Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Ο Πάπας και ο Πατριάρχης νίκησαν τις βόμβες του μίσους

ΑΡΘΡΟ ΤΕΛΗ
του Αριστοτέλη Βασιλάκη
Η ιστορική συνάντηση Πατριάρχη – Πάπα στην Λέσβο, με αφορμή το προσφυγικό μπορεί να χαρακτηριστεί άνετα και ως το θρησκευτικό γεγονός της χιλιετίας… Οι Σύροι πρόσφυγες με το δράμα τους, μπορεί να μην «καταργούν» το Σχίσμα των δύο μεγάλων Εκκλησιών, ωστόσο αυτή η συνάντηση μπορεί να αποδειχτεί καθοριστική για την περαιτέρω προσέγγιση των δύο Εκκλησιών, αλλά και για την γενικότερη παγκόσμια κοινωνική εξέλιξη…
Είναι ξεκάθαρο πως ακόμα και σήμερα οι Θρησκείες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση των κοινωνικών εξελίξεων… Θυμίζουμε πως η Καθολική Εκκλησία έχει περίπου 1,2 δισεκατομμύρια πιστούς, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει περίπου 300 εκατομμύρια πιστούς με 14 αυτοκέφαλες εκκλησίες, πλήρως ανεξάρτητες διοικητικά.
Μπορεί το Σχίσμα των δύο Εκκλησιών να ήρθε το 1054, ωστόσο δεν προέκυψε ξαφνικά. Στην πραγματικότητα επισημοποίησε μια ήδη προϋπάρχουσα κατάσταση καθώς με το πέρασμα των χρόνων ο ανατολικός και ο δυτικός Χριστιανισμός διαμόρφωσαν διαφορετικές παραδόσεις, αν και εξελίχθηκαν παράλληλα, καθώς το χάσμα μεταξύ τους διευρυνόταν σε επίπεδο δογματικό, λειτουργικό και διοικητικό.
Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία η στέψη του Καρλομάγνου τα Χριστούγεννα του 800 ήταν εκείνη που έθετε εν αμφιβόλω την οικουμενική ιδιότητα του Βυζαντινού αυτοκράτορα και ταυτόχρονα διεύρυνε το χάσμα μεταξύ ανατολής και δύσεως. Ο Πάπας έβρισκε έναν προστάτη για τη Ρωμαϊκή Εκκλησία, γεγονός που διευκόλυνε την ρήξη του με την Κωνσταντινούπολη.
Ο βυζαντινός αυτοκράτορας περιοριζόταν πλέον στην Ανατολή. Για τους βυζαντινούς συνιστούσε πραξικόπημα κατά της νόμιμης αυτοκρατορικής εξουσίας. Έτσι άρχιζε μια μακρά περίοδος «που θα την χαρακτήριζε το λεγόμενο πρόβλημα των δύο αυτοκρατόρων με την ανταγωνιστική αναμέτρηση των δύο αυτοκρατοριών». Όλ’ αυτά οδήγησαν στην άλωση της Πόλης το 1453, η οποία κατά την γνώμη μου θα είχε αποφευχθεί αν δεν είχε προέλθει το Σχίσμα.
Ως εκ τούτου, καθοριστικός παράγοντας σε όλ’ αυτά μπορεί να χαρακτηριστεί ο Καρλομάγνος!!! Με μια εντελώς απλοϊκή προσέγγιση, αλλά απόλυτα λογική, οι Γερμανοί ήταν εκείνοι που έδωσαν την Κωνσταντινούπολη στους Τούρκους και χώρισαν στα δύο τον Ρωμαϊκό και Βυζαντινό πολιτισμό, οι οποίοι κατά την γνώμη μου, υπήρξαν η φυσική εξέλιξη του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού…
Στο δια ταύτα ο Αργεντίνος Πάπας Φραγκίσκος, παρέα με τον Έλληνα Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο έστειλαν ένα ανεπανάληπτο – κατά την γνώμη μου – παγκόσμιο κοινωνικό μήνυμα… Η Αργεντινή και η Ελλάδα, δηλαδή οι δύο χώρες – μαύρα πρόβατα – του σύγχρονου καπιταλισμού, δίνουν μαθήματα ανθρωπιάς στους «πλούσιους πολιτισμένους»… Παράλληλα στέλνουν κι ένα μήνυμα στους απανταχού μουσουλμάνους… Η ανθρωπιά και η ειρήνη, δεν έχουν κράτος, ούτε θρησκεία… Οι 12 πρόσφυγες που πήρε μαζί του στο Βατικανό ο Πάπας Φραγκίσκος είναι όλοι Μουσουλμάνοι!!! Οι βόμβες που δημιουργούν πρόσφυγες στην Συρία, πέφτουν από «πλουσίους Χριστιανούς» και «Ισλαμοφασίστες τσιράκια», ενάντια σε «φτωχούς μουσουλμάνους και Χριστιανούς».