Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

ΜΠΟΜΠΟΤΑ ♥

Όλα τα γεύματα τα συνόδευε η μπομπότα , ψωμί φτιαγμένο με καλαμποκάλευρο , καθώς και στο κολατσιό , στη δουλειά , στα χωράφια , στο σκάρο , παντού η μπομπότα είχε την πρώτη θέση , και  συνόδευε , το τυρί άντε και κανένα αυγό .
Στα χρόνια του μεσοπολέμου , το σταρένιο ψωμί , το " χάσικο " , όπως το λέγανε. Για  τους πολλούς πάντα,  ήταν σπάνιο είδος και πολλές φορές το τρώγανε μαζί με την  μπομπότα , σαν κάτι εξαιρετικό  και στη θέση του τυριού ακόμα .
Μετά τον πόλεμο όμως , με τις συμβουλές των γεωπόνων , τους καινούριους σπόρους , τα λιπάσματα , τα φάρμακα και τις καινούριες μεθόδους καλλιέργειας , εξαπλώθηκε  η σιτοκαλλιέργεια , κι' έτσι αντικαταστάθηκε η μπομπότα με το ..καθάριο ψωμί , το σταρένιο δηλαδή .
Η ονομασία του σταρένιου ψωμιού "χάσικο" έχει κι' αυτή την αιτιολογία της , ήταν λιγοστό βλέπεις και χανόταν γρήγορα. Φρέσκο , ζεστό-ζεστό , " χάσικο" ψωμί μόλις βγαλμένο απ' το φούρνο , είναι να μη χάνεται αμέσως . Να έχεις και λίγο τυράκι , περνάς μπέικα !!
Η μπομπότα ψηνόταν στη γωνιά ( στο τζάκι ) η στο φούρνο , ριγμένη πάνω στη γωνιά , αφού το καρβελάκι τυλιγόταν πρώτα με φύλλα κουτσουπιάς  ή καρυδιάς  και σκεπαζόταν με ζεστή στάχτη και θράκα.  Αυτή  ήταν η λειψή  μπομπότα .
Γινόταν όμως και μπομπότα ανεβατή , με προζύμι , μέσα στο ταψί , και σκεπαζόταν τότε με σιδερένια γάστρα .   Μπομπότα καλή γινόταν απ' το ντόπιο ανυδροκαλάμποκο και συνήθως γινόταν περίφημη "τριψιάνα".  Δηλαδή  την τρίβανε μέσα σε γάλα , γίδιο  η πρόβειο , ελαφρά αλατισμένο , και ήταν ένα υπέροχο γεύμα .
Εκείνα τα χρόνια , στα ορεινά χωριά μας το λάδι ήταν ελάχιστο , για φάρμακο που λένε , και στο φαί έμπαινε με τ' αδράχτι , κι αυτό βέβαια στο μεσημεριανό φαγητό , που ήταν άλλωστε και το μοναδικό αφού το βράδυ πέρναγε με κάτι πρόχειρο. 



Νόστιμη παραδοσιακή καλαμποκόπιτα … από την εποχή της κατοχής!

Υλικά

2 ποτήρια του νερού καλαμποκίσιο αλεύρι
1 ποτήρι του νερού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. σόδα φαγητού που τη σβήνουμε με μισό λεμόνι
1 κ.γ. κοφτό αλάτι
1 ποτήρι του νερού χλιαρό νερό
2 ποτήρια του νερού καλαμποκίσιο λάδι
5 αβγά
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό (200 γραμμάρια)
350 γρ. τυρί φέτα
Μαργαρίνη ή λάδι για το ταψί


Εκτέλεση

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά εκτός από το τυρί και προσθέτουμε νερό ώσπου να πετύχουμε ένα παχύρευστο χυλό. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μίξερ, αλλά δεν είναι απαραίτητο. Αφήνουμε το μείγμα να “ξεκουραστεί” για 20-30 λεπτά.
Στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 250 βαθμούς.
Τρίβουμε τη φέτα (με τα χέρια), τη ρίχνουμε στο μείγμα και το ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Βουτυρώνουμε καλά το ταψί μας (χρησιμοποιήστε το ταψί του φούρνου) και ρίχνουμε το χυλό.
Τοποθετούμε το ταψί στη 2η θέση του φούρνου και ψήνουμε για 25 λεπτά στους 250 βαθμούς (στο πρόγραμμα κάτω ψήσιμο και πάνω αέρα).

Καλή σας Επιτυχία!!!



ΠΗΓΕΣ:
http://www.portinews.gr/
http://thessmama.gr/