Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Κυριαρχικά δικαιώματα και αντιμετώπιση του προσφυγικού

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ κ. ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΝΑΤΟ Ή
"ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΥΦΥΪΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΑΓΝΟΙΑΣ"

Διαβάζουμε με έκπληξη την θέση του κ.Τσίπρα προς την κ. Μέρκελ για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε κοινές περιπολίες.
"....ο κ. Τσίπρας, στο πλαίσιο επικοινωνίας με την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, κατέστησε σαφές ότι η οποιαδήποτε εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην επιτήρηση στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού θα αφορά αποκλειστικά τα τουρκικά χωρικά ύδατα και δεν θα πρέπει να θίγει με κανέναν τρόπο τα εληνικά κυριαρχικά δικαιώματα."

Η θέση αυτή είναι τελείως λάθος από κάθε πλευρά, διότι στην ουσία λέει απροσχημάτιστα: "μη θίγεις τα δικά μου δικαιώματα, αλλά θίξε του άλλου"! Σαν αρχή διαπραγμάτευσης στο διεθνές περιβάλλον είναι "a priori" εσφαλμένη και μας θέτει σε θέση άμυνας.


Τα κυριαρχικά δικαιώματα δεν θίγονται εάν υπάρχει σαφής συμφωνία περιορισμένης χρονικής διάρκειας, συγκεκριμένης διοικητικής δομής και το "mandate" για την επιχείρηση να έχει συνδεθεί με τον έλεγχο και τη καταγραφή σε "μικτά hot spots" στη ξηρά, με παροχή συνδρομής σε πληροφορίες, σε προσωπικό και σε υλικό ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και σε ανθρωπιστικές δράσεις στη ξηρά των δύο χωρών.

Επίσης θα μπορούσαμε να προβάλουμε την ανάγκη για μικτές ομάδες περιπολίας με τεχνολογικό εξοπλισμό στην τουρκική ακτή, σε όλη τη ζώνη επιβίβασης, ώστε να αποτραπούν οι δουλέμποροι να φορτώνουν τις βάρκες.

Όσον αφορά στη θάλασσα, έαν τελικά εμπλακεί το ΝΑΤΟ, η μόνη μας λύση είναι να αξιοποίησουμε το ήδη κεκτημένο και αποδεκτό πλαίσιο των Ολυμπιακών αγώνων, με τη κάθε χώρα να έχει την διοικητική ευθύνη των περιπολίων των δικών της πλοίων συν των ΝατοΪκών, στα δικά της χωρικά ύδατα και να συνεργάζεται στην ανταλλαγη και αξιοποίηση πληροφορίων με τις Νατοϊκές δομές.

Πρέπει όμως να δοθεί ιδιαίτερη σημασία ώστε να μην εγκαθιδρυθούν συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές με συντεταγμένες, γιατί τότε, όσο πιο πολύ διαρκεί η επιχείρηση, τόσο πιο πολύ αυτές θα αποκτούν γκρίζο χαρακτήρα, αλλά και γιατί οι Τούρκοι θα επιδιώξουν να αποκλείουν περιοχές για συγκεκριμένους λόγους.

Οι οιεσδήποτε περιοχές περιπολίας συμφωνηθούν, θα πρέπει να προσδιορισθούν με κατάλληλο λεκτικό και μόνο ως προς τις ακτές επιβίβασης, γιατί εκεί υπάρχει το πρόβλημα με τη διακίνηση μεταναστών και προσφύγων..

Αυτό όμως που κυρίως θίγεται πέραν του αυτοσεβασμού και της εικόνας μας ως χώρα, είναι το πεδίο των αρμοδιοτήτων (όχι κυριαρχικών δικαιωμάτων) που μας έχουν εκχωρηθεί στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών στις περιοχές έρευνας και διάσωσης και FIR.
Επίσης θα τεθεί σε δοκιμασία και η διαφορά χωρικών υδάτων κι ενάεριου χώρου που έχουμε εγκαθιδρύσει.

Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ, αλλά και των ενόπλων δυνάμεων μας, έαν φερθούμε έξυπνα, παρουσιάζει και ένα τεράστιο πλεονέκτημα!
Δημιουργεί ιστορικό προηγούμενο έναντι των αιτιάσεων των Τούρκων για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, κυρίως των Δωδεκανήσων!
Σημαντικότατο πλεονέκτημα που θα πρεπει να συνεκτιμηθεί έξυπνα από τη πλευρά μας.!

Γι' αυτό κ. Τσίπρα σταμάτα να κραυγάζεις, να κάνεις ανόητες δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση που μας φέρνουν σε δυσχερέστερη θέση και βάλε τους ειδικευμένους να δουλέψουν με την συλλογική ευφυϊα τους.

Εκτός έαν με τόσους συμβούλους/συγγενείς/φίλους και κομματικούς που έχεις μαζέψει γύρω σου, έχεις δημιουργήσει "συλλογική ευφυϊα ατομικής άγνοιας"

Γραφείο τύπου_κοινωνία αξιών