Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016

Πρόσκληση-Εκδήλωση τιμής για τον Καρδιτσιώτη Αρχιστράτηγο Γεώργιο Καραϊσκάκη {Νέο Φάληρο Αττικής-Κυριακή, 17 Απριλίου 2016 - ώρα 11.30' π.μ.}

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ
ΕΚ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ
ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙΑΝΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
«Ο ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ»
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Σύλλογος των Απανταχού εκ του Νομού Καρδίτσας καταγομένων κι ο Σύλλογος των Απανταχού Μαυρομματιανών Καρδίτσας «Ο Καραϊσκάκης» σας προσκαλούν την Κυριακή, 17 Απριλίου 2016 και ώρα 11.30’ π.μ. στην καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση που συνδιοργανώνουν στο Μνημείο όπου φυλάσσονται τα οστά του Καρδιτσιώτη Αρχιστράτηγου, Γεωργίου Καραϊσκάκη στο Νέο Φάληρο Αττικής (πλησίον Γηπέδου «Καραϊσκάκης») (Η γενέτειρά του είναι το χωριό Μαυρομμάτι του Δήμου Μουζακίου Καρδίτσας).
Θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς & Φαλήρου, κ.κ. Σεραφείμ.
Για τη ζωή και το έργο του μεγάλου αυτού Ανδρός και Ήρωα της Επανάστασης του 1821 θα μιλήσει ο Διευθυντής του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, Ταξίαρχος κ. Παναγιώτης Καπερώνης, ενώ θα πραγματοποιηθεί, μετά την επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων των φορέων.
Θα αποδώσει τις δέουσες τιμές η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιώς.
Η παρουσία σας στην εκδήλωση θα είναι πολύ σημαντική για τον τιμώμενο συμπατριώτη μας και τους διοργανωτές Συλλόγους μας.
Με εκτίμηση,
Για τον Σύλλογο των Για τον Σύλλογο των Απανταχού
Απανταχού Καρδιτσιωτών Μαυρομματιανών Καρδίτσας
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.
Κων/νος Κουσαής Θωμάς Ζούμπος
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ

Σύλλογος των Απανταχού Καρδιτσιωτών
- Μαρία Νασιάκου {Α’ Αντιπρόεδρος Δ.Σ. – τηλ. 210.7705286 & 6937.017443}
- Σωτηρία Παπαδήμου {Ειδική Γραμματέας Δ.Σ. – τηλ. 6958.470465}
Γραφεία: οδός Κάνιγγος 9, ΑΘΗΝΑ {Πλατεία Κάνιγγος – 2ος όροφος}
Τηλέφωνα: 210.3301370 – 210.8254304 – 6976.704654
Φαξ: 210.8254305
Site: www.karditsiwtes.gr (είναι υπό κατασκευή)
E-mail: s.a.karditsiwtwn@gmail.com
Facebook: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΩΝ

Σύλλογος των Απανταχού Μαυρομματιανών Καρδίτσας «Ο Καραϊσκάκης»
- Θωμάς Ζούμπος {Πρόεδρος Δ.Σ.}
Γραφεία: οδός Ευριπίδου 9, ΑΘΗΝΑ
Τηλέφωνα: 210.3239984 - 6944.804477
Φαξ: 210.3239984
E-mail: Thomas_Zoumbos@yahoo.grΣημ.: 1. Όποιος φορέας ή σωματείο επιθυμεί να καταθέσει στεφάνι στον τάφο του Γεωργίου Καραϊσκάκη, παρακαλούμε πολύ να επικοινωνήσει με έναν εκ των παραπάνω εκπροσώπων των Συλλόγων μας έως και την Παρασκευή, 15 Απριλίου 2016.
2. Το Μνημείο στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η επιμνημόσυνη δέηση βρίσκεται ακριβώς έξω από τον σταθμό του Η.Σ.Α.Π. «Νέο Φάληρο» και δίπλα ακριβώς από το Γήπεδο «Καραϊσκάκης».

