κατακερματισμός του πεδίου, περιορισμός των δυνατοτήτων επιλογών μέχρι δύο διευθύνσεις εκπαίδευσης (έναντι της δυνατότητας δήλωσης προτιμήσεων για τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης δύο Περιφερειακών ΔΕ του προηγούμενου νόμου) και βέβαια δηλώσεις επιλογής πριν την διαμόρφωση των αξιολογικών πινάκων.

Το έργο της προστασίας των “βοσκήσιμων γαιών” της διοίκησης της εκπαίδευσης προχωρά. Θα ολοκληρωθεί όταν θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τους Σχολικούς Συμβούλους. Έχει υπάρξει πρόνοια και στα Συμβούλια Επιλογής τους τα 2 μέλη που προτείνονταν από το ΙΕΠ και το ΕΚΔΔΑ έχουν αντικατασταθεί από “2 εκπροσώπους του ΥΠ.Π.Ε.Θ.”. Εξάλλου ο Υπουργός δεν θα διστάσει να θεσμοθετήσει ό,τι βολεύει τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο πάντα προώθησης της συναίνεσης, που ζήτησε ο Πρωθυπουργός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μην ανησυχείτε. Τίποτα στην τύχη του. Οι “βοσκήσιμες γαίες” όχι μόνο θα προστατευθούν, αλλά και θα επεκταθούν. Ακόμα και για την επιλογή εκπαιδευτικών για τους θεσμούς της Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης (Ενισχυτική Διδασκαλία, Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη) προβλέπεται συνέντευξη από όργανα που διορίζει ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης.

Το “νέο” μας πάει ολοταχώς πίσω στο παλιό, στο πολύ παλιό, δηλαδή στην “ασφάλεια” του κομματικού κράτους. Ακόμα και η τελευταία ελπίδα των πλέον αισιόδοξων, ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο, σβήνει.

Ας αντισταθούμε στο γκρέμισμα.

Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2015
Π Α Ν Ε Λ Λ Α Δ Ι Κ Η    Ε Π Ι Τ Ρ Ο Π Η    Π Ρ Ω Τ Ο Β Ο Υ Λ Ι Α Σ
«Π Α Ι Δ Ε Ι Α – 2 0 1 5»

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο:   protovoulia.paideia2015@gmail.com
Ιστοσελίδα:   https://www.facebook.com/protovoulia.paideia