Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Ξεκίνησαν τα μαθήματα Βικιπαίδειας για εκπαιδευτικούς

Όπως είχε ανακοινωθεί, ξεκίνησε από το Σαββάτο 10/9 ο πρώτος κύκλος μαθημάτων Βικιπαίδειας για εκπαιδευτικούς. Πολλοί εκπαιδευτικοί σε όλο τον κόσμο έχουν χρησιμοποιήσει τη Βικιπαίδεια ως εκπαιδευτικό εργαλείο στο σχολείο. Η χρήση της Βικιπαίδεια ως εκπαιδευτικού εργαλείου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στην εκπαίδευση ενηλίκων αλλά και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δίνει τη δυνατότητα σε εκπαιδευόμενους και εκπαιδευτικούς να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους και να προβάλλουν το έργο τους εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα αυτή την παγκόσμια δεξαμενή γνώσης.
Αυτό το πρόγραμμα επιμόρφωσης, που διοργανώνεται από το Wikimedia Community User Group Greece, έχει ως σκοπό να προσφέρει στους εκπαιδευτικούς εξοικείωση με την Βικιπαίδεια, να τους καθοδηγήσει έτσι ώστε να κατανοήσουν τις θεμελιακές πολιτικές της Βικιπαίδειας, να τους πληροφορήσει για τις υπάρχουσες εμπειρίες από την χρήση της Βικιπαίδειας ως διδακτικού μέσου και να καλλιεργήσει νέες ιδέες πάνω σε αυτό τον άξονα. Πολλοί εκπαιδευτικοί σε όλο τον κόσμο έχουν χρησιμοποιήσει τη Βικιπαίδεια ως εκπαιδευτικό εργαλείο στις σχολές τους. Σε αυτό το πρόγραμμα επιμόρφωσης, συνθέτουμε τις εμπειρίες τους για να βοηθήσουμε τους εκπαιδευτικούς να διαπιστώσουν το πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη Βικιπαίδεια στο σχολείο τους.

Tο πρόγραμμα διεξάγεται εξολοκλήρου διαδικτυακά. Κάθε Σαββάτο θα αναρτάται ένα νέο πρόγραμμα το οποίο θα περιλαμβάνει την παρακολούθηση κάποιων video, την ανάγνωση κάποιων κειμένων, την πρακτική εξάσκηση επεξεργασίας στην Βικιπαίδεια, την επίλυση κάποιων κουίζ και μια προαιρετική συμμετοχή σε μάθημα εξ’ αποστάσεως με τον σύμβουλο/εκπαιδευτή εντός της εβδομάδας πριν το επόμενο Σαββάτο. Οι συμμετέχοντες μπορούν να προχωρούν με τον δικό τους ρυθμό, μελετώντας το υλικό που παρέχουμε στον χρόνο που διαθέτουν.
Μετά το τέλος των μαθημάτων, το πρόγραμμα θα επαναληφθεί για να εξυπηρετηθούν οι εκπαιδευτικοί που δεν πρόλαβαν να δηλώσουν συμμετοχή στον πρώτο κύκλο (οι εγγραφές διακόπηκαν λόγω της μεγάλης ζήτησης).
 Το Wikimedia Community User Group Greece είναι από το 2013 επίσημα αναγνωρισμένο από το Ίδρυμα Wikimedia, τον οργανισμό υπό τον οποίο λειτουργεί η Wikipedia και άλλα εγχειρήματα. Το πρόγραμμα συντονίζεται από τον Μάριο Μαγιολαδίτη, εκπαιδευτικό.