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ, ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ
Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης γεννήθηκε στις 23 Απριλίου 1782, ανήμερα της εορτής του Αγ. Γεωργίου στο χωριό Μαυρομμάτι του Δήμου Μουζακίου Καρδίτσας, σε μια σπηλιά («Σπηλιά του Καραϊσκάκη») πολύ κοντά στην Ιερά Μονή Αγ. Γεωργίου (Καραϊσκάκη).
Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στο Μαυρομμάτι (το σπίτι του ανακατασκευάστηκε και λειτουργεί σήμερα σαν μουσείο) μέχρι 15 χρονών. Δύο χρόνια αργότερα συλλαμβάνεται από τον Αλή Πασά και μεταφέρεται στα Ιωάννινα, όπου κατατάχθηκε σαν σωματοφύλακας του ιδίου του Αλή Πασά. Μετά από λίγα χρόνια φεύγει από τα Ιωάννινα και κατατάσσεται στο κλέφτικο σώμα του περίφημου Κατσαντώνη, όπου διέπρεψε για την τόλμη του και αναδείχθηκε σε πρωτοπαλίκαρό του.
Το 1819 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Το 1820 όταν ο Αλή Πασάς πολιορκήθηκε στα Γιάννενα, ο Καραϊσκάκης που είχε ξαναπιαστεί πάλι από τον τύραννο, με ένα τέχνασμα κατάφερε κι έβγαλε από την πολιορκούμενη πόλη, τη γυναίκα του Γκόλφω και τις δύο κόρες του, Πηνελόπη και Ελένη.
Το 1821 με απόφαση της κεντρικής Διοίκησης της Επανάστασης ανατέθηκε στον ίδιο και σε άλλους οπλαρχηγούς η Διοίκηση της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Στα Τζουμέρκα πραγματοποίησε την πρώτη του μεγάλη έφοδο κατά των Τούρκων.
Τον Ιανουάριο του 1823 ο Καραϊσκάκης έγινε καπετάνιος όλων των Αγράφων με δύναμη περίπου 1000 ανδρών τρέποντας σε φυγή τους Τούρκους στον Αγ. Βλάση της Ευρυτανίας φονεύοντας 200 από αυτούς. Τον επόμενο χρόνο ο Καραϊσκάκης στέλνει σώμα 300 ανδρών του στον αδελφικό του φίλο Μάρκο Μπότσαρη και αυτός εγκαταστάθηκε στο Αιτωλικό.
Ο Καραϊσκάκης διακρίνεται στις μάχες του 1824 κατά του Δερβίς Πασά και βοήθησε τα μέγιστα, αν και άρρωστος βαριά, το πολιορκούμενο Μεσολόγγι, σημειώνοντας αρκετές και σπουδαίες νίκες κατά των πολιορκητών. Από εκεί ξαναπηγαίνει στα αγαπημένα του Άγραφα και διεξάγει νέες μεγάλες νίκες.
Στη συνέχεια οδηγεί τους άνδρες του στο Ναύπλιο και ερχόμενος σε συμφωνία με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ζήτησε από την Κυβέρνηση ικανό στράτευμα για να επιτεθεί στο στρατό του Κιουταχή. Ο Πρόεδρος Ανδρ. Ζαϊμης αναγόρευσε τότε τον Καραϊσκάκη Αρχιστράτηγο του Ελληνικού τακτικού στρατού και Γενικό Αρχηγό της Στερεάς Ελλάδας, δίνοντάς του συγχρόνως τα μέσα που χρειαζόταν.
Το 1826 ο Καραϊσκάκης φεύγει από το Ναύπλιο στην Ελευσίνα συγκροτώντας τον μεγαλύτερο για την εποχή τακτικό στρατό με 3500 άνδρες. Πραγματοποιεί διάφορες μάχες κατά του τρομερού Κιουταχή, ενώ μετά από λίγους μήνες βλέποντας ότι ήταν αδύνατη η κατά μέτωπο νικηφόρα επίθεση, αποφάσισε να απελευθερώσει πρώτα τη Στερεά Ελλάδα και να επιστρέψει αργότερα για τη μεγάλη μάχη απελευθέρωσης της Αθήνας. Στο Δίστομο κατατρόπωσε ένα Τούρκικο απόσπασμα, στην Αράχωβα διέλυσε τον στρατό των Μουσταφά Μπέη και Μεχμέτ Πασά σκοτώνοντας 2000 Τούρκους.
Τον Ιανουάριο του 1827 μετά την ολοκληρωτική απελευθέρωση όλης της Στερεάς Ελλάδας, επιστρέφει στη Σαλαμίνα για το τελειωτικό χτύπημα στον Κιουταχή και την απελευθέρωση της Αθήνας. Στις 22 Απριλίου 1827 όμως, σε μία μικροσυμπλοκή με τους Τούρκους τραυματίζεται και το πρωί της 23ης Απριλίου, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου και της εορτής του άφησε την τελευταία του πνοή στο Φάληρο.
Με δική του εντολή μεταφέρθηκε και ενταφιάστηκε στη Σαλαμίνα, στο εκκλησάκι του Αγ. Δημητρίου. Στις 22 Απριλίου του 1835 παρουσία του τότε Βασιλέως Όθωνα έγινε η ανακομιδή και η μεταφορά των λειψάνων του από την Σαλαμίνα στο Νέο Φάληρο, όπου και βρίσκονται έως και σήμερα, δίπλα από το Γήπεδο του Ολυμπιακού που φέρει το όνομά του.
Ως ελάχιστο φόρο τιμής στον μεγάλο Ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, οι Απανταχού Καρδιτσιώτες τιμούμε κάθε χρόνο την μνήμη του συμπατριώτη μας, Αρχιστράτηγου Γεωργίου Καραϊσκάκη στο Μνημείο όπου φυλάσσονται τα οστά του στο Νέο Φάληρο Αττικής.