Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

«Μετωπική» Τσίπρα – Σόιμπλε στο Νταβός σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Βαρύ ήταν το κλίμα στο Νταβός της Ελβετίας όπου σε πάνελ ομιλητών στο πλαίσιο της διεξαγωγής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, βρέθηκαν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλ. Τσίπρας.
Κυρίαρχο θέμα ήταν η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με τους κ.κ. Τσίπρα και Σόιμπλε να εκφράζουν τις τελείως διαφορετικές απόψεις που έχουν επ’ αυτού. Χαρακτηριστικό της έντασης ήταν πως ο κ. Σόιμπλε είπε πως αν κάποιος ζητούσε από τη γερμανική Βουλή να αλλάξει την συμφωνία για την στήριξη της Ελλάδας υπό τον όρο της παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα ήταν «σαν να μπαίνει σε δωμάτιο με δυναμίτες με ένα αναμμένο κερί». Απαντώντας στην αποστροφή του γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Δεν μπορούμε να μένουμε στο σκοτάδι διαρκώς. Να βγάλουμε τον δυναμίτη και να ανάψουμε κερί».
Στη συζήτηση, εκτός των κ.κ. Τσίπρα και Σόιμπλε, συμμετείχαν ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, καθώς και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς.

Β. Σόιμπλε: «Απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα»
Πιο αναλυτικά, ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε την άποψη της Γερμανίας ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη και σημείωσε πως αν κάποιος ζητούσε από τη γερμανική Βουλή να αλλάξει την συμφωνία για την στήριξη της Ελλάδας υπό τον όρο της παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα θα ήταν «σαν να μπαίνει σε δωμάτιο με δυναμίτες με ένα αναμμένο κερί».
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, είπε ακόμη ότι στόχος για όλη την Ευρώπη πρέπει να είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας κάθε κράτους-μέλους, λέγοντας πως «πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα». «Για εμένα, αλληλεγγύη σημαίνει να κάνουμε όλοι ό,τι μπορούμε για να ισχυροποιήσουμε την Ευρώπη, και αυτό γίνεται τηρώντας και υλοποιώντας τις συμφωνίες» ανέφερε.  «Αν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρότερη τότε πρέπει να εφαρμόσουμε ό,τι συμφωνήσαμε. Είναι η εφαρμογή ανόητε» είπε ο Σόιμπλε παραφράζοντας μια φράση του Μπιλ Κλίντον που είχε πει «είναι η οικονομία, ανόητε».

Σε ό,τι έχει να κάνει με την παρουσία του ΔΝΤ, ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι αρχικά, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ «όμως η καγκελαρία ήταν και στο τέλος είχε δίκιο» είπε. Και είπε με νόημα: «Έτσι είναι πάντα, οι υπουργοί Οικονομικών έχουν άδικο κι οι αρχηγοί κρατών δίκιο». Ακόμη, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το προσφυγικό, λέγοντας πως «ο χρόνος για να επιλύσουμε την προσφυγική κρίση εξαντλείται και, πλέον, οι λύσεις θα κοστίσουν πιο πολύ απ' ό,τι αρχικά είχαμε υπολογίσει». «Οι κυβερνήσεις θα χρειαστεί να επενδύσουν δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να άρουν τις πιέσεις από το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα που γνώρισε η Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», συνέχισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Αλ. Τσίπρας: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εφαρμόσουμε τη συμφωνία»
Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, είπε πως η Ελλάδα πιστεύει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαχειριστεί το πρόγραμμα μόνη της, αλλά αποδέχεται ότι άλλοι εταίροι επιθυμούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ. «Υπάρχει μια μακρά συζήτηση, έχουμε ακούσει διαφορετικές απόψεις. Κάποιοι εταίροι ζήτησαν την εμπλοκή του ΔΝΤ και συμφωνήσαμε προκειμένου να υπάρξει η συμφωνία. Τώρα, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εφαρμόσουμε αυτή τη συμφωνία», δήλωσε. Απαντώντας, μάλιστα, στον Β. Σόιμπλε, σημείωσε: «Δεν μπορούμε να μένουμε στο σκοτάδι διαρκώς. Να βγάλουμε τον δυναμίτη και να ανάψουμε κερί».
Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι η Ευρώπη για να μπορέσει να προχωρήσει πρέπει να βάλει μπροστά την ατζέντα της ανάπτυξης και σημείωσε ότι η Ευρώπη σήμερα είναι αντιμέτωπη με μια τριπλή κρίση: Την οικονομική κρίση από όπου η Γηραιά Ήπειρος δεν έχει καταφέρει ακόμη να απεγκλωβιστεί, την προσφυγική κρίση και την κρίση αστάθειας. Ο πρωθυπουργός είπε, επίσης, πως η Ελλάδα είναι στην καρδιά των τριών παράλληλων κρίσεων και στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψουμε τη χώρα από κομμάτι της κρίσης σε τμήμα της λύσης.
Επίσης, έκανε λόγο για ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη, αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αμβλυνθούν οι ανισότητες μεταξύ των χωρών της περιφέρειας και των χωρών του βορρά. Ανέφερε, μάλιστα, ότι μια ελληνική επιχείρηση δανείζεται στην Ελλάδα με 7%, ενώ μια επιχείρηση σε μια βόρεια χώρα δανείζεται με 1% και τόνισε ότι χρειάζεται να βάλουμε κοινούς κανόνες φορολογικούς, δημοσιονομικούς, χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, γιατί, όπως είπε, δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες με 25% ανεργία στην καρδιά της Ευρωζώνης, στην καρδιά της Ευρώπης.
Σχετικά με το προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας ζήτησε τη δημιουργία ενός αξιόπιστου μηχανισμού μετεγκατάστασης των προσφύγων προς όλες τις χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο προς κάποιες συγκεκριμένες. Επανέλαβε πως «αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι μια μεγάλη ντροπή για τον κοινό ευρωπαϊκό μας πολιτισμό, να έχουμε καθημερινά απώλειες δεκάδων ανθρώπινων ζώων γιατί δρουν ανενόχλητοι οι διακινητές.
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr