Φωτογραφία:Vasilis Karanasios-Εστιατόριο:Νίκος Καπέκας-Καρδίτσα |
Υλικά για 4 άτομα
1 ½ κιλό χοιρινά ποδαράκια και κοιλιά, έτοιμα καθαρισμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
10-12 κόκκους μαύρο πιπέρι
Αλάτι
Μπούκοβο (σπόροι σπασμένης πιπεριάς)
Για το σκορδοστούμπι
Σκελίδες από 1 κεφάλι σκόρδο
500 ml ξίδι
Εκτέλεση
Πατσάς! Ένα νόστιμο πιάτο γι΄ αυτούς που τον λατρεύουν!!!1 ½ κιλό χοιρινά ποδαράκια και κοιλιά, έτοιμα καθαρισμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
10-12 κόκκους μαύρο πιπέρι
Αλάτι
Μπούκοβο (σπόροι σπασμένης πιπεριάς)
Για το σκορδοστούμπι
Σκελίδες από 1 κεφάλι σκόρδο
500 ml ξίδι
Εκτέλεση
Πλένετε πολύ καλά και καθαρίζετε (ξύνετε) τα ποδαράκια και την κοιλιά. Τα βράζετε μέσα σε 4 λίτρα νερό, ξαφρίζοντας ανά διαστήματα. Όταν μαλακώσουν αρκετά, προσθέτετε το κρεμμύδι, τα πιπέρια και το αλάτι. Συνεχίζετε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά για 3-4 ώρες.
Βγάζετε το κρέας από την κατσαρόλα και το κόβετε στο μέγεθος που προτιμάτε (ψιλοκομμένος ή πιο χοντρός πατσάς). Τα ρίχνετε και πάλι στην κατσαρόλα και ανακατεύετε. Ελέγχετε για αλάτι και συνεχίζετε το βράσιμο της σούπας για να δέσει ο ζωμός.
Για να φτιάξετε το σκορδοστούμπι, βάζετε σε μπουκάλι με ξίδι τις πολτοποιημένες σκελίδες σκόρδου. Σερβίρετε τον πατσά σε βαθιά πιάτα, ρίχνετε σκορδοστούμπι και πασπαλίζετε με 1-2 σπόρους μπούκοβο.
Βγάζετε το κρέας από την κατσαρόλα και το κόβετε στο μέγεθος που προτιμάτε (ψιλοκομμένος ή πιο χοντρός πατσάς). Τα ρίχνετε και πάλι στην κατσαρόλα και ανακατεύετε. Ελέγχετε για αλάτι και συνεχίζετε το βράσιμο της σούπας για να δέσει ο ζωμός.
Για να φτιάξετε το σκορδοστούμπι, βάζετε σε μπουκάλι με ξίδι τις πολτοποιημένες σκελίδες σκόρδου. Σερβίρετε τον πατσά σε βαθιά πιάτα, ρίχνετε σκορδοστούμπι και πασπαλίζετε με 1-2 σπόρους μπούκοβο.
Για όσους λατρεύουν και επιθυμούν τον πατσά, ιδιαίτερα δε τις παγερές και κρύες μέρες του χειμώνα όπως πέρασαν κατά τις χιονισμένες μέρες οι κάτοικοι της Σαντορίνης,δεν έχει παρά να προβούν στις πιο κάτω ενέργειες προκειμένου να απολαύσουν ευχάριστα τις τσουχτερές περιόδους του χειμώνα, με ένα ωραίο τονοτικό και ζεστό φαγητό!
Μπορούν να προμηθευτούν πατσά είτε από την κοιλιά, είτε από τα κάτω άκρα του του μοσχαριού.
Το όνομα πατσάς, είναι τούρκικη λέξη από το paca, και σημαίνει πόδια κάθε σφαχτού, κατά συνεκδοχή, το στομάχι. Δηλαδή η κλασική σούπα από μοσχαρίσια ποδαράκια.
Τα οφέλη του είναι αρκετά και σημαντικά, μπορεί αυτό βέβαια σε πολλούς να φέρνει αποστροφή και μόνο στην ιδέα της μυρωδιάς του.
Υπάρχουν όμως κι αρκετοί που τον τρώνε και ωφελούν την υγεία τους καθώς ο πατσάς περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, ψευδάργυρο και σελήνιο, που ωφελούν πραγματικά τον οργανισμό μας.
Επιπλέον, το φαγητό αυτό έχει προστατευτικά οφέλη για τα οστά, τα δόντια και το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα.
Ο πατσάς είναι θεραπευτικός για το στομάχι του μεθυσμένου, δυναμωτικός για τους εργάτες και απαιτητική επιλογή για τους μερακλήδες.
Επίσης δρα θεραπευτικά στο στομάχι στο έλκος και προκαλεί αίσθημα κορεσμού, γι΄αυτό άλλωστε τον κατανάλωναν παλαιότερα κυρίως οι εργάτες που είχαν πολύ πρωινή βάρδια. Αλλά και άνθρωποι της νύχτας, όπως καλλιτέχνες, νυχτοφύλακες κ.λ.π.
Επίσης ο πατσάς χρησιμεύει ως πηγή μετάλλων, πρωτεϊνών και βιταμινών του σώματος.
Ας ρίξουμε όμως μια ματιά από το δικό μας πατσά που κάναμε!
Πατσάς από κοιλιά και πόδι μοσχαριού
Ο πατσάς είναι θεραπευτικός για το στομάχι του μεθυσμένου, δυναμωτικός για τους εργάτες και απαιτητική επιλογή για τους μερακλήδες.
Επίσης δρα θεραπευτικά στο στομάχι στο έλκος και προκαλεί αίσθημα κορεσμού, γι΄αυτό άλλωστε τον κατανάλωναν παλαιότερα κυρίως οι εργάτες που είχαν πολύ πρωινή βάρδια. Αλλά και άνθρωποι της νύχτας, όπως καλλιτέχνες, νυχτοφύλακες κ.λ.π.
Επίσης ο πατσάς χρησιμεύει ως πηγή μετάλλων, πρωτεϊνών και βιταμινών του σώματος.
Ας ρίξουμε όμως μια ματιά από το δικό μας πατσά που κάναμε!
Πατσάς από κοιλιά και πόδι μοσχαριού
Συστατικά
2 κιλά κοιλιά μοσχαρίσια (καλά καθαρισμένη)
2 πόδια μοσχαρίσια
2 κρεμμύδια μέτρια
3 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι - πιπέρι Υλικά για την προετοιμασία:
3 κ.γ αλάτι
3 κ.σ ξίδι,
1 λεμόνι
Νερό
2 κιλά κοιλιά μοσχαρίσια (καλά καθαρισμένη)
2 πόδια μοσχαρίσια
2 κρεμμύδια μέτρια
3 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι - πιπέρι Υλικά για την προετοιμασία:
3 κ.γ αλάτι
3 κ.σ ξίδι,
1 λεμόνι
Νερό
Οδηγίες Μαγειρέματος:
Μέσα σε ένα δοχείο βάζουμε την κοιλιά και το πόδι μαζί με μπόλικο νερό.
Προσθέτουμε στο νερό 3 κουταλιές ξύδι, 3 κουταλάκια του γλυκού αλάτι, στύβουμε ένα λεμόνι και κόβουμε τη φλούδα σε λεπτές φέτες. Τα αφήνουμε 5-6 ώρες για να δράσουν τα υλικά μας.
Προσθέτουμε στο νερό 3 κουταλιές ξύδι, 3 κουταλάκια του γλυκού αλάτι, στύβουμε ένα λεμόνι και κόβουμε τη φλούδα σε λεπτές φέτες. Τα αφήνουμε 5-6 ώρες για να δράσουν τα υλικά μας.
Όταν βγάλουμε την κοιλιά και το πόδι από το δοχείο με το νερό τα καθαρίζουμε από τυχόν υπολείμματα, και τα πλένουμε καλά!
Μετέπειτα τα βάζουμε στη κατσαρόλα για να σιγοβράσουν για αρκετές ώρες.
Προσθέτουμε νερό, σκόρδο κρεμμύδιακαι το πιπέρι.
Όταν παγώσει η κατσαρόλα μας αφαιρούμε το λίπος που παρέμεινε στο πάνω μέρος της.
Ανάλογα με τα γούστα κόβουμε την κοιλιά και το πόδι σε ψιλό ή χοντρό μέγεθος.
Μετέπειτα τα βάζουμε στη κατσαρόλα για να σιγοβράσουν για αρκετές ώρες.
Προσθέτουμε νερό, σκόρδο κρεμμύδιακαι το πιπέρι.
Όταν παγώσει η κατσαρόλα μας αφαιρούμε το λίπος που παρέμεινε στο πάνω μέρος της.
Ανάλογα με τα γούστα κόβουμε την κοιλιά και το πόδι σε ψιλό ή χοντρό μέγεθος.
Ξαναβάζουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα, ρίχνουμε στο τέλος το αλάτι και τα βράζουμε 30΄με περίπου 40΄ λεπτά και ο πατσάς μας είναι πλέον έτοιμος!
Κατά το σερβίρισμα προσθέτουμε σκορδοστούμπι ή ξύδι και μπούκοβο ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
Καλή σας Όρεξη!!!
Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε ανάλογες εικόνες από την διαδικασία του μαγειρέματος που κάναμε μέσα από το αρχείο της ιστοσελίδας μας.
Δείτε το βίντεο:
Κατά το σερβίρισμα προσθέτουμε σκορδοστούμπι ή ξύδι και μπούκοβο ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
Καλή σας Όρεξη!!!
Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε ανάλογες εικόνες από την διαδικασία του μαγειρέματος που κάναμε μέσα από το αρχείο της ιστοσελίδας μας.
Δείτε το βίντεο:
Πηγή: Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη
Πηγή: Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη
Συνταγή για πατσά
Ο πατσάς γίνεται από τα πόδια, την κοιλιά του σφάγιου, δηλαδή ό,τι “πετάμε” από το σφάγιο. Και το κεφάλι γίνεται. Έχουν λίγο μπελά στο καθάρισμα και μυρίζει όλο το σπίτι. Το ξύδι θα σας σώσει.
Για το καθάρισμα, χρησιμοποιούμε καθαρό μπικ ξυρίσματος ,ζεστό νερό και σόδα. Τα βάζουμε σε μία λεκάνη με ζεστό νερό και σόδα και τα “μαδάμε”πολύ σχολαστικά.
Ξεπλένουμε καλά. Οι κοιλιές πρέπει να είναι πάρα πολύ καλά πλυμένες. Αφού τα καθαρίσουμε τα βάζουμε όλοκληρα να βράσουν.
Για 5 άτομα, θα βάλετε τα πόδια χαράζοντάς τα στο κόκκαλο και την κοιλιά, (αν είναι από μεγάλο).
1 γεμάτη κουταλιά σούπας, αλάτι ημίχονδρο και μισό κουτ. γλ. πιπέρι, (πικάντικα).
Bάζουμε στη φωτιά τα πόδια και την κοιλιά, ολόκληρα, με μπόλικο νερό, αλάτι και πιπέρι.
Αν είναι από μεγάλο σφάγιο, τα βράζουμε για 1 ώρα, σε χύτρα ταχύτητος.
Αν είναι από μικρό θα τα χρειαστούμε από 3 σφάγια.
Αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια, στο ξύλο κοπής.
Βάζουμε ξανά στη φωτιά προσθέτοντας 4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε δοντάκια.
Ξαναβράζουμε, χωρίς ν' ασφαλίσουμε την χύτρα.
Προσθέτουμε 1/4 φλυτζάνι του τσαγιού ξύδι και βράζουμε ώσπου να δέσει λίγο.
Μερικοί, τα αυγοκόβουν, αλλά δεν ταιριάζουν, κατα τη γνώμη μου, με το λεμόνι.
Σερβίρονται αμέσως.
Καλή όρεξη και καλή δύναμη με το καθάρισμα.
ΑΠΟ XIROMERITISSA'S BLOG