Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Εκδήλωση του ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ με θέμα «θεραπεία του Καρκίνου με ιό Ιλαράς» από την Δρ. Γαλάνη Ευανθία (Mayo Clinic)


Η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί στις μέρες μας και επιτρέπει την εύκολη μετάδοση γνώσεων και ιδεών. Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας μέσω Skype την Δευτέρα 19-12-2016 είχε τη σπουδαία ευκαιρία να έρθει σε επαφή με την Δρ. Ευανθία Γαλάνη, η οποία έχει επιδείξει μακροχρόνιο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών μεθόδων για την ίαση του καρκίνου.
Ο καρκίνος αποτελεί σύγχρονη μάστιγα (στις ΗΠΑ πεθαίνουν κάθε χρόνο 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι). Δεν είναι όμως τούτο το μοναδικό που μας παρακίνησε να αποκαταστήσουμε επικοινωνία μαζί της. Είναι το γεγονός ότι η Ευανθία Γαλάνη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καρδίτσα, κάτι που ίσως δε γνωρίζει ο πολύς κόσμος, το οποίο μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους. Ζει και εργάζεται στην Αμερική εδώ και 25 χρόνια, καθώς είναι καθηγήτρια ογκολογίας και Διευθύντρια του Τμήματος Μοριακής Ιατρικής της Mayo Clinic (Minnesota). Στο επίκεντρο των ερευνών του εργαστηρίου της είναι η ανάπτυξη και βελτιστοποίηση νέων προσεγγίσεων ιοθεραπείας, καθώς εστιάζει στην χρήση ιοθεραπείας για διάφορους συμπαγείς όγκους (καρκίνο των ωοθηκών, γλοιοβλάστωμα, καρκίνωμα νεφρικών κυττάρων, καρκίνο του παχέος εντέρου, μελάνωμα, ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα). Η δουλειά της υποστηρίζεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ και έχει συμμετάσχει σε αρκετά εξειδικευμένα προγράμματα της ερευνητικής αριστείας.
Το θέμα είχε μοναδικό ενδιαφέρον αφού εκπαιδευόμενοι και εκπαιδευτές, άκουσαν την Δρ. Γαλάνη να αναφέρεται ολιστικά στο θέμα «καρκίνος». Αρχικά μας εξήγησε τι είναι ο καρκίνος, πως αναπτύσσεται και τις μορφές του. Στη συνέχεια μας τόνισε την μεγάλη αξία της πρόληψης, αφού η έγκαιρη διάγνωση με ιατρικές εξετάσεις σε άνδρες και γυναίκες αποτελεί το πρώτο και μεγαλύτερο όπλο εναντίον του. Υπάρχουν μορφές οι οποίες εφόσον διαγνωσθούν έγκαιρα έχουν πλήρη ίαση. Κατόπιν, έκανε λεπτομερή παρουσίαση των ερευνών της, πώς ξεκίνησαν και σε ποιο στάδιο βρίσκονται για τη θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών, της κεφαλής, του τραχήλου και του μαστού, τα γλοιώματα και το πολλαπλό μυέλωμα. Μας εξήγησε αναλύτικά και γλαφυρά ότι στη μάχη κατά του καρκίνου χρησιμοποιεί τροποποιημένο ιό της ιλαράς που έχει την ίδια προέλευση με τον ιό που χρησιμοποιείται στα εμβόλια. Όταν λοιπόν διοχετευθεί στα καρκινικά κύτταρα του ασθενούς, αυτά συγκεντρώνονται σε ένα συμπαγές υπερ-κύτταρο το οποίο στη συνέχεια «αυτοκτονεί», με αποτέλεσμα την εξαφάνιση του όγκου. Ταυτόχρονα όμως, και τούτο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς (καθώς ο καρκίνος «μεταμφιέζεται» για να μην γίνεται αντιληπτός) πυροδοτείται και μαθαίνει να αναγνωρίζει τα καρκινικά κύτταρα.


Μετά την ενημέρωση οι εκπαιδευόμενοι/ες και εκπαιδευτικοί, είχαν τη δυνατότητα να θέσουν στην Δρ. Γαλάνη ερωτήσεις και να πάρουν απαντήσεις για θέματα που τους απασχολούν ή τους κίνησαν την περιέργεια. Όλοι ήμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και εντυπωσιασμένοι από την ενημέρωση αυτή, η οποία εντάσσονταν στα πλαίσια της βιωματικής μάθησης που είναι ο στόχος του σχολείου μας.
Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας λειτουργεί από το 2004 και είναι ένα καινοτόμο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Πολλοί από τους μαθητές μας είναι ΡΟΜΑ και μετανάστες. Το πρόγραμμα των ΣΔΕ χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση (ΕΣΠΑ 2014-2020)» που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της ΕΕ και του Ελληνικού Δημοσίου. Εποπτεύονται από το την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Υπηρετούν την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευσης και στόχοι είναι η επανασύνδεση με την τυπική εκπαίδευση, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
Σουφλάκος Βασίλειος
Φυσικός – MSc Τηλεπικοινωνίες

Διευθυντής ΣΔΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